ZETApress

hírportál

Hosszú beérheti Egerszegit

A férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Michelisz Norbert és Milák Kristóf, a nőknél pedig Csipes Tamara, Hosszú Katinka és Kapás Boglárka került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 62. alkalommal kiírt Az év sportolója szavazásán.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Nemzeti színházbeli délelőtti sajtótájékoztatón jelentette be a kategóriák Top3 jelöltjét, s hogy 399 voks alapján alakult ki a sorrend. Elmondta még, hogy Hosszú Katinkának így lehetősége van a 7. elsősége megszerzésére, amivel utolérheti a rekorder Egerszegi Krisztinát, a férfiaknál pedig Liu Shaolin Sándor megvédheti címét. Az elnök most először – noha még nem a színpadon, hanem a felvezető sajtótájékoztatón – bejelentette Az év szabadidős sporteseményét és Az év e-sportolóját: előbbi kategóriában a Budapesti Sportszövetségek Uniójának május 29-ei margitszigeti Családi sportnapja, utóbbiban Kiss Tamás Vízicsacsi (képünkön) kapott díjat.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy Carl Lewis tavalyi látogatása után idén ismét egy kilencszeres olimpiai bajnok amerikai legenda lesz a gála sztárvendége az 1968-as mexikóvárosi kétszeres és az 1972-es müncheni hétszeres úszóbajnok Mark Spitz személyében.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elárulta: az év futballgóljáról döntő szavazáson a szakmai zsűri által összeállított tízes listáról a szurkolók voksolása után Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Tokmac Nguen (Ferencváros), illetve Zsóri Dániel (DVSC) Puskás-díjas találata maradt versenyben. Hozzátette: újításként a legjobb háromból ezúttal a szakmai testület választja ki a győztest.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke – közölte: a produkciókban összesen 178 fellépő, köztük Aiki, az ötéves uszkár lép színpadra a 14 díjátadás között. A szerepet vállaló sztárok közül a Bagossy Brothers Companyt emelte ki, az erdélyi együttes a ritmikus gimnasztika válogatottal közösen áll majd színpadra. Szintén kiderült, hogy az idei ötkarikás játékokra utalva szerepet kapnak az 1964-es tokiói olimpia hősei, akik átadják a jelképes stafétát a 2020-as tokiói olimpikonoknak, továbbá a versenytánc válogatottnak is tapsolhatunk.

Az esemény keretében együttműködési megállapodást kötött az MSÚSZ és a Nemzeti Sportügynökség, melyet Szöllősi György elnök és dr. Nagy Zsigmond, az NSÜ ügyvezetője látott el kézjegyével. A győzteseket január 16-án csütörtökön a Nemzeti Színházban 20 órától sorra kerülő M4 Sport – Az év sportolója gálán hirdetik ki. A hármas listák ABC-sorrendben:

Férfiak:
Liu Shaolin Sándor (rövid-pályás gyorskorcsolyázó)
Michelisz Norbert (autóversenyző)
Milák Kristóf (úszó)

Nők:
Csipes Tamara (kajakos)
Hosszú Katinka (úszó)
Kapás Boglárka (úszó)

Csapatok hagyományos sportágakban:
FTC vízilabdacsapat
Győr női kézilabdacsapat
női jégkorong-válogatott

Csapatok egyéni sportágakban:
Babos Tímea – Kristina Mladenovic női teniszpáros
férfi rövid-pályás gyors-korcsolya-váltó
női kajaknégyes

Edzők:
Danyi Gábor (kézilabda)
Selmeci Attila (úszás)
Varga Zsolt (vízilabda)

Férfi labdarúgók:
Dibusz Dénes (FTC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Szoboszlai Dominik (Salzburg)

Női labdarúgók:
Csiszár Henrietta (Bayer Leverkusen)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)
Vágó Fanny (St. Pölten, Ferencváros)

Jövőre a férfi és női labdarúgók közös kategóriába kerülnek, míg a fogyatékos sportolók edzőire az épekével együtt szavazhatunk. Így két kategória megszűnik, helyettük a maitól eltérően Az év szabadidős sporteseményét és Az év e-sportolóját a gálán, a színpadon díjazzák. A fogyatékos sportolóknál az ABC-sorrend most az MPB által felkért szakemberek, szakírók voksolása alapján alakult ki:

Férfiak:
Juhász Szebasztián (tornász)
Kiss Péter Pál (kajakos)
Mihálovits Tamás (atléta)

Nők:
Ekler Luca (atléta)
Illés Fanni (úszó)
Latinovics Lívia (tornász)

Csapatok:
férfi kosárlabda-válogatott (Magyar Speciális Olimpia Szövetség)
férfi labdarúgó-válogatott (Magyar Speciális Olimpia Szövetség)
női kerekesszékes vívó-válogatott

Edzők:
Pruzsina István (kajak-kenu)
Szabó Álmos (úszás)
Szalma László (atlétika)

Szóljon hozzá!