ZETApress

hírportál

Urániai sportünnep

A cselgáncsozó Özbas Szofi és a kajakos Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. A díjakat ma délután Kásler Miklós miniszter, Szabó Tünde államtitkár, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Sárfalvi Péter államtitkár-helyettes és Fábián László MOB-sportigazgató adta át az Uránia Nemzeti filmszínházbeli hagyományos Héraklész Gálán.

Özbas Szofi azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Kopasz Bálint annak köszönheti az elismerést, hogy K1 1000 m-en a felnőtt világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, ezen kívül az Eb-n K1 5000 méteren is diadalmaskodott. Az egyéni legjobb férfiak: 1. Kopasz Bálint (kajakos), 2. Halász Bence (atléta, kalapácsvető), 3. Takács István (birkózó), az egyéni legjobb nők: 1. Özbas Szofi (cselgáncsozó), 2. Muhari Eszter (vívó), 3. Berecz Blanka (úszó).

Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az ünneplésen felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket. – A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában – hangsúlyozta az orvosprofesszor, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. Az eredmények közül pedig azt emelte ki, hogy a korábbi Héraklész Gálákon díjazott Milák Kristófot idén már az év felnőtt sportolójaként ünnepeltünk. – Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott a jogászdoktor. – Értetek fognak emberek millió szorítani, ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni! – szólt az ifjú titánokhoz az 1992-es úszó olimpikon, majd megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Dr. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert épp tegnap tértek haza a Lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. Az 1992, 1996, 2004 és 2008-as párbajtőrvívó olimpikon hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián 160-nál több magyar versenyző lesz jelen! – Remélem, hogy ott már mindenki héraklészes lesz! – jelentette ki a jogászdoktor.

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a Koch Máté – Nagy Dávid – ifj. Andrásfi Tibor – Bende Bence összeállítású junior világbajnok párbajtőrcsapat, a nőknél a Pusztai Liza – Nagy Valentina – Battai Sugár Katinka – Bérczy Dorottya alkotta szintén junior vb-győztes kardcsapat lett a győztes. A klasszikus csapatsport kategória legjobbja a junior Európa-bajnoki címet nyert női kézilabda-válogatott lett.

Idén először értékelték az egyéni sportágak vegyes-csapatait, ahol megosztott 1. díjban részesült a junior Eb-győztes nyílt-vízi úszó-, az ifjúsági Európa-bajnok pisztoly-, valamint a szintén ifi Eb-aranyérmes puskacsapat. A színpadi csoportkép elkészülte után minden díjazott megkapta az Így lettünk bajnokok című 372 oldalas kötetet, melyben harminc klasszikusunk útját olvashatjuk a kezdetektől a felnőtté válásukig.

Szóljon hozzá!