ZETApress

hírportál

Színpadon és maratonon párban

Különleges párost láthatunk majd a SPAR Budapest Maraton? Párban mezőnyében szeptember 29-én vasárnap: két színművészünk, Grisnik Petra és Magyar Bálint ugyanis nemcsak a színpadon, ezúttal a legnagyobb magyarországi futóversenyen is egy párost alkotnak majd ? tudatta a BSI.

Tavaly októberben mutatták be a Mozsár Műhely színpadán a Netentúli történetek ? Ezt blogozd ki! című előadást, a József Attila-díjas költő, író és műfordító Lackfi János szövegeiből összeállított kétszemélyes darabban együtt játszik Grisnik Petra és Magyar Bálint. Amint beszélgetésünk során kiderült, a színészek nemcsak a színpadon, a futás terén is inspirálóan hatnak egymásra.

? Két héttel azelőtt kezdtem el futni, mielőtt megismerkedtünk egymással. Bálint egy példakép számomra, amilyen tudatosan, okosan készül, annak ellenére, hogy amatőr sportoló, nagyon komoly céljai vannak, imádja, amit csinál, és nagyon jó nézni, mennyi öröme és sikerélménye van ezen a területen ? mondja Grisnik Petra, aki elárulja: az ismeretség ? csakúgy, mint a futással való kapcsolata, alig több mint egy évre nyúlik vissza. ? Tulajdonképpen egyáltalán nem volt kapcsolatom a sporttal a tesiórás szenvedéseken, aztán a főiskolán kötelező mozgásokon kívül. Persze, ha olyan szerepet kaptam, amire nagyon kellett készülni, mondjuk, lengén öltözni, akkor mindig nagyon gyúrtam, nagyon lefogytam. Arra nem is gondoltam, hogy a futás ennyire örömteli élmény lehet. Tavaly augusztusban kezdtem el futni, először csak néhány kilométereket, s közben többször beszélgettünk róla Bálinttal, aki tökéletesen értette, hogy mi történik velem?

Kölcsönös motiváció

? Amikor tavaly elkezdtük próbálni a darabot, Petra mesélt a futásról, akkor még három vagy öt kilométerekről, aztán kapott hozzá külső szakmai segítséget, s ahogyan a színpadon is szokta, hihetetlen koncentráltsággal csinálta. Ez számomra is inspiráló volt, azóta én is elkezdtem valamiféle rendszer szerint készülni ? teszi hozzá Bálint. ? Számomra nagyon fontos a sport, a rendszeres mozgás, enélkül színészként, énekesként nem tudnék úgy teljesíteni, ahogyan szeretném.

Magyar Bálint már rutinos futónak számít, hiszen az elmúlt évek során már teljesített tízen-egynéhány félmaratont, kétszer lefutotta a maratont is, sőt, két féltávú Ironman-versenyen is túl van már. Grisnik Petra viszont szeptember elején életében először indult futóversenyen, s nem aprózta el, mindjárt a Wizz Air Félmaratonon esett át a tűzkeresztségen.

? Ahogy egyre jobban ment a futás, gondoltam, komolyabb célokat is kitűzhetnék magam elé. Én a tíz kilométerre gondoltam. Beszéltem erről a Budapest Sportiroda egyik munkatársával, aki megkérdezte, miért nem megyek el egy futóversenyre. Mondjuk, a félmaratonra. Kaptam hozzá egy edzéstervet, azzal készültem, s rájöttem, ez egyáltalán nem ördögtől való. Az egyre nagyobb távoknál is éreztem, milyen jól esik, az utolsó négy-öt hétben inkább túlfutottam az előírt adagokat, kicsit kezdtem elhinni, hogy sikerülni fog.

Burokban futni

? Aztán amikor ott álltam a rajtnál, először sokkolt ez a rengeteg ember, aztán az egész egy szép fokozatos élménnyé vált. Arra koncentráltam, hogy ne fussam el az elejét, nagyon figyeltem az iramfutókra, hogy előttem legyenek, a negyedik kilométer környékén utolértem őket, akkor pedig azon paráztam, mi lesz, ha lehagyom őket. Öt kilométerrel később aztán elindultam, attól kezdve minden kilométeren gyorsultam. Tizennyolcnál még annyi tartalékom volt, hogy akármeddig el tudtam volna futni, végül 2:13 alatt megvolt a félmaraton. Sosem foglakoztatott az idő, de bevallom, elgondolkoztam rajta, hogy lehetett volna 2:10-en belüli is? Óriási élmény volt, mindenhol csak pozitív energiát kaptam, a futóktól, a drukkerektől, s közben úgy éreztem, mintha egy burokban futnánk, az egész város körülöttünk nem is létezik. Amikor átfutottunk a Margit hídon, a túloldalon ott álltak sorban az autók, arra gondoltam, fogalmuk sincs, milyen csodálatos dolog történik velünk, csak bosszankodnak a forgalmi akadály miatt. A befutás pedig, igazi mámor volt, úgy éltem meg, hogy most valami hatalmas dolog történt velem, és én csináltam, én egyedül?

A páros maraton ötlete a csillagok szerencsés ? vagy talán nem is annyira szerencsés állása után pattant ki. ? Az októberi horvátországi féltávú Ironmanre készülök, úgy terveztem, hogy szeptemberben lefutom a félmaratont és utána a maratont is ? mondja Magyar Bálint. ? Egy elhúzódó betegség és egy egy hónapos, viszonylag mozgásmentes időszak miatt jobbnak láttam, ha leteszek erről ? mondta a színművész, a nevezést viszont nem akarta elveszíteni, a távot elosztotta volna valakivel, s erről beszélt színész társának is, aki mindezt amolyan égi jelként vette.

Kapudrog-élmény

? Nekem amúgy is amolyan kapudrog-élmény volt az első félmaratonom, amikor másnap felébredtem, arra gondoltam, úristen, de jó lehet maratont futni ? meséli mosolyogva Petra. ? Kapva kaptam az alkalmon. Különleges élmény lesz párban futni a maratont, egy kicsit Bálintnak is futok majd, jó érzés, hogy így visszaadhatom a sok támogatást, amit kaptam tőle, a barátságunknak is jó kis szimbóluma lesz ez a közös futás!

Az már eldőlt, hogy az első, 21,8 kilométeres etapot Bálint vállalja majd, Petrának marad a 20,4 kilométeres második szakasz. Magyar Bálint támpontot is ad a váltáshoz: A félmaratonon az idén futottam egy kis segítséggel 1:43 alatt az egyéni legjobbamat, lehet, hogy ez most nem lesz meg, de 1:50 környékére szeretném behozni. És természetesen ott leszek a végén a befutónál Petrával, ezt az élményt nem hagynám ki. Egyszer már futottunk a színésztársakkal négyes stafétában, nagy élmény volt a végén egyszerre célba érni.

? Szerencsére a hétvégén előadásom nem lesz, úgyhogy rá tudok pihenni a páros maratonra ? így Petra. ? Vasárnap megcsináljuk ezt a futást, aztán este filmbemutatóm van, úgyhogy azon a napon minden megtörténik majd velem, amit szeretek. Reggel csatakosra, kócosra futom magam, este pedig belebújok egy csinos ruhába, és színésznő leszek?

A SPAR Budapest Maraton? Fesztiválra szeptember 28-29-én szombat-vasárnap kerül sor Budapesten, Európa egyik legszebb és leglátványosabb útvonala a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten, csodálatos világörökségi panorámában. A rajt és a befutó helyszíne a Pázmány Péter sétányon, az ELTE Lágymányosi Campus előtti útszakaszon lesz. Az eseményre a szervező Budapest Sportiroda több mint harmincezer résztvevőt vár. A múlt szerdai sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!