ZETApress

hírportál

A 2019. Év Egyetemi Sportolói

A legkiválóbb hallgatókat ünnepelte az egyetemi sportközösség. Száznál több egyetemista sportoló vette át ma délután Az Év Egyetemi Sportolója-díjat a Testnevelési Egyetem Athén-termében.

A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) ma rendezte meg Az Év Egyetemi Sportolója hagyományos díjátadó gála ünnepséget. A díjazottak között olyan sportolók voltak, mint Csipes Tamara kajakozó (EDUTUS), Rasovszky Kristóf (PE) és Kapás Boglárka (ELTE) úszók, az Universiade-győztes női vízilabda csapat, valamint az egyetemisták olimpiáján judóban bronzérmet nyert Tóth Krisztián (TE) és a férfi vízilabda válogatott.

A rendezvényen beszédet mondott dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára. ? A kormányzat teljes mértékben egyetért a MEFS értékrendszerével. A díjazott bajnokok példaképek, hiszen nem csupán a tanulásban, hanem sport világában is maradandót alkottak. Ezek a példaképek sokat segítenek abban, hogy hitet adjanak mindannyiunknak a mindennapok során ? mondta Szabó doktornő.

Dr. Szabó Tündén kívül a rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át Schanda Tamás, az ITM tudás- és innováció-menedzsmentért felelős miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, prof. dr. Józsa János, az MRK elnöke és Murai László, a HÖOK elnöke. Schanda Tamás kiemelte: azok az egyetemisták és főiskolások, akik díjat vehettek át, felismerték azt az örök igazságot, miszerint ahhoz, hogy lélekkel alkotni lehessen, ahhoz ép test is kell. ? Köszönet illeti meg a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetséget, amiért teret ad a sportnak a felsőoktatásban ? hangsúlyozta az államtitkár.

Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke szerint az évente megrendezendő gálán mindenképp szót kell ejteni az egyes intézményekben kiváló munkát végző szakemberekről. ? Ha szabad így fogalmazni, ezek a kiváló szakemberek, tanárok, intézményvezetők a havat elsöprik a bajnokok elől. A MEFS nagy tisztelettel gratulál ezeknek a pedagógusoknak és szakembereknek ? emelte ki beszédében a MEFS elnöke.

Az eseményen dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora és prof. dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora Hajós Alfréd Aranyplakett kitüntetésben részesült. Karger Kocsis László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság nyugalmazott protokollfőnöke pedig a MEFS Életműdíját vehette át. Az Év Egyetemi Sportolója-díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2019-ben az Universiaderól arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik az Egyetemi Európa-bajnokságon érmet, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek.

Átadták Az Év Legsportosabb Egyeteme-díjakat, melyeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a bajai Eötvös József Főiskola képviselői vehették át. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

A gálát megtisztelte jelenlétével többek között az EMMI képviseletében Szekeres Pál Universiade-bajnok vívó, Nagy Tímea olimpiai és Universiade-bajnok vívó, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, valamint Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Steinmetz Ádám olimpiai és Universiade-bajnok vízilabdázó, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade-bajnok vívónő, Balogh Gábor világbajnok öttusázó, a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke.

Szóljon hozzá!