ZETApress

hírportál

Kézilabda-Eb 2022-ben

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság szervezőinek egyik legfőbb célja, hogy az eseményre kilátogató szurkolók a mérkőzések izgalmai mellett egyéb élményekkel is gazdagodjanak a torna alatt – derült ki ma a két év múlva esedékes magyar-szlovák közös rendezésű torna kampányindító rendezvényén.

A találkozók mellé gasztronómiai és kulturális programok társulnak majd. – A szlogenünk is arról szól, hogy kézilabda-fesztivált szeretnénk rendezni Szlovákiával közösen – fogalmazott Bíró Szabolcs, a kontinenstorna Szervezőbizottságának elnöke. Hozzátette, hogy olyan eseményt szeretnének létrehozni, amely túlmutat a kézilabdán, és olyan nézőket is megnyerni a sportágnak, akik jelenleg nem követik azt.

Két kulcsszó, a megengedhetőség és a hozzáférhetőség köré szervezzük a viadalt: két, kis közép-európai országban lesz majd az Eb, ahol arra fogjuk biztatni a szurkolókat, hogy ne ragadjanak be egy városba, hanem utazzanak, nézzenek más helyszínen is találkozókat – jelentette ki. Az SZB-elnök meglátása szerint az európai szövetség (EHF) törekvéseivel egybecseng az ő elképzelésük, azaz hogy minél több fiatalt mozgasson meg az esemény.

Az elmúlt egy évben kidolgoztuk azokat a koncepciókat, amik mentén folyni fog a munka. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a színvonalas sportesemény mellett ugyanilyen pluszszolgáltatásokat is nyújtsunk. Ennek keretében egy igazi zenei fesztivált is szervezünk, A listás sztárokkal – mondta a Szervezőbizottság elnöke hozzátéve, hogy októberben jelentik be a fellépők listáját. – A klasszikus belépőjegyek vásárlása mellett egy élménycsomagra is be lehet majd fizetni – jelezte.

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke kijelentette, az idei kontinensviadal pozitív magyar szereplése jó alapot ad nekik ahhoz, hogy sportszakmailag is sikeres kontinensviadalt tudjanak rendezni két év múlva. – Az első, sportvezetőként elért nagy sikerem az volt, hogy a spanyolok és a franciák előtt elnyertük a következő Eb rendezési jogát. Nekem nem adatott meg hazai világversenyen pályára lépni, így amikor bejelentették a döntést, közel ugyanolyan érzés volt, mint Bajnokok Ligáját nyerni a Barcelonával – emlékezett vissza a korábbi világklasszis jobbátlövő a Glasgow-i döntésre.

A mostani Eb-n három-négy napra csomagoltunk ruhát, aztán kicsit túltoltuk – jelentette ki az idei, svédországi tornáról az alelnök, aki szerint az összetartó és fegyelmezett magyar válogatott a 9. hellyel jelesre vizsgázott. – A folytatásban lépcsőfokról lépcsőfokra szeretnénk előbbre lépni, a nyomást kihívásnak kell tekinteni. Ahogy idén többször elmondtam a srácoknak, az Eb-n nem kell, hanem lehet jól játszani – fogalmazott Nagy László, aki nagyon számít majd a magyar szurkolókra, ugyanis a drukkerek óriási erőt tudnak adni a csapatnak. Elmondta, a következő két esztendőben a játékosok is fontos láncszemei lesznek az esemény népszerűsítésének, a szövetség részéről azt remélik, a csapat ugyanolyan jó és szerethető lesz, mint most volt!

A sajtóeseményen bemutatták a 2022-es Eb szlogenjét és logóját is. Előbbi a Watch games! See more! – Nézz meccseket! Láss többet! – lett. Az Eb logója ez alapján készült: egy kézilabdát tartó kéz, egy szem és a rendező országok zászlóinak színvilága jelenik meg benne.

Tartalék helyszín Tatabányán

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pozsonyban és Kassán rendezik január 13-e és 30-a között. Az elődöntőknek és a helyosztóknak a magyar főváros ad otthont. A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság tartalék versenyhelyszínének is számító multifunkcionális sportcsarnok alapkövét ma tették le Tatabányán; a bruttó 24 milliárd forintért épülő létesítmény 6058 férőhelyes lesz.

A létesítmény terveit Tatabánya Önkormányzata készítette el, majd a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) közbeszerzési eljárást bonyolított le, melyet a Fejér B.Á.L. Zrt. és az ÉPKAR Zrt. konzorciuma nyert meg. A BMSK Zrt. az építtetés mellett a műszaki ellenőrzési és a tervellenőri feladatokat is ellátja. A multifunkcionális sportlétesítmény a Tatabányai Gyémánt Strand és Élményfürdőtől délre eső területen valósul meg. A terület a megyeszékhely mai sportközpontjának szomszédságában található, a Földi Imre Sportcsarnok és a Grosics Gyula Stadion közelében. A sportaréna helyszíne lehet bármilyen sporteseménynek, edzőtábornak, régiós, országos vagy akár világversenynek is.

A jövő őszre elkészülő, közel húszezer négyzetméteres sportarénában a felső, fix lelátókon 3462 ülést, a mozgatható lelátókon 2496 férőhelyet alakítanak ki, valamint 100 fős lesz a sajtópáholy. A beruházás önálló része egy vívóterem, amelyben 20 pást fér el. – Egyik legfontosabb célunk, hogy a lehető legtöbb fiatal kapjon kedvet a sportoláshoz és csatlakozzon ahhoz az egyre növekvő körhöz, mely számára a rendszeres testmozgás természetes szükségletté válik – mondta az alapkő elhelyezése előtt Szabó Tünde. Az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar kormány sportpolitikájának másik meghatározó eleme, hogy szeretnének minél több hazai rendezésű világeseményt lebonyolítani, hiszen ez számos előnnyel jár az egyes sportágak és az egész ország számára.

Szóljon hozzá!