ZETApress

hírportál

Grosicsra emlékeztek

Grosics Gyulára, az Aranycsapat épp 94 évvel ezelőtt született és 2014. június 13-án elhunyt futballkapusára emlékeztek tegnap tisztelői a Szent István Bazilika altemplomában lévő sírhelyénél.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert ismerhettem Grosics Gyulát, akit ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, akkor az a szeretet lenne. Szerette a nemzetét, a hazáját, a sportot és az embereket, valamint élt-halt a labdarúgásért – mondta dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke hozzátéve: Magyarországon sok kitűnő sportoló nevelkedett fel, az Aranycsapatra az egész világon mégis máshogyan tekintenek, és tagjai kiemelkednek a többiek közül, mert olyan egyéniségek alkották a csapatot, mint például a 86 válogatottságig jutó Grosics Gyula.

Egy olyan sportoló életútjáról emlékezünk meg, aki bár a csapattársaival együtt elveszítette a világbajnoki döntőt, mégis Aranycsapatnak nevezik őket. Mindenki tudta, hogy ők voltak a legjobbak, ez a generáció a romokból építkezve lett naggyá, mert alázat és sport iránti tisztelet volt bennük – mondta dr. Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz), az Aranycsapat Testület alelnöke.

Bajkai felidézte az 1926. február 4-én született Grosics Gyula életútját: A Fekete Párduc becenevű kapus először a Dorog labdarúgója volt, majd 1950-ben lett a Bp. Honvéd játékosa, s a legnagyobb sikereit ezután érte el. Tagja volt az 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmes magyar válogatottnak, 1953 novemberében védett az évszázad mérkőzésén, az angolok elleni 6:3-as diadal során, valamint az 1954-es berni világbajnoki döntőben, amelyet 3:2-re az NSZK nyert meg. – Halála nagy űrt hagyott, de emléke örökké bennünk él. Minden sportbarát számára üzenet, hogy siker csak akkor születik, ha mindent a sportra teszel fel, Grosics Gyulára pedig példaképként kell tekintenünk! – jelentette ki a képviselő.

Az Aranycsapat utolsó előttiként távozott tagjának sírjánál Lomnici Zoltán és Bajkai István, valamint dr. Pénzes István, a legendás kapust utolsó éveiben kezelő professzor helyezte el az emlékezés koszorúit. Részt vett az eseményen Grosics Gyula lánya, Edina; ifjabb Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsóként elhunyt tagjának fia; Jónyer István világbajnok asztaliteniszező; valamint az Újbudai Grosics Gyula Sportiskola 8. osztályos diákjai.

Szóljon hozzá!