ZETApress

hírportál

Október közepén vágtázunk

12. Nemzeti Vágta 2019Tegnap délben kisorsolták a 12. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét a budavári Kapisztrán téren. Az október 19-20-i hétvége lovas megmérettetésén idén is 72 magyarországi és határon túli település lovasai vesznek rész a pesti Hősök terén felállított különleges pályán.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának elnöke a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban elmondta, hogy idén a Városliget rekonstrukciója miatt tolódott el a tavalyihoz képest csaknem egy hónappal a verseny időpontja. A programsorozat hátterét biztosító ellátást ezúttal a műjégpályán alakítják ki, ehhez viszont szükség van a jelenleg ott lévő tó leeresztésére és a terület előkészítésére ? fejtette ki az elnök.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848/49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a vágta. Kedves Gyula történész elmondása szerint Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett az 1848. szeptember 29-ei pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki és a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kicsihuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A közönség láthatja többek között a Kassai lovasíjászok és a győri Ördöglovasok bemutatóját is.

A Nemzeti Vágta október 19-ei szombati versenynapja előfutamainak legjobbjai jutnak majd tovább a másnapi közép- és elődöntőkbe. A döntő futamot 20-án este tartják, melyre a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut tovább. Itt már a 2019 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért vágtathatnak. A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja idén is a hortobágyi méneshajtás lesz.

Szóljon hozzá!