ZETApress

hírportál

Az Eb jegyében

Rövid-pályás gyorskorcsolya sajtótájékoztatóLassan a célegyenesbe fordulunk a 2020. január 24-e péntek és 26-a vasárnap közötti debreceni Európa-bajnokság előtt: a Szervezőbizottság vezetésével zajlanak az előkészületek Debrecenben és Budapesten egyaránt ? tudtuk meg a zuglói Gyakorló Jégcsarnokban a délelőtti sajtótájékoztatón.

A résztvevők: Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke; Becsky András, a Debreceni SportCentrum ügyvezetője; Váradi Orsolya, a MOKSZ ügyvezetője; Bánhidi Ákos, a magyar rövid-pályás gyors-korcsolya-válogatott edzője és menedzsere; Pádár Beáta és Kövér Balázs nemzetközi versenybírók, továbbá a rövid-pályás gyors-korcsolya-válogatott tagjai voltak.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser a szezon első két, tengerentúli világkupa-versenyéről úgy fogalmazott, nagyon örül a sok éremnek, de minden évben újra bele kell rázódni a versenyzésbe, és egy kisdöntős szereplést is nagyon nehéz elérni. ? A férfiaknál egyéniben két orosz, Szemjon Jelisztratov és a 30 évesen visszatérő Victor An lehet a legnagyobb riválisunk, de sérülései után a holland Sjinkie Knegt is újra edzésbe állt ? mondta az Eb-ről Bánhidi, aki hozzátette, nem ijednek meg senkitől. Arról is beszélt, hogy sokat erősödött a mezőny az előző szezonhoz képest, az oroszokon sokat lendített a hatszoros olimpiai bajnok An visszatérése, de a kínaiak is nagyon készülnek a 2022-es pekingi téli olimpiára, ők szakembereket csábítanak el csak azért, hogy azok ne másoknál dolgozzanak.

? Annyit tudok mondani Annak vagy annak, aki erősnek érzi magát, hogy az Eb-n találkozunk. A terhet meg lehet tanulni kezelni ? mondta a nagyobb konkurenciáról Liu Shaolin Sándor, aki 500 méteren egyéni csúcsot döntött, egyúttal először került a bűvös 40 másodperc alá. A váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok Burján Csaba ezt azzal egészítette ki, hogy az elmúlt két évinél lazább felkészülésük volt, ezért nem most vannak csúcsformában, mert az Eb-n szeretnék azt elérni.

A két távon is egyéni csúcsot elérő Jászapáti Petra a női csapatról úgy nyilatkozott, hogy egyéniben jó eredményeket értek el, de váltóban még össze kell szokniuk, mert az ausztrál születésű Lockett Deanna korábban nem versenyzett stafétában, míg Kónya Zsófia egyéves kihagyás, Sziliczei-Német Rebeka pedig sérülés után tért vissza. Azt biztatónak nevezte, hogy 500 méteren ő, 1000 méteren pedig Lockett országos rekordot döntött.

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke kijelentette, az idény fő versenye az Eb lesz, melyen telt ház várható, de a márciusi, szöuli világbajnokságot sem engedik el. ? Nyomassza a riválisokat, hogy Debrecenbe jönnek, ahol velünk kell megküzdeniük! Ez nem túlzott önbizalom, egyszerűen elsők akarunk lenni ? mondta a sportvezető, aki a Nemzeti Korcsolyázó Központot illető kérdésemre elmondta, hogy nincs veszélyben a beruházás, mivel korábban zuglói polgármesterként maga Karácsony Gergely is támogatta, akit azóta Budapest fő-polgármesterének választottak.

Magasan a léc, hiszen 2019 januárjában Dordrecht fantasztikus kontinensviadalt rendezett, ám ahogyan sportolóink számára nincs lehetetlen, úgy a szervezők számára sem: látványos show- elemekkel, a nézők és szurkolók szórakoztatását szolgáló betétprogramokkal tarkított versenyt álmodtak meg a Főnix Csarnokban. A szervezők telt házra számítanak a január 24-26-a között sorra kerülő debreceni rövid-pályás gyors-korcsolya Európa-bajnokságon.

Váradi Orsolya a Szervezőbizottság nevében elmondta, hogy október közepén elindult az Európa-bajnokság kétnyelvű honlapja, melyen magyar és angol nyelven is megtalálhatók a legfrissebb hírek és minden, az eseménnyel kapcsolatos egyéb információ. Megkezdődött a jegyértékesítés is: az eseményre napijegyek, bérletek is válthatók, különböző kategóriákban. Korlátozott számban ICE VIP-jegyek és bérletek is vásárolhatók, s az ICE VIP jegy mellé járó kedvezmények és lehetőségek idekattintva megtalálhatók.

MOKSZ-SEAT: együtt az Eb-n is

A SEAT márka már 2017 óta elkötelezett támogatója a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek, az idei szezonban 15 autóból álló flottát biztosít a válogatott sportolóknak és a szövetségnek. A Porsche Hungaria és a SEAT az Európa-bajnokság Arany fokozatú szponzora lett: az Eb ideje alatt 10 autóból (2 Audi, 2 VW Transporter és 6 SEAT Tarraco) álló shuttle szolgáltatással, míg novembertől 2 SEAT Leon modellel segíti a Szervezőbizottság munkáját.

Miközben a szervezők a debreceni kontinensviadal minél színvonalasabb megrendezésén fáradoznak, a magyar rövid-pályás gyors-korcsolya-válogatott tagjai a jégen bizonyítják, hogy a sportág legjobbjai. Short trackeseink kiválóan indították a világkupa-sorozatot: Salt Lake Cityban egy ezüst- (Liu Shaolin Sándor 500 méter) és két bronzérmet (Liu Shaoang 500 méter és Jászapáti Petra 500 méter) szereztek, majd egy héttel később Montréalben még erre is rátettek egy lapáttal: Liu Shaolin Sándor 500 méteren győzött és a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Colé összetételű férfiváltó is nyert.

Szóljon hozzá!