ZETApress

hírportál

Zsófinak drukkoljunk!

Magyar snowboardosnak szurkolhatunk a téli ifjúsági olimpián. Vincze Zsófia snowboardkrosszban képviseli hazánkat a svájci Lausanne-ban – tudatta Pintér László, a Magyar Snowboard Szövetség sajtóreferense. Fotóink az MSBSZ felvételei.

Holnap élete eddigi legfontosabb versenyén áll rajthoz Vincze Zsófia, a Vasas SC 17 éves snowboardosa. Korosztályának legjobbjaival küzd majd a világ legnagyobb nemzetközi színpadán, az ifjúsági olimpiai játékokon. Zsófi számára ezzel egy nagy álma válik valóra: Szeptemberben megműtötték a térdemet és a felépülésem során az volt az egyik legnagyobb motivációm, hogy kijussak a YOG-ra és képviselhessem Magyarországot. Nagyon nagy vágyam volt, hogy részt vehessek egy ilyen világversenyen! – mondta.

Természetesen a hazai szövetség számára is nagy öröm, hogy a 2016-os lillehammeri játékokat követően – ahol Fehér Zsófia és Szász Csongor képviselte hazánkat -, ismét indulási jogot szereztünk a téli ifjúsági olimpiára (Youth Olympic Games, azaz YOG). A játékokra a múlt szezonban megrendezett FIS Junior Világbajnokságon lehetett kvótát szerezni, ahol Czunyi Fanni eredményeinek köszönhetően – aki egyéniben 42., csapatban pedig 24. lett – szereztünk indulási jogot.

Mivel Fanni idén már kicsúszott a korosztályból, így három hazai versenyző közül kellett eldönteni, ki induljon ezen a rangos eseményen. Vincze Zsófia, Brunner Blanca és Katonka Kitti aspirált a helyre. Katonka Kittit sérülést követően megműtötték, így nem tudott felkészülni erre az eseményre. Vincze Zsófia és Brunner Blanca között szétlövés döntött, amit a szövetség az ausztriai Reiteralmon tartott. Itt Vincze Zsófia bizonyult jobbnak.

Zsófi felkészülése már augusztusban elkezdődött a szárazedzésekkel, majd szeptemberben az olaszországi Cerviniában kezdte meg a havas felkészülést. Ezt követően Ausztriában készült tovább Pitztalon, Flachauban és Reiteralmon.

Az idei szezont hagyományosan Pitztalon kezdte, ahol a juniorok között egy 19. és egy 25. helyet szerzett. Ezt követően a franciaországi Isolán versenyzett, ahol két nagyszerű 4. hellyel hangolódott a YOG-ra. Ezzel a remek teljesítménnyel 60 pontra tornázta fel a FIS pont átlagát, és jelenleg az előkelő 120. helyen szerepel a ranglistán. A verseny előtt még edzés jelleggel kiutazott Puy St. Vincentbe, ahol az Európa-kupa pályán edzett három napot.

Zsófi tehát igen intenzív felkészülési időszakon van túl: Június óta egy új edzővel dolgozom együtt, akivel nagyon jól megértjük egymást, és azóta sokat fejlődtem mind a kondicionális, mind a havas edzéseken. Szerencsére a sérülésem miatt nem kellett túl sokat kihagynom, novemberben már újra snowboardozhattam, persze eleinte csak óvatosan és nem a snowboardkrossz pályában. A december eleji pitztali junior FIS versenyen még csak az volt a célom, hogy belerázódjak a snowboardkrosszba, ehhez képest 53 indulóból a 19. hely pozitív meglepetés volt számomra. A december közepén, a francia versenyeken elért két negyedik helyem hatalmas élmény volt, mivel előtte még soha nem álltam a nagy-döntőben. Persze nagyon örültem volna egy dobogós helyezésnek, de így is elégedett vagyok a teljesítményemmel. Azóta igyekeztem a lehető legtöbb időt havon tölteni – mondja.

Bekényi Ádám, a magyar snowboard válogatott vezetőedzője szintén a helyszínen van, hogy Zsófi a lehető legtöbb szakmai segítséget kaphassa: A svájci verseny pályarajza már jó ideje ismert, így tudtunk készülni belőle. Egy nagyon technikás, sok ugratóval ellátott akadálypálya várja a versenyzőket. Zsófi jó erőállapotban érkezett erre a viadalra. A rajtlistát pontosan nem tudjuk még, így egyelőre az esélyeket sem latolgatjuk. Jó hír, hogy két teljes nap áll rendelkezésre a pálya gyakorlására, így remélhetőleg hamar megtalálja Zsófi a pálya ritmusát, és a waxtesztelést is kényelmesen meg tudjuk valósítani. A szövetségnek köszönhetően már világszínvonalú a waxtechnikai hátterünk, így arra nem lehet panasz. Bízunk a jó időben és a kellő minőségű hóban. Örülnénk, ha Zsófi a középmezőnyben végezne, és megközelítené Fehér Zsófi 4 évvel ezelőtti 13. helyét, valamint bizakodunk abban is, hogy a csapatversenyben is szerephez juthat majd – számolt be a pályáról és a várakozásokról.

Sajnos az időjárás egy kicsit keresztülhúzta a számításokat, ugyanis az első edzésnapot a viharos körülmények és rossz látási viszonyok miatt törölni kellett. A helikopterek nem tudtak repülni, pedig ez a versenyen szolgálatot teljesítő mentőcsapatnak alapvető feltétel, e nélkül senkit nem engednek a pályára. Maga a pálya egyébként kétórányi (!) utazásra van a Lausanne-ban található olimpiai falutól, Villars-ban, a Les Diablerets – Glacier 3000 síterepen. A napi négy óra ingázás nem éppen pihentető a versenyzők számára. – Szerintem egy Top 20-as helyezés reális lehet, viszont az tenne igazán boldoggá, ha a legjobb 16-ba kerülnék! – tette hozzá Zsófi az esélyekkel, várakozásaival kapcsolatban. Ennek mindannyian nagyon örülnénk, eredményes és balesetmentes versenyzést kívánunk!

Snowboardkrossz

Talán a leglátványosabb hódeszkás szakág, ahol egy döntött kanyarokkal és ugratókkal nehezített pályán kell a lehető leggyorsabban lejutni. Egy időmérő selejtező alapján a versenyzőket négy (egyes világkupa-versenyeken hat) fős futamokba sorolják, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatják. Négyfős formátum esetén az első kettő, hatfős futamoknál az első három jut tovább a következő fordulóba. Mivel egyszerre indulnak, elkerülhetetlen az ellenfelekkel való fizikai kontaktus. Az őrült száguldás közben akár a 100 km/órás sebességet is elérhetik. 2006 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Szóljon hozzá!