ZETApress

hírportál

Olimpiai pontok Budapesten

Az idény eleji helyzetfelmérésnél ezúttal komolyabb tétje van a Peridot Nemzetközi Fedett-pályás Öttusaversenynek, mivel pontokat ad az olimpiai kvalifikációs ranglistára – indokolta a délelőtti sajtótájékoztatón Kármán Sándor versenyigazgató, hogy miért jött össze népes és erős mezőny Budapesten.

Méltán lehetünk büszkék erre az idénynyitóra. Tavaly megkaptuk azt a lehetőséget, hogy az olimpiai kvalifikációs rangsorba pontokat adó versenyt rendezhessük – mondta el a BOK Sportcsarnok III. emeleti Róma-termében, majd számokkal támasztotta alá a mezőnyre vonatkozó kijelentését. Jelezte, hogy a nőknél az olimpiai ranglistán jelenleg 122 öttusázó szerepel, közülük a tegnapi selejtezőben 41-en álltak rajthoz, nyolcnak pedig már olimpiai kvótája is van. A férfiaknál a 144 fős ranglistáról 54 jött el a mai budapesti selejtezőre, és közülük is nyolcan rendelkeznek már ötkarikás kvalifikációval.

Takács Judit, a Peridot Aqua képviselője felidézte, hogy 2010 óta szponzorálják az öttusát, és már hatodszor névadói az év első versenyének.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke többek között arról beszélt, hogy nagyon régóta rendeznek januárban versenyt, amikor még szinte az alapozás tart, de mindenki kíváncsi, hol tart, ezért népszerű. Emlékeztetett rá, hogy az idei év speciális, az olimpia miatt a versenyek 90%-a korai időpontra került, így a felkészülést is ennek megfelelően kellett átalakítani.

Gallai István, a MÖSZ főtitkára kiemelte, hogy a magyar öttusasport Demeter Bence és Kovács Sarolta révén jelenleg egy-egy olimpiai kvótával rendelkezik, de a cél az, hogy a maximális két-két fővel szerepeljenek az olimpián, ahonnan jó eredményekkel térjenek haza. – Az út nehéz, de pontokat most is lehet szerezni – hangsúlyozta kiemelve, hogy a budapesti idénynyitónak megnőtt a szerepe, mert a világkupa-viadalok mellett eredetileg két B-kategóriás versenyen nyílt volna pontszerzésre lehetőség, a másikat, az amerikait azonban lemondták.

A tegnapi női selejtezőben hat magyar indult, és négyen jutottak a holnapi fináléba. Köztük volt Földházi Zsófia, aki holnap államvizsgázik. Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya elárulta, hogy Földházi nem tudott volna indulni, ám mivel tegnapról holnapra tették át a vizsga időpontját, így csak a selejtezőben versenyzett, a döntőben viszont nem fog. – Volt korábban egy kis sérülése, edzőjével és klubjával abban maradtunk, hogy kap egy versenyzési lehetőséget, hogy ne a világkupa egyik állomása legyen az első versenye. Ez egy jó szintfelmérés volt – tette hozzá Kállai kapitány.

A 71 fős férfi mezőnyben ugyancsak hat hazai induló kapott helyet. A magyar válogatott sem a nőknél, sem a férfiaknál nem teljes, többen sérülésből lábadoznak, sőt akadnak betegek is. A tegnapi női és a mai férfi selejtezők után holnap-holnapután rendezik a női és férfi döntőket.

Szóljon hozzá!