ZETApress

hírportál

Síeljünk itthon!

Síeljünk itthon! kampány indul a hazai síterepek népszerűsítésére – tudatta az ÁOFK Kommunikációs Igazgatóság. Síeljünk itthon! címmel indít kampányt az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával – jelentette be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az eplényi Síarénában.

Évente több mint 500 ezer magyar síel az ország határain belül és kívül. A kampány kiemelt célja a hazai síterepek népszerűsítése, hogy minél több ember értesüljön az itthoni sípályák nyújtotta lehetőségekről, fejlesztésekről. A síterepek szolgáltatási színvonalának fejlesztése érdekében 2019 végén 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány. A támogatások 5 hazai síterepet érintenek. Megújul a Nagy-hideg-hegyi Turistaház, a pécsi Síház, a Vasas Síház, a bánkúti Síház. Eplényben új sífelvonó épült, Bánkúton új pályakarbantartó gépet (ratrakot) szereztek be.

A Síeljünk itthon! kampány elemeit Révész Máriusz mutatta be. A kampány az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ összefüggő kampánysorozatának első eleme, melyek az év során jármódonként indulnak. Így tavasszal startol a Túrázzunk itthon! és a Bringázzunk itthon! kampány, illetve a nyár elején becsatlakozik az Evezzünk itthon! kampány is. A kampányokat az Aktív Magyarország brand fogja át, amelynek a hosszú távú célja, hogy összegyűjtse a hazai aktív turisztikai kínálatot.

Révész Máriusz elmondta, hogy a magyarországi pályák kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők itthon tanuljanak meg síelni, ráadásul hasonló feltételekkel, mégis sokkal gazdaságosabban sajátíthatják el a síelés alapjait. A hazai pályák nagyszerűen megfelelnek egy-két napos síelésre, így akár a hétköznapokból kiszakadva bárki élvezheti az aktív pihenést, és alkalma nyílik egy hosszú sítábor előtti itthoni bemelegítésre. A magyarországi sípályák adottságai ugyan elmaradnak az Alpok hegyeitől, de ideális választás besíelésre, családoknak vagy tanulni vágyóknak, a városi nyüzsgésből egy-két napra kiszakadni vágyóknak.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta, hogy a hazai sípályák üzemeltetői és a műanyagpályás síiskolák vezetői egyetértenek abban, hogy a sísport hazai népszerűsítése fontos cél, elsősorban a jövő generáció szempontjából. Felhívta a figyelmet a hazai sípályák különböző speciális előnyeire. A hazai sípályákon való sízés melletti egyik legfontosabb érv a könnyebb megközelíthetőség. Ennek köszönhetően az ökológiai lábnyom is jelentősen csökkenthető, hiszen jóval kisebb távolságot kell autózni, szemben azzal, amikor külföldre utazunk. A hazai sípályák az alacsonyabb sebesség miatt biztonságosabbak. Ez a szempont különösen fontos a családosok számára, hiszen a kisgyermekek védtelenebbek. A sípályák jóval könnyebben hóágyúzhatók, hiszen minden hazai pálya füves, szemben a külföldi sípályákkal, melyek általában köves, sziklás altalajjal rendelkeznek. A sísport népszerűsítésén keresztül hazai hegyvidékeink egész évben népszerűbbekké válhatnak.

A Kárpát-medencében a téli hónapokban jellemző időjárási jelenség a hideg-párna, amely sokat segít a hazai sípályák üzemeltetőinek. Az idei tél is szemléletesen bizonyította, hogy sokszor – például itt Eplényben is – rengeteg havat tudtak gyártani ezekben az időszakokban, így a természetes hó hiánya nem jelent gondot. A klaszter szervezésében január 24-én éjszaka Eplényből két teherautónyi mesterséges hó kerül a Balaton partjára, Alsóörsre. Másnap: 25-én szombaton egy 100 méter hosszú sí-futópályán díjtalanul kipróbálhatják a gyermekek a sífutást. Mintegy 20 pár sífelszerelés áll rendelkezésre a helyszínre látogató családoknak. A most debütáló rendezvény elnevezése: Al-SÍ-örs Alsóörsön lesz.

Ebele Bálint, az eplényi Intersport Síaréna Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Eplényben már a ’70-es években felfigyeltek arra, hogy ezen a területen több hó esik. 2006-ban infrastruktúra fejlesztésével létrejött a síház. Ebben a szezonban több mint 136 ezer köbméter technikai havat gyártottak az eplényi síarénában. A környékbeli iskolákban tanulók testnevelés óra keretében biztonságosan meg tudnak tanulni síelni.

50-60 ezer embert fogadtak a tavalyi szezonban, ami 141%-os növekedés a 2015/16-os szezonhoz képest. Az eplényi sípálya idén már összesen egy kétüléses, egy négyüléses felvonóval és két tanulólifttel várja a síelni vágyókat. A sípálya nemcsak télen, hanem nyáron is várja az ide látogatókat.

A nyári látogatószám folyamatosan növekszik, a kétüléses felvonó nyáron libegőként funkcionál. A 2019-es a nyári növekedés is szemmel látható, tavaly 35.811 ember látogatott el, ami az előző évhez képest 48%-os növekedés. A jövőben szeretnék tovább növelni a nyári látogatottságot, a tervek közt szerepel egy olyan vízi-csúszda építése, amivel az ideérkezők a völgybe csúsznának le. Ez lenne a világ legnagyobb vízi-csúszdája.

Szóljon hozzá!