ZETApress

hírportál

Rajt a debreceni kori Eb-n

Holnaptól vasárnapig a debreceni Főnix Csarnok ad otthont a rövid-pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának – tudtuk meg Holub Katalin PR igazgatótól. A csapat – mint vasárnap délben megírtuk -, aznap délelőtt utazott el Debrecenbe.

Magasan a léc, hiszen tavaly januárban Dordrecht fantasztikus kontinensviadalt rendezett, ám ahogyan sportolóink számára nincs lehetetlen, úgy a szervezők számára sem: látványos show-elemekkel, a nézők és szurkolók szórakoztatását szolgáló betétprogramokkal tarkított versenyt álmodtak meg a Főnix Csarnokba.

Nem először rendez komoly világversenyt ebben a sportágban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, hiszen 2007-ben csapat-világbajnokságnak adott otthont a budapesti Gyakorló Jégcsarnok, 2013-ban szintén a debreceni Főnix Csarnok látta vendégül a vb résztvevőit, 2017-ben pedig a budapesti SYMA, jelenlegi nevén BOK Csarnokban került sor a kvalifikációs világkupa-sorozat első állomására.

Nagyon örülök, hogy Debrecen rendezi az Európa-bajnokságot. Köszönöm a Szervezőbizottság és a Város munkáját! Biztos vagyok abban, hogy izgalmas verseny vár ránk, sok szerencsét kívánok a versenyzőknek! – mondta Tron Espeli, az ISU alelnöke.

A magyar rövid-pályás gyorskorcsolyázók évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket. A sikersorozat eddigi legmagasabb csúcsa a pjongcsangi téli olimpián megszerzett aranyérem volt: Dél-Koreában a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű férfiváltó diadalmaskodott. A magyar csapat bizonyított már a szezon világkupa-versenyein is, a mieink öt aranyérmet szereztek a sorozat első négy állomásán, e mellé pedig még további érmeket és dobogó közeli helyezéseket is hoztak a mieink.

Debrecen és a hazai rendezésű Európa-bajnokság most mindennél fontosabb, nem véletlenül egyértelműsítette Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke a zuglói november 14-ei sajtótájékoztatón, hogy bár a magyar short track válogatott komolyan veszi a világkupa-sorozatot, és a szezon végi világbajnokságot, ám az idény legfontosabb versenye egyértelműen a hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz.

Köszönjük az ISU bizalmát, és külön köszönet a munkatársaknak, Debrecen városának és polgármester úrnak. Nagy izgalommal várjuk az Európa-bajnokságot, szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek is, hogy a miénk a kontinens legjobb csapata. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen erős a mezőny, ám ez minket nem fog abban megakadályozni, hogy a legjobbak legyünk ? minden bizonnyal telt ház előtt. Azt kívánom, hogy minél többször hallhassuk a magyar himnuszt, és zúgjon a hajrá, magyarok! – mondta el Kósa Lajos.

Szeretném a város nevében megköszönni a lehetőséget, hogy ismét nagy világversenynek adhatunk otthont. Debrecen a nemzetközi sportesemények rendezése terén megbízható partner, a szervezői háttér és színvonal adott egy világverseny megrendezéséhez és lebonyolításához. Debrecen sportszerető és sportbarát város. Társadalmi felelősség szempontjából szeretném felhívni a figyelmüket, hogy az ország különböző pontjáról ötszáz hátrányos helyzetű gyerek érkezik hozzánk, megnézhetik a versenyt, a csarnokot, aztán vendégül látjuk őket egy ebédre és városnézésre. Az előkészületek tökéletesek voltak, bízom benne, hogy egy nagyszerű Európa bajnokságot láthatunk a Főnix Csarnokban – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere.

Hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség számára is kiemelten fontos ez az Európa-bajnokság, azt mutatja, hogy a szervezők egyik első lépése az volt, hogy a visszavonulásukat lassan egy éve bejelentő három kiváló magyar short trackest, az olimpiai bajnok Knoch Viktort, valamint az egyaránt világbajnoki ezüstérmes Heidum Bernadettet és Keszler Andreát felkérte az Európa-bajnokság nagykövetének és a három klasszis egyből igent mondott a felkérésre.

Nagyon vártam már a versenyt, hónapok óta erre készültem. Hét évvel ezelőtt részese voltam, mint sportoló a debreceni világbajnokságnak, ezúttal viszont már a háttérmunkát is láttam, és azt a rengeteg erőfeszítést, amelyet a debreceni és budapesti szervezők végeztek és végeznek. Emlékszem, hogy 2013-ban elődöntőt futottam ezer méteren, és nem hallottam az utolsó kört jelző csengőt a hatalmas szurkolás és hangzavar miatt, remélem, most is hasonló, sőt, akár még jobb is lesz a hangulat – nyilatkozta Heidum Bernadett.

A Debreceni Sportcentrum, mint társszervező hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik: a város az elmúlt két évtizedben számtalan világversenynek adott otthont, így például torna világbajnokságnak, úszó nagy-medencés és rövid-pályás Európa-bajnokságnak, atlétikai ifjúsági világbajnokságnak, műkorcsolya junior világbajnokságnak, de rendezett Debrecen már cselgáncsban, öttusában, jégkorongban és kézilabdában, valamint kosárlabdában is rangos világversenyt.

Debrecenben a kétezres évek elején fogalmazódott meg az a stratégiai cél, hogy minden évben legyen legalább egy világesemény a városban, ennek jegyében már több mint harminc világversenyt rendezhettünk meg. Szeretném megköszönni a debreceni és budapesti, közel nyolcvan fős stábnak, illetve a 70 önkéntesnek, hogy segítették és segítik az esemény lebonyolítását – osztotta meg a város koncepcióját a közvéleménnyel Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője.

Október közepén indult el az Európa-bajnokság honlapja, melyen magyarul és angolul is megtalálhatók a legfrissebb hírek, és minden, az eseménnyel kapcsolatos egyéb információ. – A honlapon igyekszünk minden igényt kielégíteni, megtalálható rajta a sportágbemutató éppúgy, mint annak szabályrendszere, az Európa-bajnokság eredményeit tartalmazó oldal direkt elérhető lesz rajta. Szerencsés helyzetben vagyok, mert az elmúlt években figyelemmel kísérhettem a nemzetközi versenyek szervezését, és az arra való felkészülést is. Az Európa-bajnokságon induló versenyzők száma magas. Amellett, hogy teljes mértékben kiszolgáljuk a sportolókat, szeretnénk különlegessé is tenni az eseményt a különleges programokkal – árulta el Váradi Orsolya, a MOKSZ ügyvezetője.

Az Európa-bajnokságra 24 ország közel 150 versenyzője nevezett, az első csapatok vasárnap érkeztek a helyszínre, mostanra természetesen minden válogatott és minden versenyző itt van, köztük Európa legjobb rövid-pályás gyorskorcsolyázói is.

A Liu Brothers mindig a legjobbra törekszik, szeretnék a pályafutásunk legjobbjának mondani majd ezt a debreceni Európa-bajnokságot. Azt hiszem, a jégen a legnagyobb ellenfelem az öcsém, Shaoang lesz – mondta Liu Shaolin Sándor.

Ha mindig azt figyelném, hogy egy olimpiai, vagy éppen egy világbajnok áll mellettem a jégen, nem versenyeznék, mert ez szinte mindig így van. Ezzel sosem foglalkozom, szeretném mindazt megmutatni a jégen, amire az edzések alapján képes vagyok – mondta Jászapáti Petra.

Mindig hiszem, hogy lehetek jobb és jobb. A minimális célom ezen az Európa-bajnokságon az, hogy döntőbe jussak. A legnagyobb ellenfelemnek Suzanne Schultingot tartom. Elise Christie kapcsán nem nagyon tudok mit mondani, nem tudom, milyen formában van, de ő nagy harcos – mondta Arianna Fontana.

A csarnok jónak tűnk, természetesen azért jöttem, hogy megvédjem az összetett Európa-bajnoki címemet. Nehéz felmérni, ki milyen formában van, hiszen régen volt már világkupa-verseny, így én inkább csak magamra figyelek – mondta Suzanne Schulting.

Legalább egy érmet szeretnék nyerni a debreceni Európa-bajnokságon! – mondta Vladislav Bykanov.

A nagy érdeklődést mutatja, hogy a kontinensviadalra közel száz újságíró akkreditált és a szervezők számára különösen fontos, hogy a média képviselői is jól érezzék magukat a versenyen, munkájukat tökéletes körülmények között és maximális odafigyeléssel végezhessék. A jég elkészült, a Főnix Csarnok készen áll a nézők és a versenyzők fogadására, a sportolók pedig már napok óta azon dolgoznak, hogy holnaptól vasárnapig csúcsformában versenyezzenek. Minden adott tehát ahhoz, hogy színvonalas, minden igényt kielégítő Európa-bajnokságot rendezzünk Debrecenben – összegzett Holub Katalin PR igazgató.

Szóljon hozzá!