ZETApress

hírportál

Világsakk a Galériában

Páros sakkcsataA sakk jóval több, mint sportág! ? mondta Polgár Judit a mai sajtótájékoztatón a Morgan Stanley ferencvárosi irodájában. Budapest a sakkvilág középpontjában: elismert tudósok, filozófusok, diplomaták, művészek és oktatási szakemberek érkeznek a Nemzeti Galériába jövő szombatra az idei Világsakk-fesztiválra.

Október 12-én 5. alkalommal rendezik meg a Polgár Judit által elindított Világsakk-fesztivált, amely mára a sportág egyik legjelentősebb globális eseményévé nőtte ki magát. A rendezvény központja most is Budapest, ahol a Kínától Líbiáig, Indiától Mexikóig, várhatóan harminc országból csatlakozó profi és amatőr játékosok mellett kiemelkedő szakemberek és világhírű sakkozók is tiszteletüket teszik. Magyarországra érkezik a korábbi világbajnok orosz nagymester, Vlagyimir Kramnyik, valamint a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkagyij Dvorkovics is.

A fesztivál részeként első ízben rendeznek szakmai konferenciát, amelyen előadást tart mások mellett Ken Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza és Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. A közönség hosszú idő után a Világsakk-fesztiválon láthatja újra együtt a rendezvény ötletgazdáját testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal. A szervezők a fiatal generáció bemutatására is komoly hangsúlyt fektetnek, a Nemzeti Galériában a jövő bajnokai mérhetik össze a tudásukat.

A Világsakk-fesztivál főtámogatója az idei évtől a Morgan Stanley, amely számos kezdeményezés révén segíti évek óta a hazai matematikai, természettudományos és technológiai oktatást, illetve küzd azért, hogy a lányok is minél nagyobb számban képviseltessék magukat ezeken a területeken.

Polgár Judit mottója: A sakk összeköt minket! minden eddiginél jobban jellemzi az 5. Világsakk-fesztivált, amely az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően valódi világeseménnyé vált. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy a korábbi világbajnok Vlagyimir Kramnyik mellett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke is Budapestre látogat. A globális jelenlétet erősíti a fesztivál történetében először megrendezett Chess Connects elnevezésű tudományos ismeretterjesztő program is, amelyen számos nemzetközi hírű szakember is felszólal. A konferencia célja, hogy megmutassa a sakk sokszínűségét: hogyan jelenik meg a művészetekben, hogyan járul hozzá a tudományhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0yFQ1sYxbUw[/youtube]

Az eseményen Polgár Zsuzsa nagymester az általa alapított egyetemi sakk intézet (SPICE) sikerét értékeli. Ken Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza arról beszél, miként hasznosította karrierje során a sakkjátékosként szerzett fiatalkori tapasztalatait. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a mesterséges intelligenciáról tart előadást, és ugyanezt a témát járja körül Natasha Regan nemzetközi női mester és Matthew Sadler nagymester, az AlphaZero nevű programról szóló bestseller szerzőpárosa is. Leontxo Garcia spanyol szakíró a sakk oktatási lehetőségeit veszi számba, a chilei énekesnő, Juga pedig a sakk és a zene univerzális nyelvét hasonlítja össze. A konferencia részeként Bajnokok Beszélgetése címmel Polgár Judit, minden idők legsikeresebb női játékosa és Vlagyimir Kramnyik osztják meg egymással és a közönséggel versenyzői tapasztalataikat, és a sakk tudományos, oktatási és művészeti vonatkozásairól szóló nézeteiket.

? A Morgan Stanley büszkén támogatja a Világsakk-fesztivált és Polgár Juditot abban a küldetésében, hogy megnyerje a sakk számára a jövő stratégiai gondolkodóit. A sakk nagyban hozzájárul olyan készségek fejlesztéséhez, mint a problémamegoldás, a racionális gondolkodás és a stratégiai tervezés, és mint ilyen, fontos összekötő kapcsot jelent a Morgan Stanley munkatársai között Budapesten és abban a több mint 41 országban, ahol a pénzintézet működik. Munkatársaink között számos lelkes sakkozót és amatőr versenyzőt találunk világszerte, a vállalat több mint 5 éve rendez irodái között online sakkbajnokságot. A Morgan Stanley aktívan támogatja a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) oktatását, amiben a sakk fontos szerepet játszhat. Munkatársaink matematikai és programozási órákon mentorálnak középiskolás lányokat, és támogatjuk a magyar csapatot a Lányok Európai Matematikai Olimpiáján ? jelentette ki Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. A 2019-es Világsakk-fesztivál programja idekattintva olvasható.

Páros Párbaj

A 2019-es fesztivál egyik fénypontja a Páros Párbaj lesz, amelynek során nagymester vegyes párosok mérik össze tudásukat a Hand & Brain szabályai szerint, melyből mi is láttunk egy nyolcperces bemutatót: a Polgár Judit ? Molnár Sáska Zsófia páros legyőzte a Fogarasi Norbert ? Kocsis Anett párost. A talán leglátványosabb páros játékban a csapat egyik tagja az agy, aki bemondja a figurát, míg a másik a kéz, aki eldönti, hogy melyik bábuval és pontosan hova lép. Ha az agy és a kéz nem kerülnek egy hullámhosszra, garantált a káosz a táblán és azon kívül is. A versenyző párosok között találjuk a modern sakktörténelem egyik legnagyobb szerzőjének és szakértőjének tartott Mihail Marint és feleségét: Marina Jugina FIDE mestert. Asztalhoz ül Natasha Regan és Matthew Sadler is, valamint Polgár Zsófia és férje: Yona Kosashvili nagymester, ortopéd professzor, továbbá Arthur Kogan nagymester és felesége: Tatjana Plachkinova női nemzetközi mester. A versenyt a Twitch-en, élő online közvetítésben Rudolf Anna és Lawrence Trent nemzetközi mesterek kommentálásában követheti a közönség a világ minden pontján.

Morgan Stanley Sakk-kávézó

A Világsakk-fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai című képe mellett rendezi be Sakk-kávézóját. A helyszínen dedikálnak majd a Polgár-testvérek és Vlagyimir Kramnyik, és itt ismerkedhetnek meg a világ egyik vezető pénzintézetével, a Morgan Stanley-vel, ahol akár új trükköket is tanulhatnak a vállalat budapesti irodájában dolgozó sakkmesterektől.

Sakkmatek

A Morgan Stanley oktatási céljai és a Világsakk-fesztivál filozófiája a Sakkmatek programban fonódnak össze a leglátványosabban. Az Atkins Rita, Cambridge-ben élő sakkedző, fizika-matematika tanár által vezetett játékos utazás a sakk és a matematika kapcsolódási pontjain kíséri keresztül a fiatalokat. A tábla letisztult harmóniája és a lépések logikája a játék élményén keresztül irányítja rá a gyerekek figyelmét a geometriai, kombinatorikai, játékelméleti és informatikai problémákra.

Sakkpalota Kupa Tandori Dezső emlékére

Hogyha a mackók sakkoznak/Roppant ritkán kapkodnak/Ketyeghet a sakkóra/Nem ijeszt a mackóra ? olvashatjuk Tandori Dezső versében, aki a sakkal és a mackókkal egyaránt belsőséges viszonyt ápolt. Az idén februárban elhunyt Kossuth-díjas költő közreműködött Polgár Judit első, gyermekeknek szóló sakk-könyvének elkészítésében, a fesztivál az óvodás és kisiskolások számára kiírt idei Sakkpalota Kupát Tandori Dezső emlékének ajánlja.

A jövő Európa-bajnokai

Idén Budapest viselheti az Európa Sport-fővárosa címet, ennek apropóján a fiatal korosztály legjobbjai mutatkozhatnak be A jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen, amellyel a Polgár Judit Sakk Alapítvány az Európai Sakk Unióval karöltve igyekszik népszerűsíteni a sportágat Európa-szerte. A versenyen 13 országból 30 fiatal küzdhet meg egymással. A nyereményekkel a szervezők olyan kezdő lökést adnának a gyermekeknek, amely meghatározó élményként hosszú távon vezetheti sikerre őket a pályafutásuk során.

Növekvő Mindset

Nem csupán az eredmények számítanak azonban, hanem az azokhoz vezető út is, amely szintén hangsúlyos szerepet kap a fesztiválon. A Hősök Tere csapata idén is a Növekvő Mindset programja segítségével mutatja meg a szülőknek és pedagógusoknak, mi kell ahhoz, hogy a gyerekek elfeledkezhessenek az Ebben nem vagyok jó, ez nekem úgy sem fog menni! kezdetű kijelentésekről. A workshopon Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világhírű pszichológiaprofesszorának kutatásaira alapozva bizonyítják, hogy az erőfeszítés dicsérete olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk és amely módszert a sakkon kitűnően lehet modellezni.

Goodwill Ambassadors of Chess

Az eseményen négy témában ? sport, oktatás, tudomány és művészet ? adják át a Goodwill Ambassador of Chess elismeréseket. Idén Vlagyimir Kramnyik, Leontxo Garcia és Demis Hassabis, a DeepMind alapító-vezérigazgatója, a mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb kutatója vehetik át a díjat. Benkő Pál, az augusztus végén elhunyt világhírű sakkmester posztumusz kitüntetésben részesül.

Guinness-rekordkísérlet

A Világsakk-fesztivál napján nyílik lehetőség utoljára a fiatalok számára, hogy részt vegyenek Polgár Judit Guinness-rekordkísérletében. Az eddigi legnagyobb, gyerekek számára meghirdetett online versenyhez a szeptember elsejei indulás óta már hatezer gyerek csatlakozott, a világrekord célja, hogy legalább húszezer gyermek mérje össze tudását. A selejtezőkből kétezer játékos kerül az október 19-i döntőbe, amelynek nyertesei Polgár Judittal mérkőzhetnek majd.

Sakkfelfedező-ösvény

Polgár Judit a Magyar Nemzeti Galériával közösen alakított ki több éves együttműködést, amely a sakk és a művészet számtalan kapcsolódási pontját mutatja be. Ennek a részét képezi, hogy a megújuló Városligetben a Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával és Petri Lukács Ádámmal való kooperáció jóvoltából hamarosan egy sakkfelfedező-ösvény nyílik, amelynek tervezésében Polgár Judit is részt vett.

Szóljon hozzá!