ZETApress

hírportál

Legyél Te is Kosaras!

Kosarasok a CsatábanÁtadták a Csata utcai Sportcsarnokot. Nemzetközi versenyekre is alkalmas a megújult helyszín a XIII. kerületben. Tehetséges kosaras gyerekek sportbemutatója, egyesületi Csata-kiáltás és egy kék színű Csata DSE sportmez ajándékba ma délelőtt dr. Tóth József polgármesternek.

Ünnepélyesen is átadták ma a Csata utcai Sportcsarnokot a XIII. kerületben. ? Bár már iskolakezdéstől, tehát szeptembertől használják a tanulók és a sportolók a teljes körűen korszerűsített csarnokot, vártunk az átadással, nem akartuk kampánycélra használni ? mondta Tóth József az átadóünnepségen ugyanúgy, mint tette a múlt szerdai bölcsődeátadón. A beruházásra 767,6 millió forintot fordított az önkormányzat, s több ütemben valósult meg 2018 júniusától. Megújult az épület homlokzata, korszerűsítették például a tornatermet, az öltözőket, a kiszolgáló tereket, lecserélték a gépészeti és az elektromos rendszereket is.

A felújítás során az új padlószerkezet megtámasztására a csarnokban 96, a kiszolgáló területen 78 cölöpöt fúrtak le a teherbíró talajig csaknem 6 méter mélyen. A sportcsarnokban délelőttönként a Csata Utcai Általános Iskola tanulóinak a testnevelés-órái folynak. A diákok az iskolaépület elhagyása nélkül juthatnak át a sportcsarnokba. Délutánonként az évtizedek óta sikeresen működő Csata DSE kosárlabda csapatának edzéseit tartják itt, hétvégenként kosárlabda mérkőzések zajlanak. A többi időszakban külsős bérlők is igénybe vehetik a termet.

Dr. Tóth József polgármester a Csata utcai Sportcsarnok átadásakor hozzátette: Dinamikusan fejlődik a XIII. kerület építészeti kultúrája is, ami látszik a lakás- és az intézmények építésén, modernizálásán. Az önkormányzatnál az integrált településmenedzsment elvét és gyakorlatát tartjuk fontosnak, ennek az összetett gondolkodásnak és tervezésnek a lényege az építészeti, a humán kulturális és az infrastrukturális fejlesztések összhangba hozása. A szabadidő hasznos és élményszerű eltöltése kapcsán is arra figyelünk, hogy ennek az összhangnak a feltételeit megteremtsük. Ezt tükrözi a teljes körűen felújított Csata utcai Sportcsarnok is.

A polgármester felelevenítette: a Csata utcai Sportcsarnok 1995-ben épült. Ő éppen egy évvel korábban lett polgármester a kerületben, amikor is szembesült azzal, hogy a sportcsarnok építése elakadt. Ez volt az egyik első döntése az általa vezetett önkormányzatnak, hogy a létesítmény 1995-re felépüljön. Húsz év múlva, 2015-ben lecserélték rajta a tetőszigetelést, 2016-ban pedig megépítette az önkormányzat a Csata Utcai Általános Iskolához kapcsolódó átjáróhidat. De a további szerkezeti károsodások miatt teljes körűen ? funkcionálisan és műszakilag is ? korszerűsíteni kellett most a sportcsarnokot, amely több funkciót is ellát: a Csata Utcai Általános Iskola testnevelés-óráit délelőttönként, az évtizedek óta sikeresen működő Csata DSE kosárlabdacsapatának edzéseit délutánonként tartják itt. Hétvégeken kosárlabda mérkőzések zajlanak a sportcsarnokban.

Tóth József kitért arra is: a teremben kiváló minőségű sportparketta burkolat lett, az első emeleten négy korszerű csapatöltöző létesült, a második emeleten bírói öltözőket, klubszobát és a gépészeti helyiséget alakítottak ki. A kosárlabda bajnoki mérkőzések lebonyolításához ? a Magyar Kosárlabda Szövetség előírásainak megfelelően ? elkülönített sportolói és nézői bejárat készült. Az épület homlokzata is megújult. A beruházás, amely több ütemben valósult meg, 767,6 millió forintba került.

A rendkívül sikeres Csata DSE évtizedei és eredményei

Tursicsné Iván Krisztina a Csata DSE vezető edzője az 1995-ös kezdetektől vesz részt a Csatában. Még testnevelőként hívta oda Firnigl Zoltánné, az iskola akkori igazgatója, aki kosárlabdaéletet álmodott az új csarnok falai közé. A következő évben rögtön a Csata lett az Országos Diákolimpia és az Országos Serdülő Kupa győztese is. 2000-től már Tursics Sándor ? aki akkor visszalépett a profi kosárlabdavilágtól ? és felesége közösen nevelték a kosaras utánpótlást. Mind klub-, mind válogatott szinten futószalagon szállították a hazai és nemzetközi sikereket. Azóta számos nagyszerű edző kapcsolódott be a sportnevelésbe.

A 2016/17-es szezonban a magyar női utánpótlás kosárlabdázás legsikeresebb egyesületeként zárta a bajnoki évet a Csata DSE. A 2017/18-as szezonban először indultak el a felnőtt NB I/B-s bajnokságban, és rögvest megnyerték azt. Ezzel kivívták az NB I/A csoportos bajnokságban való indulás jogát. Tavaly újoncként a felnőtt magyar bajnokságban a 8. helyet szerezték meg.

Továbbra is az a céljuk, hogy a kosárlabdát a lehető legnagyobb területen vigyék helybe a kisiskolások számára, mindemellett fontos a sportág népszerűsítése, a megjelenő közönség (szülők, nagyszülők, hozzátartozók, családtagok, barátok) kulturált szórakoztatása, az egészséges életmódra és a mozgás szeretetére nevelés is. Az előkészítő csoportok feladata a kosárlabda megszerettetésén túl a tehetséges gyerekek kiválasztása. Saját versenyrendszert alakítottak ki ezeknek a csoportoknak a versenyeztetésére Legyél Te is Kosaras! elnevezéssel. Ez a program már hetedik éve működik a XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával.

Szóljon hozzá!