ZETApress

hírportál

Tour a Giro után

Debrecenből indul és Esztergomban fejeződik be idén a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. Az útvonal délelőtti ferencvárosi bemutatóján kiderült, a cívisvárosból május 13-án szerdán induló 174 kilométeres 1. etap Hajdúszoboszlón ér véget. Fotóink Nagy László felvételei.

14-én csütörtökön a 182 kilométeres Karcag-Nyíregyháza és 15-én pénteken a 171 kilométeres Sárospatak-Kazincbarcika 2-3. szakasz követi, majd 16-án szombaton lesz a királyetap, amelyen a Miskolcról rajtoló mezőny 178 kilométert megtéve a Kékestetőn ér célba. A 17-én vasárnapi zárószakasz Esztergomból indul, majd 156 kilométer után ott is zárul úgy, hogy a mezőny négy kört tesz meg, amely magában foglalja a dobogókői emelkedőt. A hét megyét érintő teljes útvonal hossza 861 km.

Révész Máriusz elmondta: Korábban egyetlen World Tour-csapat sem indult el Magyarországon kerékpárversenyen, ám megtörtént a lehetetlen: világsztárok érkeznek az idei esztendőben – Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint elképesztő verseny várható. 11 olyan csapat lesz, amely az olasz és a magyar körversenyen is részt vesz. Hozzátette, utóbbin nyolc-nyolc World Tour és pro-kontinentális istálló lesz a mezőnyben. – Rózsaszínben látom a magyar kerékpársport jövőjét – fogalmazott azt is hangsúlyozva, hogy nemcsak erre az évre, hanem jövőre is ilyen szinten szeretnék megszervezni a viadalt, illetve az is cél, hogy néhány éven belül előbb kontinentális, majd pro-kontinentális csapat legyen Magyarországon.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kifejtette, a versenyen minden évben egyre erősebb mezőny indul, így színvonalában egyre jobban megközelíti a világ nagy körversenyeit. – Mára olyan eseménnyé vált, amely évről évre szintet lép, ismertsége kinövi a régiónkat is, ezúttal már a világ legnagyobb kerékpáros eseményeinek meghatározó szereplői méretik meg magukat a Tour de Hongrie-n – mondta kiemelve, a Giro d’Italia rajtja és a Tour de Hongrie is remek lehetőség csodálatos országunk és városaink bemutatására. Az államtitkár asszony kijelentette, a kormány a sporton belül is kiemelt figyelmet fordít a kerékpársportra, amely kiváló lehetőség a sport népszerűsítésére és az aktív életmód, a mindennapos mozgás fontosságának hangsúlyozására.

A május 13-e és 17-e között sorra kerülő magyar körversenyen összesen 861 kilométer leküzdése vár a mezőnyre, amely minden eddiginél erősebb lesz. Ennek egyik oka, hogy a Tour de Hongrie két nappal azt követően rajtol, hogy Magyarországon rendezik május 9-e szombat és 11-e hétfő között a Giro d’Italia első három szakaszát, így az amúgy is Magyarországon tartózkodó World Tour-csapatok szívesen neveztek a magyar körversenyre is. A megszokott keddi Prológ most elmarad, hogy a technikai személyzet áttelepülhessen Nyugat-Magyarországról Észak-alföldre.

Tavaly négy pro-kontinentális istálló vett részt a viadalon, idén ebből a kategóriából eddig már öt csapat jelezte indulási szándékát, akárcsak az élvonalat jelentő World Tourból. A sportág csúcskategóriájából már biztosan ott lesz a mezőnyben az Asztana, a Trek-Segafredo, a Mitchelton-Scott, a Jumbo-Visma és a CCC. Utóbbinak Valter Attila személyében magyar kerekese is van, de várhatóan ő a Giron jut szóhoz.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke elmondta, Magyarországon évi 150 kerékpárversenyt rendeznek, közülük a koronagyémánt a Tour de Hongrie, amely a legfontosabb és legnagyobb hazai viadal. – A magyar körversenyt már csak a legnagyobb viadalok mércéjével tudjuk mérni, és meg is felel ennek. Világsztárokat vonultat fel, és olyan szakmai színvonalat képvisel, amelyre joggal lehetünk büszkék – fogalmazott a sportvezető, aki kitért arra is, hogy mostanra már több szakágban felkapaszkodtak a magyar kerékpárosok a világ élvonalához.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie fő-szervezője elárulta, a mezőny erőssége magasra teszi a lécet, kiemelt cél a World Tour-csapatok kiszolgálása, illetve a nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett húszról 21-re emelték az együttesek számát.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója arról beszélt, hogy a közmédia már harmadik évben sugározza a magyar körversenyt, a televíziós közvetítésen pedig közel százan dolgoznak. Mint mondta, az élő közvetítéssel és az összefoglalókkal több mint száz országba biztosan eljut a Tour de Hongrie.

A 41. Tour de Hongrie programja:
1. szakasz, május 13-a szerda: Debrecen – Hajdúszoboszló, 174 km.
2. szakasz, május 14-e csütörtök: Karcag – Nyíregyháza, 182 km.
3. szakasz, május 15-e péntek: Sárospatak – Kazincbarcika, 171 km.
4. szakasz, május 16-a szombat: Miskolc – Gyöngyös-Kékestető, 178 km.
5. szakasz, május 17-e vasárnap: Esztergom – Esztergom, 156 km.

1 hozzászólás

  1. A koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztották a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt. – Arra a következtetésre jutottunk, hogy május közepén nem lehetséges megszervezni a magyar körversenyt. Ebben megerősítettek partnereink is – tudatta Eisenkrammer Károly főszervező hozzátéve, az esemény megszervezéséhez a lehető legtávolabbi, legbiztosabbnak tűnő, októberi dátumokat céloztak meg, és a következő napokban egyeztetni fognak erről a hazai és nemzetközi partnereikkel. Május 13-tól 17-ig összesen 861 kilométer megtétele várt volna a minden eddiginél erősebb mezőnyre.