ZETApress

hírportál

Fed Kupadöntő áprilisban

A címvédő francia, illetve az orosz csapat lesz a magyar női tenisz-válogatott ellenfele a Fed Kupa döntőjében, amelyre április 14-én keddtől 19-én vasárnapig kerül sor a Budapest Sportarénában. Az ünnepségen a magyar junior női együttes segítségével sorsolták ki a csoportokat.

Az már a tegnap esti sorsolás előtt eldőlt, hogy Belgiummal, Svájccal és Szlovákiával biztosan nem találkoznak a házigazdák a csoportmérkőzések során, mivel ez a három csapat a Fed Kupa-ranglista alapján egy kalapba került a magyarokkal. Így az volt a kérdés, hogy a francia-ausztrál-amerikai-cseh, illetve a fehérorosz-német-orosz-spanyol négyesből melyik együtteseket kapják Babos Tímeáék.

A Szépművészeti múzeumbeli sorsoláson a nemzetközi szövetséget (ITF) vezető David Haggerty mellett jelen volt a Fed Kupa nagyköveteként Billie Jean King amerikai teniszlegenda, aki egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39 Grand Slam-trófeát gyűjtött. A magyar női élteniszt a párosban Roland Garros-bajnok Temesvári Andrea és a világ-ranglista 13. helyéig jutó Szávay Ágnes képviselte.

David Haggerty közölte, izgalmas hétnek néznek elébe áprilisban Budapesten, amely ideális helyszíne lesz a tornának, és a játékosok mellett a szurkolók is szeretik a várost.

Billie Jean King elmesélte, hogy pályára lépett az első Fed Kupa-párharcban 1963-ban, és azóta nagyon messzire jutott a sorozat. Az új formátumról úgy vélekedett: a nők a finálé során megmutathatják a világnak, hogy megérdemlik ezt az eseményt.

Juhász Gábor szövetségi kapitány együttese az A-csoportban küzd majd meg a tavalyi döntőben az ausztrálokat legyőző franciákkal, valamint az oroszokkal. – Mi már azzal nyertünk, hogy otthont adunk a döntőnek ebben a csodálatos városban – szögezte le a kapitány hozzátéve, hamarosan megkezdődik az egyeztetés a csapattagokkal, akik jelenleg szerte a világban versenyeznek.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára elmondta, büszke arra, hogy az ITF Budapestet választotta, és a szervezők mindent megtesznek majd azért, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a modern formában megújuló Fed Kupának.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára megköszönte a bizalmat a nemzetközi szövetségnek, és kifejtette, hogy Budapest többek között a Fed Kupa vagy a nyári labdarúgó Európa-bajnokság révén igazi globális sportfőváros lett.

A Papp László Sportarénában sorra kerülő 12 csapatos fináléba – amelynek jövőre és 2022-ben is Budapest ad otthont – az amerikai, a fehérorosz, a svájci, az orosz, a német, a belga, a szlovák és a spanyol gárda a kvalifikációból jutott tovább, míg a magyarok a rendező jogán, az ausztrálok és a franciák tavalyi döntősként, a csehek pedig szabad-kártyával szerepelnek.

A négy csoportgyőztes jut be az elődöntőbe, a párharcok két egyes és egy páros mérkőzésből állnak majd. A szövetségi kapitányoknak tíz nappal a torna előtt kell leadniuk a csapatnévsort. Az ebben a formában idén bemutatkozó döntő összdíjazása 18 millió dollár, melyből 12-t a játékosok kapnak, hat pedig a szövetségeknek jut. A Fed Kupa-döntő csoportjai:

A-csoport: MAGYARORSZÁG, Franciaország, Oroszország
B-csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium
C-csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia
D-csoport: Csehország, Németország, Svájc

Szóljon hozzá!