ZETApress

hírportál

Jövő nyáron olimpia

2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a tokiói olimpia, míg a paralimpiára augusztus 24-e és szeptember 5-e között kerül sor – közölte ma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok Szervezőbizottsága, Tokió városa és Japán Kormánya. Az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve Paralimpia 2020 lesz.

Az új időpontok elegendő időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, s mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a seregszemlék, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban. Ezzel elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.

Múlt kedden megírtuk, hogy Thomas Bach NOB-elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök aznap jelentette be a játékok jövő évre halasztását, mely példa nélküli a modern-kori játékok 124 éves történetében. A ma bejelentett új időpontról a felek telefon-konferencián egyeztettek.

Új vb-időpontot keresnek az atléták és az úszók

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 2021-re halasztott tokiói olimpia pontos időpontjának bejelentése után jelezte, hogy 2022-ben keres új dátumot az eredetileg jövő évre tervezett Eugene-i világbajnokságnak. A WA támogatja a NOB döntését, mert a koronavírus-járvány miatti egyéves halasztás megfelelő időt biztosít a versenyzőknek az edzések újrakezdésére és a felkészülésre. – Ebben a helyzetben mindenkinek rugalmasnak és kompromisszumra késznek kell lennie, ezért megkezdjük az egyeztetést az oregoni szervezőkkel, hogy 2022-re új dátumot találjunk – áll a WA közleményében. A nemzetközi szövetség a 2022-es Nemzetközösségi Játékok és az Európa-bajnokságok rendezőivel is tárgyal majd. Az idei szabadtéri Eb-nek augusztusban Párizs, míg a 2022-esnek München adna otthont. Az amerikai világbajnokság után 2023-ban Budapest lesz a szabadtéri vb házigazdája.

A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) új időpontot keres a jövő nyári Fukuoka-i vb-nek azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelölte a tokiói ötkarikás játékok új dátumát. A FINA üdvözölte a NOB döntését, és azt, hogy ilyen hamar tiszta helyzetet teremtettek a többi sportág számára az új időpont kijelölésével. – A példa nélküli helyzetre rendkívül gyorsan és profin reagáltak a NOB-nál és a tokiói szervezőbizottságban lévő barátaink. A legjobbat kívánjuk mindenkinek, aki segít majd a vizes sportágak versenyeinek minél sikeresebb lebonyolításában jövő nyáron – írta Julio C. Maglione, a FINA elnöke. A szervezet közölte, az új dátum fényében megkezdik a tárgyalásokat a szervezőkkel, a sportolókkal, edzőkkel, a nemzeti szövetségekkel, a televíziós társaságokkal és a szponzorokkal arról, mikor rendezzék meg az eredetileg 2021. július 16-a és augusztus elseje közé kiírt Fukuoka-i vizes vb-t.

Szóljon hozzá!