ZETApress

hírportál

Judo ünnep az Arénában

Az év legjobbjait jutalmazta a Magyar Judo Szövetség. Évzáró ünnepséget tartott délután az MJSZ a Papp László Sportaréna Mastercard-termében. Tóth Krisztián és Özbas Szofi lett 2019-ben az Év judósa Magyarországon tudatta Gombkötő Roland, Magyar Judo Szövetség Médiabizottság.

Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy különleges esztendőt zárhat a magyar judosport, hiszen ebben az évben három rendkívüli esemény is történt: hivatalossá vált, hogy az olimpiai mozgalomban érintett nemzetközi sportszövetségek közül elsőként a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) Budapestre helyezi a székhelyét, Marius Vizer, az IJF elnöke pedig bejelentette azt is, hogy 2022-ben ismét hazánk rendezheti meg a sportág legjelentősebb eseményét, a felnőtt vb-t.

Ez utóbbi különösen fontos számunkra, hiszen a magyar judóban generációváltás zajlik, most olyan erős utánpótlás csapatunk van, amilyen néhány évvel ezelőtt az Ungvári Miklós, Mészáros Anett, Csernoviczki Éva nevével fémjelzett időszakban feltűnt. Számukra nagy lehetőséget ad majd a hazai rendezésű világbajnokság – fogalmazott a szövetség elnöke, aki ezután az utánpótlás 2019-ben sikert sikerre halmozó sportolóit méltatta. A mögöttünk hagyott esztendőben a mieink két világbajnoki és négy Európa-bajnoki címet gyűjtöttek az utánpótlás korosztályok versenyein.

A köszöntőt követően díjazták az év legjobb judosait, edzőit és bíróját, összesen 18-an vehettek át elismerést. Az Év felnőtt férfi judosa Tóth Krisztián (MTK Budapest) lett, aki a párizsi és a bakui Grand Slam-tornán, a zágrábi Grand Prix-viadalon és a nápolyi Universiadén egyaránt bronzérmet szerzett. Az év legnagyobb judos eseményén, a Tokióban megrendezett vb-n sérült vállal és sérült térddel is az 5. helyen végzett, pályafutása során eddig mind a hat felnőtt vb-n a helyezettek közé került.

Az Év felnőtt női judosa címet Özbas Szofi (Ceglédi VSE) kapta, aki mindent megnyert, amit a junior korcsoportban lehetséges: Európa-bajnok lett Finnországban, világbajnok Marokkóban, s nagy fölénnyel vezeti a juniorok világ-ranglistáját. Emellett a 23 évnél fiatalabbak között is a csúcsra ért: az oroszországi Izsevszkben valamennyi mérkőzését megnyerve Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. A felnőttek között is vívhatott érmes meccset, 5. lett a budapesti Grand Prix-n. Sikereinek köszönhetően a 37. helyre ugrott az olimpiai kvalifikációs rangsorban, akár a 2020-as tokiói olimpiáért is harcba szállhat 18 évesen. Az Év edzője díjat a férfiaknál Pánczél Gábor szövetségi kapitány (MTK Budapest), a nőknél Bíró Tamás (Ceglédi VSE) kapta.

A további díjazottak

Az Év U23-as férfi judosa: Gőz Roland (MTK Budapest)
Az Év U23-as női judosa: Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
Az Év junior férfi judosa: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
Az Év junior női judosa: Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
Az Év ifjúsági férfi judosa: Farkas Bence (Rákosvidéke Hajtós DSE)
Az Év ifjúsági női judosa: Mamira Luca (Toto Sport SE)
Az Év utánpótlás edzője: Bíró Tamás (Ceglédi VSE)
Az Év veterán férfi judosa: Szőcs László (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év veterán női judosa: Vészi Klára (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év veterán edzője: Flóri Miklós (Magyar Judomesterek Clubja SE)
Az Év bírója: Rábai László
Az Év speciális férfi judosa: Kovács Ádám
Az Év speciális női judosa: Gátfalvi Vivien
Az Év speciális férfi edzője: Juhász József
Az Év speciális női edzője: Juhász Dániel

Szóljon hozzá!