ZETApress

hírportál

Bringás ünnep a TE-n

Valter Attila vehette át a felnőttek között az év legjobb magyar férfi országúti kerékpárosának járó elismerést a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) tegnap esti gáláján. – Van mit ünnepelnünk. Ezek a kimagasló eredmények, amelyeknek ma örülhetünk, a sok éve megkezdett munka gyümölcsei – értékelte 2019-et a Testnevelési Egyetemen Princzinger Péter, az MKSZ elnöke.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte a Tour de Hongrie-n elért jó magyar eredményeket, az országúti kerékpárban szerzett olimpiai kvótát, illetve azt, hogy jövőre Valter mellett Peák Barnabás is a World Tour-sorozatban tekerhet. – 2020 remek évnek ígérkezik, jó eséllyel még az ideinél is messze-messze sikeresebb lehet – fogalmazott a politikus, aki azt mondta, a májusi Giro d’Italia Nagy Rajtja Magyarországra irányítja a világ figyelmét, Magyarországét pedig a kerékpározásra.

Valter Attila idén a Development Team, a CCC fiókcsapata színeiben 3. lett összetettben a Tour de Hongrie-n, megnyerte a magyar időfutam bajnokságot, majd a fiatalok Tour de France-án, a Tour de l’Avenir elnevezésű viadalon szakaszt nyert, míg az idényt a korosztályos versenyzők egynapos lombardiai körversenyén zárta, amelyen 4. lett.

A következő idényben már a CCC World Tour-csapatában szerepel, és már túl is van első edzőtáborán új társaival. Az eddig megszokottnál is profibb körülmények között készülhetett. A 21 éves kerekes elárulta, várhatóan a Tour de la Provence-on kezdi az idényt, az első World Tour-viadala pedig a katalán körverseny lesz a tervek szerint. Közös hegyi tréningeken vett részt a szintén friss érkező, az idei Giro d’Italián hegyi szakaszt nyerő orosz Ilnur Zakarinnal, aki barátságosan és közvetlenül fogadta, akárcsak a csapat többi sztárja, így a riói olimpiai bajnok belga Greg van Avermaet és a tavaly Európa-bajnok, idén vb-ezüstérmes olasz Matteo Trentin.

Hegyikerékpárban az év magyar bajnokai: Benkó Barbara és Dina Márton kapta a legjobbnak járó elismerést. A pálya-kerékpárosok közül Borissza Johanna Kitti, Filutás Viktor és Szalontay Sándor is díjat kapott. Utóbbi decemberben kétszer is megdöntötte a 200 méter országos csúcsát. Előre tekintve elmondta: azzal lenne elégedett, ha a 8 legjobb közé kerülne a vb-n.

A BMX-eseknél a cross szakágban Naszádos Saba és Zsembery Boldizsár lett a legjobb, míg az ötkarikás programban Tokióban bemutatkozó freestyle szakág 2019-es legjobb magyar képviselője Szepesi Tibor lett. Az est zárásaként az utánpótlás korú bringásoknak átadták Gyere Bringázni! pályázat díjait is. Nyolcan közülük kis-követek, négyen pedig nagykövetek lettek.

A 2019-es esztendő legjobbjai

Országúti kerékpár: Valter Attila és Vas Kata Blanka
Pályakerékpár: Szalontay Sándor, Filutás Viktor, Borissza Johanna Kitti
Hegyikerékpár: Benkó Barbara, Dina Márton
BMX cross: Naszádos Saba, Zsembery Boldizsár
BMX freestyle: Szepesi Tibor
Cyclo-cross: Vas Kata Blanka, Vas Balázs
Kerékpárlabda: Árendás Tamás – Toma Vilmos páros
Hegyikerékpár: Megyaszai Lilla, Cseh Martin
Művészi kerékpár: Schön Martin, Hugyecz Zsófia, Sági Alexandra
Trial: Végh András, Erdélyi Ádám
Para Kerékpár: Wermeser Zsombor

Szóljon hozzá!