ZETApress

hírportál

Aranyérem a zárónapon

Baranyi Zsófia aranyérmet nyert küzdelemben a budapesti BOK Csarnokban rendezett korosztályos karate Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. Gyovai Roland (+84 kg) és Czagány Dóra (68 kg) a bronzért küzdhetett tegnap, de végül mindketten ötödikek lettek.

A sportág hazai képviselői Baranyi Zsófiát tartják az első magyar karatés olimpikonnak, hiszen az MTK versenyzője megjárta a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, ahol 5. lett. A fiatal tehetség az Eb-n az U21-es nők 55 kg-os súlycsoportjában első mérkőzésén bírói döntéssel verte a portugál Barrost, majd 3:2-re felülmúlta az azeri Szadigovát is, a nyolc között 2:0-ra győzött a fehérorosz Sarikina ellen, a döntőbe jutásért pedig 5:3-ra jobbnak bizonyult a török Karabagnál is. A fináléban az orosz Csernyiseva volt az ellenfél, aki ellen Baranyi Zsófia 1:0-ra nyert.

Fantasztikus ez a győzelem. A döntőben az orosz lányt nagyon szerettem volna legyőzni, azt beszéltük meg, hogy nyugodtan csináljam, amit jónak érzek, és ez be is jött. Leírhatatlan érzés, hogy a szurkolók végig mögöttem voltak, és hallani a tömeget, hogy csak az én nevemet ordítja. Emellett ez az aranyérem nagyon pozitív a jövőre nézve, mert még csak most lettem tizennyolc éves, amikortól elkezdhetek felnőtt versenyeken indulni, és ahhoz nincs ennél jobb kiindulópont – mondta Baranyi Zsófia.

Pénteken formagyakorlatban Bárdos Ádám a kadet fiúk (14-15 évesek) versenyében, Kiss Zsófia pedig a junior lányok (16-17 évesek) mezőnyében a 3. helyen végzett, majd szombaton már küzdelemben is születtek hazai érmek: Jakubovics Dalma a juniorok 48 kg-s súlycsoportjában győzött, a junior férfiak +76 kilós kategóriájában pedig Dvorák Ádám 3. lett. Magyarország két 1. és három 3. helyezéssel 7. lett az éremtáblázaton.

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint minden tekintetben hatalmas előrelépést jelentett az Európa-bajnokság a magyar karate számára: az eredmények felülmúlták a várakozásokat, a rendezést mindenki magasztalta, és kitűnő főpróbája volt a 2022 őszén sorra kerülő budapesti világbajnokságnak.

A magyarok bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak, hiszen 13-an is éremmérkőzésen léphettek tatamira, és közülük ötnek sikerült is az éremszerzés. Gyakorlatilag világbajnoksággal ért fel a verseny, hiszen bármelyik sportág büszke lehet arra, ha 52 nemzet képviselteti magát egy Európa-bajnokságon. Az eredmények értékét pedig még növeli, hogy a karate olimpiai bemutatkozásának évében sikerült ilyen jól szerepelni. Minden tekintetben hatalmas előrelépést jelentett az Európa-bajnokság a magyar karate számára: az eredmények felülmúlták a várakozásokat, a rendezést mindenki magasztalta, és kitűnő főpróbája volt ez a 2022 őszén sorra kerülő világbajnokságnak – értékelt a hazai szövetség elnöke.

Szóljon hozzá!