ZETApress

hírportál

Nagy győzelem a pályaavatón

Bónuszponttal nyerte az Eb-meccset a magyar férfi rögbi-válogatott a Kincsem parki stadionavatón: rögbiseink 38:13-ra legyőzték Lettország csapatát az Európa-bajnokság C1 Északi-csoportjának délutáni mérkőzésén. Fotóink Vígh Alex felvételei.

A mérkőzés 5. percében gyors céllal lepték meg a magyarok az erőviszonyok ismeretében esélyesebb ellenfelüket, majd a vendégek megilletődöttségét kihasználva a 21. percben újabb célt szereztek. Ezt követően az I. félidő hátralévő részében viszont saját térfelükön védekeztek a magyarok, de mivel ezt zártan, fegyelmezetten, hiba nélkül tették, a nagy elánnal rohamozó lettek cél nélkül maradtak. Még egy tízperces emberelőny sem segített rajtuk, 18:3-as magyar vezetéssel vonultak pihenőre.

A második 40 percben enyhült a vendégek mezőnyfölénye, a magyaroknak az 50., majd a 61. percben egy-egy újabb villanás is elég volt a két 5-5 pontos célhoz, amely összességében már bónuszpontot is ért. A 66. percben a lettek is célt vittek, de a magyaroknak erre is volt újabb válaszuk. A sok technikai hibát hozó hajrában a lettek megszerezték a második céljukat is, amellyel beállították a 38:13-as végeredményt.

Az egykörös Eb-n a magyar csapat szeptemberben 64:0-s csehországi vereséggel kezdte a sorozatot. A prágai mérkőzésen a világ-ranglista 38. helyén álló hazaiak már a 2. percben célt szereztek és a szünetig további négy alkalommal juttatták a labdát a mezőnyben ígéretesen kezdő, de koncentrációját fokozatosan elveszítő, a világ-ranglista 68. helyén álló magyarok alapvonala mögé. 31:0-s állásnál vonultak szünetre, de utána sem csökkent a házigazdák ereje, kedve és lendülete, így további öt célt szereztek az akkor már önbizalmát vesztő, támadásban keveset nyújtó magyarokkal szemben. Két és fél évvel ezelőtt a két válogatott a világbajnoki pót-selejtező európai zónájának 2. körében mérkőzött meg egymással ugyancsak Prágában, a csehek akkor 47:19-re nyertek.

Válogatottunk legközelebb 2020. május 9-én Luxemburgban lép pályára – mely remélhetőleg nekünk lesz A Győzelem Napja! – majd egy héttel később Svédországot fogadja a csoport zárómérkőzésén. A Magyar Rögbi Szövetség a mai összecsapással ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, míg a sportág először mutatta meg magát új kőbányai bázisán, Budapest Rugby Centerben, melyet a szeptemberi öttusa vb helyszínén építettek meg.

Tegnap az ünnep előestéjén a Rögbi 50 Emlékbizottság Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, a bizottság tiszteletbeli társelnöke vezetésével ünnepi vacsora keretében átadta a Magyar Rögbiért-díjat, a Magyar Rögbiért nagydíjat és a Magyar Rögbiért életműdíjat. A mai egész napos stadionavatón – mely veteránokkal és fiatalokkal színesített esemény volt – köszöntő beszédet mondott Kiss Antal, a hazai szövetség elnöke, Ian Lindsay nagykövet, továbbá Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára. A világ- és Európa-bajnok öttusázó kiemelte: a magyar szövetség mert nagyot álmodni a budapesti stadionnal, mellyel a sportág magyarországi képviselőinek ötven éves álmát valósította meg.

Szóljon hozzá!