ZETApress

hírportál

Nemzeti Vágta a Hősök terén

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 72 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével délben megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta a Hősök tere körül kialakított különleges pályán. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A fővárosi döntőket megelőző elő-vágtákon a különböző hazai és határon túli településeken több tízezrek szurkoltak a lovasoknak, a versenyek nyomán új lovas versenypályák születtek. A 12 éves Nemzeti Vágtának köszönhetően a lovakról, lovasokról, lóversenyegekről, huszárokról és hagyományőrzőkről szóló kifejezések ismét bekerültek a közbeszédbe és többé nem idegenek már gyermekeink számára ? fejtette ki ünnepi megnyitó beszédében Székely Tibor, a Vágta főkapitánya.

? A versenyzők és a hagyományőrző lovasok saját erőforrásaikat és szabadidejüket használják fel arra, hogy dicső lovas elődeink nyomán a XXI. században is hirdessék azokat az értékeket, melyeket a magyar lovas katonák az elmúlt évszázadok során felmutattak az egész világon ? emelte ki a főkapitány.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848/49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a sorozat. Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Az ünnepi beszédet követően a Magyar Hősök Emlékkövénél az emlékezés koszorúit helyezte el Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség képviseletében, majd Székely Tibor és Ézsiás Vencel a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke és alelnökeként. Ezután a 72 település versenyzője megtette ünnepélyes fogadalmát.

A megnyitón felvonultak a különböző hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget. Erről idekattintva is olvashatunk.

Délután megkezdődtek a versenysorozat előfutamai. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a Kicsihuszár vágta és a 72 versenyző település előfutamaival vette kezdetét. Ma rendezik meg a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamát is. Este a versenypályán a különleges hortobágyi méneshajtást követheti figyelemmel a népes közönség.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a forgalom elől lezárt Andrássy út helyet ad az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Nemzeti Vágta mai futamairól az M4 Sport este összefoglalót ad, a döntőt holnap délután a Duna TV közvetíti.

Mivel a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár katonái és technikai eszközei is részt vesznek a Honvédségi Korzón, ezért tegnap és holnap 20 és 23 óra között megnövekedett katonai járműforgalom volt/lesz a Tata ? M1 ? M0 ? M5 ? Budapest, Városliget útvonalon, ahol a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekednek, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják az állampolgárok nyugalmát.

Szóljon hozzá!