ZETApress

hírportál

Cél a Shkhara!

A kaukázusi 5193 méteres Shkhara-csúcs márciusi meghódítására készül az újonnan megalakult Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négy tagja – tudtuk meg délelőtt az újbudai sajtótájékoztatón.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Fadrusz utcai Bejárat Színházban mutatta be a tavaly kihirdetett tízfős válogatott keret tagjait, akiket 17 pályázóból az addigi eredményeik, mászásaik alapján válogattak ki. A megalakulás után Németországban edzőtáborozott a csapat, ahol meghatározták a további célokat.

Dr. Ágoston Viktor, a szövetség hegymászó szakág-vezetője elmondta, hogy bár Magyarország nem büszkélkedhet magas csúcsokkal, a magyar alpinisták a múltban híresek voltak. Egyrészt ezeket a hagyományokat szeretnék feleleveníteni, folytatni, másrészt viszont fiatalokkal megismertetni és megszerettetni ezt a sportot. Kiemelte: a válogatott tagjai amatőrök, munka mellett végzik a hegymászást, tevékenységüket a szövetség a kormányzati támogatásokból segíti.

Koncz Ákos, a Megszállottak Klubja elnöke, az első sikeres magyar nyolcezres expedíció csúcsmászó tagja a múltról mesélt. A 2002-ben Pakisztánban eltűnt Ozsváth Attila 1991-es indiai csúcsmászásáról idekattintva olvashatunk.

Urbanics Áron, a válogatott vezetője arról beszélt, hogy céljuk nem a magas, 8-9 ezer méteres csúcsok meghódítása, hanem alacsonyabb, de nehezen megközelíthető helyek megmászása. Így választották ki a Kaukázusban található Shkhara csúcsot, melyet magyar mászó még nem teljesített. Ez Georgia legmagasabb pontja, amelyet a déli oldalról közelítenek meg. Ez korábban csak egyetlen georgiai expedíciónak sikerült 2018-ban.

Az expedíció március 6-án 23 óra körül indul három hétre Ferihegyről Georgiába, mert az időjárástól is függ, mikor vághatnak neki a déli, mintegy két kilométeres falnak, a mínusz 20-30 Celsius-fok körül várható hidegben és a nagy hóban. Előzetes számításaik szerint a feladatot mintegy 10-12 nap alatt tudják teljesíteni. A válogatott idei céljai között még egy decemberi patagóniai expedíció is szerepel.

Szóljon hozzá!