ZETApress

hírportál

Megújul a Műjégpálya

A Fővárosi Önkormányzat és a Hérosz Építőipari Zrt. február 19-én, pénteken aláírta a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításáról szóló építési szerződést ? tudtuk meg a délelőtti, ligeti sajtótájékoztatón.

A rekonstrukció során 2011. elejére felújítják a jégpályát és a fogadóépületet, valamint újjáépítik a II. Világháborúban lebombázott épületszárnyat is. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A műemléki védettség alatt álló Városligeti Műjégpálya elhelyezkedéséből adódóan a Városliget kapuja, a Ligetbe érkező turisták és kikapcsolódni vágyók potenciális kiszolgáló és fogadó intézménye. Az Európai Unió által támogatott beruházás során a komplexum múltjához és hírnevéhez méltó környezetet alakítanak ki az érdeklődők számára, így a jégpálya hagyományai nemcsak továbbélnek, de kibővített funkciókkal is várják majd a látogatókat.

A beruházás eredményeképpen várhatóan számos korcsolyasporttal kapcsolatos világverseny házigazdája lehet Budapest a jövőben. Az építkezés során elbontják, majd a korszerű követelményeknek megfelelően újjáépítik a műjégpálya hűtőcső rendszerrel egybeépített betonszerkezetét. A megújult jégpálya közel 13 ezer m2 felülettel várja majd a korcsolyázni vágyókat. Ebből ezer m2-t egy új jégkorongpálya foglal majd el.

Nyáron a csónakázóknak kínál szórakozási lehetőséget a helyreállított és vízzel feltölthető tómeder. Így újjáéledhet a városligeti csónakázás hagyománya és kibővülhet a tóhoz kötődő kulturális lehetőségek köre is. A rekonstrukció befejezése után mobil szoborkiállítás és számos kulturális program várja majd az érdeklődőket az új vízi színpadon, emellett a felújított épületben egy 212 négyzetméteres turisztikai központot is kialakítanak.

A főépület és az újraépülő épülettömb októbertől márciusig a korcsolyapálya infrastrukturális hátterét, áprilistól szeptemberig pedig a csónakázás, vendéglátás, kiállítás és egyéb kulturális rendezvények működési feltételeit biztosítja. A főépületben ? többek között ? információszolgálatot; interaktív turisztikai bemutatókat, mosdókat, egészségügyi helyiségeket, előadó-, rendezvény- és tanácskozótermet, valamint vendéglátó és orvosi helyiségeket alakítanak ki. Az új épületben fogadóközpont is létesül.

A beruházásnak köszönhetően várhatóan 23 új munkahely jön létre, emellett a fejlesztést követően 2012-re a korcsolyázók száma 21 százalékkal, a jelenlegi 380 ezer főről 460 ezer főre nőhet, a turisztikai és kulturális központ forgalma pedig az első évben 120 ezer fő lehet majd.

A szerkezetkész főépület június végére, a jégpálya elkészülte szeptember végére, míg a teljes felújítás jövő február közepére várható. Szabó István projectmenedzser, a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályvezetője elmondta, hogy őszre kerül víz a tóba, de fagyasztás (jég) csak jövőre lesz, 2012-ben pedig gyorskorcsolya-világbajnokságot rendezünk. A korábbi csónakok helyett újakat képzelnek el. Egy hónapon belül kiírják rá az arculati, majd ehhez később a megvalósítási pályázatot.

Szóljon hozzá!