ZETApress

hírportál

Futóünnep Budapesten

Megkezdődött Magyarország legnagyobb létszámú szabadidősport eseménye, összesen 18.850-en neveztek a budapesti futóünnep első napjára. A szervező Budapest Sportiroda a két nap során összesen harmincezer résztvevőt vár a 34. SPAR Budapest Maraton? Fesztiválra.

A fő esemény, a SPAR Budapest Maraton holnap reggel 09 órakor rajtol a Pázmány Péter sétányon, ahol egész héten épült a Maratonváros az ELTE Lágymányosi Campus környékén, hogy látványosságaival és kényelmi szolgáltatásaival fogadhassa a futás világ minden tájáról érkező szerelmeseit.

Ma 09 órakor a 10 kilométeres Landliebe futással kezdődött meg a kétnapos őszi budapesti futóünnep, a több hullámban rajtoló, több mint négyezer fős mezőnyből elsőként Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont versenyzője ért célba, 31:45-ös időeredménnyel. ? Jó formában érkeztem, nyerni jöttem, mégis csak nyolc kilométernél álltam az élre. Az időmmel elégedett vagyok, pedig a fordítók és kisebb emelkedők próbára tettek. A 3000 méteres akadályfutás a fő számom, az utcai versenyeket még szoknom kell ? mondta a férfi győztes.

A hölgyeknél a belga Jenna Wyns (36:49) szakította át a célszalagot: Általában pályán versenyzek, 1500 méteren ? vallotta be a belga futónő. ? Könnyedén ment a futás, de a verseny első felében türelemre intettem magam, ugyanis a hajrá az erősségem. Egy éve Budapesten élek és dolgozom, tavaly másodikként értem célba itt, idén viszont győzni akartam?

A 10 kilométeres mezőnyben az Aktív Magyarország színeiben teljesítette a távot többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, Biczi Orsolya miniszteri biztos és Révész Máriusz kormánybiztos is. ? Nem az a lényeg, hogy az ember milyen távot fut le, hanem az, hogy kezdjen el mozogni ? nyilatkozta Novák Katalin. ? Én a futást azért ajánlom jó szívvel, mert szinte semmi sem kell hozzá. Ötszáz méterrel elkezdi valaki és abból olyan távok lehetnek, amelyekkel már sokat tehetünk az egészségünkért is és meg tudjuk előzni a betegségeket ezen keresztül is.

Amire a tízezresek célba értek, a Maratonváros megtelt kicsikkel és nagyokkal, hiszen a SPAR Budapest Maraton? Fesztivál első napja elsősorban a családokról szólt, az 5 kilométeres Riska Minimaraton, a 2,3 kilométeres Erste Maratonka EMMI sulifutamjai, az ugyancsak 2,3 kilométeres SPAR enjoy. gyaloglás, az 500 méteres NESTLÉ Családi Futás ? a legfiatalabbaktól a legidősebbekig ? a család minden tagja megtalálhatta a neki leginkább megfelelő távokat, a SPAR 4×2 kilométeres váltófutását pedig ugyancsak szinte a családoknak találták ki. A nap talán legmeghatóbb pillanatait akkor élhették át a jelenlévők, amikor a FODISZ Esélyegyenlőségi Futama során fogyatékkal élők és ép segítőik ? több mint hatszázan(!) ? együtt teljesítették a jelképes távot. Olykor kissé borús időben, helyenként szikrázó napsütésben, de végig ideális futóidőben gyűjtötték a kilométereket kicsik és nagyok.

Következik a maraton!

A fesztivál második napján, vasárnap reggel kilenc órakor rajtol a SPAR Budapest Maraton?, amelyet egyéniben, párban vagy a Tolle UHT Maratonstaféta keretében négy fős váltóban is lehet teljesíteni, de a maratonisták mellé kapcsolódnak majd be a Real Nature 30 kilométeres futás résztvevői is. Nevezni még a helyszínen is lehet, de fontos időben érkezni.

Nemcsak a futókat, kísérőiket is különleges programok várják majd a Maratonvárosban, a SPAR saját húsüzeme, az idén tizenöt éves Regnum Húsüzem és Oktatóközpont hot-doggal és csípős debrecenivel várja a versenyzőket és szurkolókat, a sétányon a meleg ételek mellett szomjoltókkal ? többek között SPAR Verde ásványvízzel ? fogadják a vendégeket, a SPAR standja teljes bevételét felajánlja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótér- programjára. A rendezvényre látogatók ? az egészségtudatos életvitellel kapcsolatos ? saját márkás finomságokat kóstolhatnak meg, játékokban vehetnek részt és a SPAR szakértőitől válaszokat kaphatnak a minőségi táplálkozással, vagy akár a sportolással kapcsolatos kérdéseikre. A futófesztiválon ? akárcsak az elmúlt években ? a SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen gyűjt mesekönyveket a rászoruló gyermekeknek.

Az idő presztízskérdés

A vasárnapi 34. SPAR Budapest Maraton természetesen nem csupán az amatőr futók számára lesz az év versenye, a profik is nagyon készülnek, hiszen az atlétika legendás számában magyar bajnoki érmekért is zajlik majd a küzdelem. ? Címvédőként szeretnék ismét nyerni, az időeredményt illetően nincs kimagasló tervem, de cseppet sem fogunk lazsálni ? mondta a férfiak címvédője, Csere Gáspár, a BEAC futója. ? Egyéni csúcsdöntés most nincs igazán tervben, de Jenkei Péterrel szeretnénk az elejétől egy olyan iramot futni, amivel lehet két óra húsz percen belül végezni. Tavaly mindössze tíz másodperccel csúsztam erről le, utoljára pedig 2002-ben döntötték meg ezt a határt ezen a versenyen, tehát ez mindenképpen presztízskérdés?

A közlekedők türelmét kérik

Sok ezer ember számára életre szóló élmény lesz a vasárnapi maraton, amelyre a szurkolókkal együtt mintegy százezer emberre számít a Budapest Sportiroda szeptember utolsó vasárnapján. Európa egyik legszebb és leglátványosabb maratoni útvonala a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten, a futók a versenytávok teljesítése közben a csodálatos világörökségi panorámában is gyönyörködhetnek. Az esemény forgalmi változásokkal jár majd 06 és 15 óra között az I., a II., a III., az V., a XI. és a XIII. kerület egyes részein a mezőny áthaladásának idején. A szervezők csak a szükséges és legminimálisabb mértékben avatkoznak be a város forgalmába, a futók elhaladása és az út takarítása után megszűnnek a terelések. A változásokról idekattintva részletesen tájékozódhatunk, a futók a közlekedők türelmét.

Szóljon hozzá!