ZETApress

hírportál

Világversenyeink értékelése

Kulcsár Krisztián és Szabó TündeMagyarország továbbra is szeretne nagyszabású világversenyeket rendezni ? jelentette ki Szabó Tünde. Az EMMI sportért felelős államtitkára délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy idén négy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeztünk, amelyeknek rendkívül jó visszhangja volt, és a nemzetközi szövetségek is mindenhonnan dicsérő szavakkal illettek bennünket.

Szabó Tünde a részleteket illetően felidézte, hogy áprilisban hetven év után adott otthont Budapest újra asztalitenisz-világbajnokságnak, amelyet több százmillióan követtek a világon, és a nemzetközi szövetség elnöke szerint ezzel az eseménnyel Magyarország újra felkerült a sportág világtérképére. A júliusi hazai vívó-vb kapcsán Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét idézte, aki szerint Budapest mára a világ egyik legjelentősebb sport-fővárosa lett. Az augusztusi szegedi kajak-kenu világbajnokságot a fejlesztéseknek köszönhetően azon a Maty-éri pályán rendezték meg, amely a világon az egyik legjobb és legmodernebb ? fűzte hozzá Szabó Tünde.

A szeptember elején, a felújított Kincsem Parkban sorra került öttusa vb-ről azt emelte ki, hogy azt az év versenyének választotta a sportági világszövetség. ? Továbbra is szeretnénk nagyszabású hazai világversenyeket rendezni, hiszen ezeknek számos pozitív hozadéka van ? fogalmazott az államtitkár, aki az eseményeknek a gazdaságra, a turizmusra, az ország- és városimázsra, valamint a társadalomra és kultúrára gyakorolt hatásait említette meg.

? Nemcsak elnyerjük a világesemények megrendezésének jogát, hanem azt olyan páratlan színvonalon rendezzük meg, hogy a hazánkba érkezők szívesen térjenek vissza később Magyarországra, akár barátaikkal, akár a családtagjaikkal ? állapította meg, majd azzal folytatta, hogy idén több mint száz világesemény ? többek között a junior úszó-vb, a női röplabda Európa-bajnokság, a női labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő ? megrendezését támogatták. Kitért arra is, hogy a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és egy jól átgondolt, tudatos úton haladva támogatja a fiatalok és a családok egészségének fejlődését. Ehhez olyan modern sportlétesítményeket igyekszik biztosítani, amelyeket biztonságosan lehet használni, hiszen az a cél, hogy minden gyerek sportoljon.

? A kormány kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelés támogatására is, amely szakmai programokon keresztül működik. A látvány-csapatsportok támogatása 2011-ben indult el, 2013-ban pedig a 16 kiemelt sportág fejlesztési programja, amelyeknek köszönhetően a magyar korosztályos válogatottak a világ- és Európa-bajnokságokon, illetve más nemzetközi versenyeken szinte valamennyi sportágban kiemelkedő eredményeket értek el ? jelentette ki a sportért felelős államtitkár, aki szerint ezek mutatják a magyar utánpótlás-nevelés eredményességét, amely a magyar sport alapja is egyben. Hozzátette: ez az út Tokióba, majd 2024-ben Párizsba vezet, ehhez kiszámítható és stabil hátteret biztosítanak, és a munka eredményét szerinte már most látni lehet.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke jövőre Tokióban is kiegyezne azzal a 14 éremmel, amelyet a magyar sportolók olimpiai versenyszámokban az idei világbajnokságokon eddig szereztek. A MOB elnöke az EMMI délutáni sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az úszók, a vívók, a kajak-kenusok és a birkózók összesen nyolc arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyertek az idei vb-ken.

? Ez jobb, mint a tavalyi, vagy a tavalyelőtti mérleg, és nem szabad elfelejteni, hogy az évnek még nincs vége ? hangsúlyozta Kulcsár. Hozzátette, hogy az említett sportágakon kívül vitorlázásban, sportlövészetben, vízilabdában és karatéban is lehetnek magyar éremszerzési esélyek Tokióban, és összességében 140-180 fős magyar sportolói létszámmal kalkulálnak a japán fővárosban.

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy 2016-ban Rio de Janeiróban 160 magyar sportoló vett részt az ötkarikás játékokon. ? Ha ezt a számot tudjuk hozni, az nagyon szép eredmény lesz ? fogalmazott. Szavai szerint egyébként a tokiói egy nagyon rendben lévő olimpia lesz, hiszen a japánok már Rio előtt két évvel elkezdték az előkészületeket, és ezt a munkát a rájuk jellemző gondossággal végzik. ? A kollégáim rendszeresen járnak ki Japánba, és az érzéseik eddig nagyon pozitívak ? fogalmazott a MOB elnöke, majd elmondta, hogy a hazai sportszövetségeknek több helyi régióval, prefektúrával van együttműködésük, így a különböző sportágak magyar képviselői az ázsiai szigetországban tudnak készülni a jövő évi olimpiára.

1 hozzászólás

  1. Szép nyarunk volt: vívó vb, öttusa vb, kajak-kenu vb magyar sikerekkel és nagyszerű rendezéssel, tavasszal pedig asztalitenisz vb. Ehhez jön még a magyar sikert hozó BARTÓK világverseny. Azt hiszem, elégedettek lehetünk. Van minek örülnünk..