ZETApress

hírportál

BL-sztárok az ELTE?BEAC pályaavatón

Pályaavató ÚjbudánÜnnepélyes avatón átadták az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályát tegnap a XI. kerületi Mérnök utcai sporttelepen. Az új létesítmény csaknem 10 év után újra hazai pályát biztosít a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának ? tudatta Madár Béla, az ELTE sajtóreferense.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a kerülethez: 1901-ben a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont az egyesület labdarúgóinak 2010-ig. A szakosztály életében egy törés következett, több éven át tartó létbizonytalanság.

A hazai pálya reménytelen keresése után a mostani ünnepélyes pályaavatással újraindult a klub újbudai labdarúgó élete. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös pályafejlesztési programjában elkészült, műfüves labdarúgópálya a BEAC egykori, ikonikus játékosának tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapta.

Pluhár István joghallgatóként a BEAC színeiben kezdett futballozni, jobbszélsőként kétszer volt válogatott labdarúgó. A BEAC csapatával két szezonban is az NB I-ben szerepelt, 1924/25-ben a 9. helyen végzett a csapat, ez mindmáig a klub labdarúgó szakosztályának legjobb eredménye. Az aktív játéktól való 1928-as visszavonulása után a Nemzeti Sport tudósítója, rovatvezetője, majd fő-munkatársa volt, ahol alkalma nyílt megismerkedni a sporttudósítással.

Emellett a Testnevelési Főiskolán a labdarúgást oktatott. 1930. május 11-én Magyarországon elsőként közvetített rádióban futballmérkőzést, a Magyarország-Olaszország Európa Kupa találkozót. A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak. Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról, így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyának, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszóbajnokának.

Az ünnepélyes pályaavatás köszöntő beszédeit megelőzte a BEAC Öregfiúk és a Fradi Öregfiúk mérkőzése. A BEAC izgalmakkal teli, fordulatos meccsen 5:7 arányban maradt alul az FTC Öregfiúkkal szemben. Nincs oka a hazai játékosoknak szomorkodni, hiszen a Fradi csapatában ott volt többek között Bánki József, aki ötször szerepelt az olimpiai válogatottban, a BL-t is megjárt Keller József négyszeres magyar bajnok, ötszörös magyar kupagyőztes, valamint a Bajnokok Ligájában szintén szereplő Telek András 24-szeres magyar válogatott, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, szuperkupa-győztes labdarúgó.

A megjelenteket Dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora köszöntötte: Az ELTE mint az egyik legnagyobb sportképzéssel rendelkező intézmény számára kiemelten fontos lépés ennek a pályának az elkészülte. Az egyetem olyan kiváló sportolókkal büszkélkedhet, mint a jelenlévő Siklósi Gergely párbajtőr világbajnok, Kapás Boglárka úszó világbajnok, illetve a szintén jelenlévő Csere Gáspár, az egyetem futó-nagykövete, a BEAC országos bajnok maratoni futója. Remélem, hogy ezen a pályán még több hallgatónk tesz hozzá egyetemünk sportos hírnevéhez!

Dr. Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője kiemelte a kerületi és kormányzati sportfejlesztések fontosságát, a sport a jövő nemzedékeire gyakorolt hatását. Mint mondta, a pálya egyaránt szolgálja majd az egyetem, a klub és a kerület polgárait.

Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány számára fontos a sport ügye, kiemelt stratégiai ágazat.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője köszöntőjében elmondta, a Szövetség folytatja labdarúgópálya építési programját, és reméli, hogy akár a válogatottságig is elérhetnek az itt edző fiatalok, mint ahogy a névadó Pluhár is BEAC-os sportolóként került a magyar válogatottba.

? A sport-újságírói hagyomány korosztályról korosztályra öröklődik át és őrzi a magyar sport kultúráját ? mondta a Magyar Sportújságírók Országos Szövetségének elnöke. Szöllősi György hozzátette: Pluhár István ebben kulcsszerepet játszott, az egyik első láncszem volt, aki később több újságíró nemzedéknek lett példaképe.

Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja létfontosságúnak nevezte a sport-infrastruktúra fejlesztését, melyekből a jövőben is minél többet szeretnének az egyetemen megvalósítani.

Szabó László, a BEAC alelnöke a sport összekötő erejét hangsúlyozta köszöntőjében. Megköszönte a pálya felújítást lehetővé tevő összefogást az ELTE és az MLSZ között ? A BEAC szeretné továbbvinni azt a 121 éves labdarúgó hagyományt, melynek kiemelkedő alakja volt Pluhár István is. A névadással a klub ezúton is tiszteleg az ő munkássága előtt ? mondta.

Szóljon hozzá!