ZETApress

hírportál

Akadémiai éremeső

Brüll Alfréd AkadémiaFennállásának 5. születésnapját ünnepelte délelőtt a 2014 októberében alapított Brüll Alfréd Akadémia az Új Hidegkuti-stadion földszinti konferenciatermében, az utánpótlásképző intézet képviseletében az MTK Budapest sportolói az eltelt években 200 érmet szereztek nemzetközi versenyeken.

Szegő Tibor moderátor, az MTK média-főszerkesztője a sajtó-nyilvános születésnapi ünnepségén kiemelte: a klub sportolói az elmúlt hatvan hónapban egy felnőtt olimpiai, valamint utánpótlás versenyeken kilenc világbajnoki és 11 Európa-bajnoki aranyérmet nyertek, míg országos bajnokságokon 434 első helyet szereztek. A 60 hónap alatt megszerzett 634 érem havi átlagban tízet jelent!

Szabó Tamás, a BAA vezetőségi tagja hangsúlyozta: születésnapot ünnepelni mindig kellemes dolog, amit nem nagyon árnyékol be semmi, főként akkor, ha az eltelt öt év ennyi sikerélményt hozott. ? Az indulás évében, 2014-ben 22 fő került be a keretbe, akiket nagyon szigorú elvek alapján válogattuk, míg jelenleg 58 tagja van az akadémiának, pedig a követelmények változatlanok ? nyilatkozta kiemelve: minden újszerű kezdeményezésben, így az akadémia beindításában is volt időközben számtalan kihívás, melyeket az eltelt évek alatt sikerült kellőképpen kezelniük.

? Jó érzés elmondani, hogy töretlenül megyünk előre és fejlődünk. Megjelent az elitképző programunk, ahol a támogatási rendszer kicsit átalakult, és már hasonlít a nemzetközi szinthez. Az akadémia erőfeszítéseket tesz, hogy egzisztenciálisan is nyújtson valamit a sportolóinak, akiknek nemcsak a sportkarrier tekintetében kell felépíteniük magukat ? mondta hozzátéve: az elmúlt években a közoktatással nehéz volt megtalálniuk a közös hangot, amit általános jelenségnek nevezett, a jövőben viszont a saját iskolai rendszerrel ezen kívánnak változtatni.

Sütő Csilla, a BAA igazgatónője kiemelte: 2017-ben el kellett indítaniuk a Brüll Plusz-, majd annak mintájára 2018-ban a Brüll Talentum-programot. ? Előbbibe azok kerültek be, akik akadémistaként a nemzetközi mezőnyben kiemelkedő eredményeket értek el, de már kiöregedtek az utánpótlásból és a felnőttek közé kerültek. A program három fővel indult, idén hat versenyzővel működik. A másik programban a jövő reménységeit támogatjuk, akik pár éven belül akadémisták lehetnek ? közölte.

Deutsch Tamás, a Brüll Alfréd Akadémia elnöke elmondta: a 131 esztendős klub talán legkedvesebb gyermekének születésnapjáról beszélhet, amely a magyar sporttörténet első, egyesületi keretek között működő, egyéni sportágakra fókuszáló, kiemelkedő nemzetközi eredményességet célzó kezdeményezése. ? Az MTK mindig nyitott volt más egyesületek sportolói iránt, akik aztán ide igazolva tudták korábbi eredményeiket felülmúlni, de döntő részben mégis a saját nevelésű sportolói érték el a klub legnagyobb sikereit. Mert a saját nevelésű utánpótlás fontosságáról az MTK-nál nemcsak beszélünk, hanem teszünk is érte! ? emelte ki hozzátéve: a jövőben több irányban is szeretnének fejlődni, a mostani lehetőségeikhez képest előrébb lépni.

? A volt Taurus-pályán jövő év elején kezdődik el, és reményeink szerint 2022-ben fejeződik be az az infrastrukturális beruházás, amelynek köszönhetően olyan létesítménnyel gazdagodunk, ahol szinte mindegyik akadémiai sportágunk új központra talál. Ez teljesen új fejezetet jelent majd a szakosztályok életében ? mondta kiemelve: a klub saját keretein belül általános- és középiskola működtetését célozza meg, ahol majd az edzések köré szerveződnek a tanórák, és nem fordítva. Továbbá saját módszertani, valamint sport-egészségügyi központot hoznak létre, illetve szakembereik részére beindítják az edzőképzési, illetve továbbképzési rendszerüket.

Szóljon hozzá!