ZETApress

hírportál

Focikönyv a stadionavatóra

Meggypiros mezbenA szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó gondozásában jelent meg Dénes Tamás és Dlusztus Imre: Meggypiros mezben című könyve, amely a magyar labdarúgó-válogatottban 1902 óta pályára lépett játékosok lexikonja. Bemutatója ma volt a Testnevelési Egyetemen.

A két szerző közül Dénes Tamás sport-újságírónak, futballtörténésznek ez már a 67. sportággal kapcsolatos könyve. Dlusztus Imre újságíró szakterülete elsősorban a sport és a borászat, íróként 42 kiadványt jegyez. A bemutatón kiemelték: lapzártáig 1001 labdarúgó lépett pályára a magyar válogatottban, eddig utolsóként Ferenczi János, akit szeptember 5-én a montenegrói felkészülési találkozó 61. percében cserélt be Korhut Mihály helyére Marco Rossi szövetségi kapitány.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke hangsúlyozta: a közelmúltban életre hívott Nagy Béla-program egyik fő célja, hogy az ehhez hasonló, nagyszabású, összefoglaló jellegű munkákat támogassa, ezek olykor évtizedekig nem tudtak megjelenni, többnyire anyagi problémák miatt. ? Így egyebek mellett egy olyan legendás kötet, mint az 50 évvel ezelőtt kiadott Alberttől Zsákig című könyv, évtizedekig folytatás nélkül maradt. Ezt a könyvet Imre és Tamás hihetetlen munkája, tapasztalata és több évtizedes gyűjtőmunkája nélkül nem sikerült volna kiadni ? mondta Szöllősi. ? Sporttörténelmi napokat élünk, hiszen a válogatottban a közelmúltban mutatkozott be az ezredik labdarúgó, míg pénteken hivatalosan is megnyílik az új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna ? fogalmazott.

Dénes Tamás elmondta: bízik abban, hogy minden olvasó megtalálja majd a könyvben a saját kedvenceit, és azok segítségével felidézheti a számára legemlékezetesebb meccseket, jeleneteket, ami nagy valószínűséggel mindenkinek más lesz. ? A magyar labdarúgás és a munkánk iránti nagy szeretettel írtuk ezt a könyvet, amelyben azokat a pillanatokat emeltük ki a játékosok pályafutásából, amelyekre méltán lehetnek büszkék ? közölte hozzátéve: a könyvben mesék is vannak, a játékosokhoz kapcsolódó sztorikkal, érdekességekkel is a válogatottban töltött időszakra fókuszáltak.

Dlusztus Imre kiemelte: a könyv ötletének megszületés után, csak menet közben formálódtak azok a konkrétumok, hogy egy játékosról mit is szeretnének megemlíteni. ? Végül háromrétegű könyv született, amelynek egyik része maga a lexikon, míg térelválasztóként 67 fejezet került bele, ami egyben sport- és kultúrtörténeti kitekintő. Rochy Zoltán jóvoltából pedig kész és aktualizált anyagot kaptunk a válogatott összes mérkőzéséről, amellyel végül kerekké vált a kiadvány ? mondta.

Szóljon hozzá!