ZETApress

hírportál

Sakkpartik a székházban

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött ma délben a kieséses magyar sakkbajnokság: a III. Hetényi Géza-emlékverseny. Nádasi Tamás, a versenynek otthont adó Magyar Sakkszövetség alelnöke az eseményen kiemelte, hogy a különleges lebonyolítás a legjobb formában lévő versenyzőnek kedvez, így nagyon fontos a pillanatnyi mentális és fizikai állapot is.

Az biztos, hogy nagy küzdelmek várhatók. A magyar sakkozás fejlődés előtt áll, ezért is lényeges, hogy minél eredményesebbek legyünk. Köztudott, hogy szeretnénk 2024-ben sakkolimpiát rendezni, amihez kormányzati és budapesti támogatás is szükséges – tette hozzá az alelnök, majd díjat adott át Csák Jánosnak, aki az idei Eb feladványszerző versenyének győztese lett segítőmatt kategóriában.

Csaba Árpád, a verseny támogatója elmondta, hogy a KO bajnoksággal szeretnék ápolni Hetényi Géza emlékét, aki ifjúsági csapatban volt bajnok, és egész életében a sakk volt a legfontosabb számára. Kiemelte, a selejtezők nagyon izgalmasak voltak sok rájátszással, a tavalyi verseny pedig jól sikerült, éppen ezért hagyományt szeretnének vele teremteni.

A férfiaknál Almási Zoltán (2687 Élő-pont), a nőknél Gara Anita (2366) az első kiemelt. A verseny szabályai szerint a játékosok oda-visszavágót vívnak normál időbeosztással, 1:1-es eredmény esetén rájátszás következik két rapid mérkőzéssel. Ha ez sem dönt, két villámparti következik, döntetlen esetén egy úgynevezett armageddon mérkőzést játszanak, ahol világosnak 5 perce van, sötétnek csak 4, de neki a döntetlen is elég a továbbjutáshoz. A döntőkre december 19-22-én, jövő csütörtöktől vasárnapig kerül sor.

Az első forduló párosítása:

Férfiak, 10-11-e kedd-szerda 14 óra:
Czebe Attila-Almási Zoltán
Berkes Ferenc-Horváth Csaba
Bánusz Tamás-Aczél Gergely
Héra Imre jr.-Németh Miklós
Kaczur Flórián-Erdős Viktor
Papp Gábor-Sipos István
Mihók Olivér-Ács Péter
Antal Gergely-Balog Imre

Nők, 12-13-a csütörtök-péntek 14 óra:
Gál Hanna Krisztina-Gara Anita
Göcző Melinda-Lázárné Vajda Szidónia
Papp Petra-Juhász Barbara
Gara Tícia-Havanecz Bianka

Szóljon hozzá!