ZETApress

hírportál

Megnyílt az U23-as vb

Kuramagomedov bronzmeccset játszhatA magyar kormány elkötelezett a korosztályos világbajnokságok hazai megrendezése mellett, mert ezek a versenyek motivációt jelentenek az utánpótlásnak, amely a sportágak hátországát jelenti ? mondta az EMMI sportért felelős államtitkára a budapesti Ludovika Arénában. A hétfő reggeli sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Szabó Tünde a vasárnapig zajló U23-as birkózó-vb tegnap esti ünnepélyes megnyitóján kijelentette: a magyarországi sportesemények bebizonyították, hogy egy ország, egy város és egy sportág összefogása milyen csodálatos eredményeket hozhat. Felidézte, hogy Budapest tavaly minden idők legjobb birkózó-világbajnokságát rendezte meg, idén pedig büszkén viselheti az Európa sport-fővárosa címet, és megszámlálhatatlanul sok rangos sporteseménynek ad otthont.

Az államtitkár elismerően szólt a rendező Magyar Birkózó Szövetségről (MBSZ), amely megfogalmazása szerint az elmúlt időszakban bámulatos fejlődésen ment keresztül, és új dimenzióba emelkedett. Végül reményét fejezte ki, hogy a magyar birkózósport rövid és hosszú távon is sokat fog profitálni a mostani eseményből.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke azt mondta, ezen az U23-as vb-n tulajdonképpen a jövő bajnokai vannak jelen, akikkel a közelgő világ- és Európa-bajnokságokon, valamint a jövő tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán is találkozni fogunk.

Ceno Cenov, a Nemzetközi Birkózó Szövetség bolgár alelnöke úgy fogalmazott, hogy a sportág korosztályos legjobbjai küzdenek most Budapesten, akik kiválóan népszerűsítik a sportágat, majd hivatalosan is megnyitotta a világbajnokságot.

Kuramagomedov a bronzéremért küzdhet

Az idei kazahsztáni felnőtt világbajnokságon magyar színekben bemutatkozó, honosított Kuramagomedov Murad a szabadfogásúak 74 kg-s súlycsoportjának bronzérméért küzdhet ma a budapesti U23-as birkózó-vb-n. Kuramagomedov egyiptomi riválisát 10:0-s technikai tussal, a románt 5:0-ra verve jutott elődöntőbe. Itt az iráni ellenfelével szemben hiába vezetett a második menet elején 4:3-ra, végül 9:4-re kikapott, így ma a bronzmérkőzésen lesz érdekelt a mongol-kazah párharc győztesével.

A 61 kilós Budai-Kovács Marcell indiai legyőzője viszont bejutott a fináléba, így a magyar birkózó a vigaszágon folytathatja. Kuramagomedov és Budai-Kovács mellett négy magyar női versenyző lesz érdekelt a mai versenynapon: Réczi Bianka (50 kg) román, Bognár Erika (59) és Nagy Alexa (68) fehérorosz, az idei junior Eb-győztes Nagy Bernadett (76) pedig kínai vagy török riválissal kezd.

Szóljon hozzá!