ZETApress

hírportál

Sportünnep a Larusban

SOSZ-ünnep a LarusbanBrüll Alfréd-díjat vehetett át Nagy László, az MTK korábbi ügyvezető elnöke a Larus Rendezvényközpontban a SOSZ megalapításának 30. évfordulóján megtartott ünnepi közgyűlésen. A jövőre 90 éves volt sportvezetőnek az indoklás szerint elévülhetetlen érdemei voltak a szervezet 1989-es megalakításában.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felellős államtitkára ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány számára kifejezetten fontosak a sportegyesületek, mert nélkülük nem lehetne sikeres a magyar sport. ? Azok a sportvezetők vannak ma itt, akik aktív résztvevői a magyar sport mindennapjainak ? fogalmazott az államtitkár, aki szerint a kormányzat a jövőben is a lehető legszilárdabb hátteret kívánja biztosítani az egyesületeknek.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a jubileum kapcsán arra emlékeztetett, hogy az 1989-es megalakulásakor mindössze 12 tagja volt a Sportegyesületek Országos Szövetségének, ma pedig már közel ötszáz. A szervezet jelentőségét azzal érzékeltette, hogy a sportban minden a műhelyekben dől el.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az ünnepi közgyűléssel együtt megrendezett konferencián arról számolt be, hogy a Sportcal kimutatása szerint Budapest idén már a harmadik helyet foglalja el a világ globális sport-fővárosainak listáján, amelyen 2015-ben még csak a 12. volt. ? Az a célunk, hogy Budapest ezentúl mindig legyen benne Európában a TOP3-ban ? jelentette ki az államtitkár.

Schmitt Pál a sportegyesületeknek a versenysportban betöltött szerepéről beszélt. Elmondta, hogy az egyesület megfogalmazhatatlanul fontos eleme, illetve alapvető sejtje a magyar sportnak, mert kiválasztja és gondozza a tehetségeket.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a Testnevelési Egyetem fejlesztéseiről tartott előadást, illetve arról beszélt, hogy amíg a korábbi birkózó szövetségi kapitány, Hegedüs Csaba szerint a magyar edzők egykor olyan kezdetleges módszerekkel dolgoztak, mintha baltával faragták volna a szputnyikot, addig ma már megfelelő sporttudományos háttér nélkül nem lehet eredményt elérni.

A magyarországi sportegyesületek érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a SOSZ elnöksége díszoklevél elismerésben részesítette Czerpán Istvánt, a Pécsi VSK ügyvezető elnökét, a SOSZ jelenlegi alelnökét; Gallov Rezső volt sport-államtitkárt, sportújságírót, a Magyar Edző című folyóirat korábbi főszerkesztőjét; Kunszt Gábort, a Budapesti Honvéd SE volt ügyvezető elnökét; Markovits Lászlót, a Vasas SC elnökét; a SOSZ korábbi elnökei közül Mesterházy Attilát és Vass Károlyt; Őze Istvánt, az ÚTE klubigazgatóját; Perjámosi Sándort, a Dunaferr SE korábbi ügyvezető elnökét, a SOSZ egykori alelnökét; Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a MOB tiszteletbeli elnökét és Ujhidy Tibort, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége elnökét, a SOSZ korábbi alelnökét. A díjakat Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke adta át.

Ugyancsak díjazták az elmúlt három évtized nyári és téli olimpiai és paralimpiai játékain legtöbb pontot gyűjtött egyesületeket. Az időszakban az eredményességi rangsor legjobbja az idén 70 éves Budapesti Honvéd SE lett, amelynek sportolói az olimpiai és paralimpiai játékokon ezalatt 25 arany-, 16 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek. A második az UTE (9 arany-, 12 ezüst- és 2 bronzérem), a harmadik a Vasas SC (18 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzérem) lett. Hárman együtt épp száz érmet nyertek az utóbbi 30 év 7 olimpiáján.

Deutsch Tamás SOSZ-elnök zárszóként arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar sport kincse, hogy egy olyan nemzeti közösséghez tartozunk, amelynek tagjai mindig is büszkék voltak a magyar sportsikerekre. Az új magyar sportmodellnek egyik tüdeje a SOSZ, s mivel minden versenyző valamilyen klubban sportol, ezért csak úgy tudunk szívvel-lélekkel fordulni a sportolókhoz, ha szívvel-lélekkel az egyesületekhez fordulunk.

Szóljon hozzá!