ZETApress

hírportál

Fivérek a jégen

A Liu-testvérek – Shaolin Sándor és Shaoang -, illetve a Krueger-fivérek – Cole és John-Henry – is tagja a jövő péntektől vasárnapig tartó debreceni rövid-pályás gyors-korcsolya Európa-bajnokságra utazó magyar válogatottnak – tudtuk meg reggel a Gyakorló Jégcsarnokban.

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány a magyar csapat buszra szállását megelőző sajtóbeszélgetésen elmondta: a válogatott összeállításában nekik, akik naponta látták őket az edzéseken, nincs nagy meglepetés. – John-Henry edzői hívásra került be a csapatba, mert nagyon jól áll a lábán! – utalt arra, hogy az amerikai születésű versenyző a szeptemberi ob-n bukott, a szárkapocscsontjából letört egy darab, amit műtéttel hoztak rendbe. – Az, hogy teljesen rendbe jöjjön, egy folyamat vége lesz majd, de minden dicséret megilleti amiatt, amilyen szintre mostanra eljutott! – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A férfiaknál a magyar csapat ötödik tagja Varnyú Alex lesz, míg a női együttest Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka és az ausztrál születésű Lockett Deanna alkotja. Az, hogy az egyéni versenyekben kik indulhatnak – a férfiaknál hárman, a nőknél ketten nevezhetők -, a szerdai csapathirdetésen derül ki.

Télvíz idején sok minden érheti az embert, betegség, sérülés is közbejöhet. Vannak még kérdőjelek, az eddigi eredményekből azért lehet erős következtetéseket levonni – fogalmazott ennek kapcsán Bánhidi, aki szerint a cél, hogy a magyarok kihozzák magukból a maximumot. A váltóval olimpiai bajnok Burján Csabával kapcsolatban kijelentette: sajnálja, hogy a sportoló nem erősíti a csapatot – a versenyző decemberben a sanghaji világkupa előtt tett közösségi oldalán sértő megjegyzést Kínára, ami miatt fegyelmi eljárás zajlik ellene -, ám ezzel már nem foglalkoznak.

Az ugyancsak olimpiai bajnok Liu Shaoang elmondta, a felkészülését egy kisebb hátsérülése nehezítette, de az elmúlt napokban ismét teljes értékű edzésmunkát tudott végezni. – A 3-4. vk-forduló után kezdődtek a panaszok, olyan nagy volt a hátfájásom, hogy már járni sem tudtam, de a legborzasztóbb az volt, hogy a jégen is fájt – mondta az ifjabb Liu-fivér, aki szerint ugyanakkor mostanra már mentálisan is rendben van, a fájdalom csökkenésével meg is nyugodott.

Szeretnénk mindig az előző évi teljesítményt túlszárnyalni, a legjobb három mindig a szemünk előtt lebeg, most is ezt tűztem ki célul – mondta Liu Shaoang, aki tavaly Dordrechtben két-két arany- és ezüstérmet nyert. A váltóban bekövetkezett tagcserékkel kapcsolatban kijelentette, hogy naponta együtt edzenek, korcsolyáznak, így az összeszokottsággal nem lesz baj. – Mindenki felkapja a fejét arra, hogy két ilyen testvérpár is magyar színekben versenyez – mondta Kruegerékről, akik magyar válogatottságára is plusz motivációt jelentenek.

A női csapatból Jászapáti Petra kijelentette, jó futamfelépítést, jó versenyzést, és egy szuperdöntőt vár magától a debreceni kontinensviadalon. – Jól felkészültünk, karácsony óta azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk, remélem, ez ki is fog jönni! – fogalmazott Petra, aki 500-on, 1500-on és a váltóval is bízhat a jó szereplésben. – Összesen öt versenyt futottunk a váltóval, de edzésen is nagyon sokat gyakoroltuk a versenyszituációkat. Remélem, mostanra összeértünk annyira, hogy ez a jégen is látszódjon! – tekintett előre a jövő hétvégi viadalra. Meglátása szerint az előzésekben fejlődött legtöbbet, s mivel a 2017-es magyarországi olimpiai kvalifikációs világkupa jó élmény volt számára, bízik abban, hogy Debrecenből is hasonló élményekkel fog hazatérni!

Szóljon hozzá!