ZETApress

hírportál

Kosárgála a Hősök terén

Takács Áron, Face TeamNyolcadik alkalommal tartják meg szeptember 14-én szombaton a Hősök terén a Magyar Kosárlabdázás Napját, melyben harmadszor rendezik meg a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupát ? tudtuk meg a rendezvény délutáni sajtótájékoztatóján a Magyar Sport Háza IV. emeletén.

Szalay Ferenc, a szervező Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy a streetball-sorozat döntőjével kiegészítve a sportág nagyon komoly programmal várja a Budapestről és a környék településeiről kilátogató érdeklődőket. Az elnök rövid értékelése szerint 2019 jó éve a magyar kosárlabdának, miután a férfi válogatottnak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy kijusson a világbajnokságra, a női együttes az Európa-bajnokságon teljesítette az elvárást, Sopron pedig újra Final Fourt rendezhetett. A női 3×3-as válogatott vb-ezüstérmét nagyon komoly eredménynek nevezte.

? Bízunk benne, hogy a lányok ott lesznek a tokiói olimpián ? jelentette ki Szalay Ferenc, aki úgy látja, hogy a férfi utánpótlás-nevelést viszont meg kell újítani. ? Más mentalitású utánpótlásedzőknek kell átvenniük az irányítást, és nemcsak a válogatottaknál, hanem a kluboknál is, és nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fizikai képzésre is ? hangsúlyozta az MKOSZ első embere.

Kucsera József, a rendezvény fő-szervezője arról beszélt, hogy immár 27. éve rendezik meg a Streetball Challenge sorozatot, amelynek döntőjére a hagyományoknak megfelelően idén is a Hősök terén kerül sor. Ott csatlakoznak az eddigi állomások győzteseihez a budapesti 17 kategória győztesei, és mérik össze erejüket. Kiemelte, hogy a 17 kategóriával valamennyi korosztályt lefedik, emellett a Budapest 3×3 kupában a fővárosi utánpótlás egyesületek mérkőznek meg egymással, de a fővárosi szövetség támogatásával a szenioroknak is rendeznek tornát.

A főszervező felhívta a figyelmet arra, hogy köszönteni fogják az idén 70 éves Bp. Honvéd Kosárlabda-szakosztályának tagjait, a klub eddig összesen 33 felnőtt férfi bajnoki címet nyert. A nézők olyan legendákkal találkozhatnak, mint Gellér Sándor vagy Losonczy Árpád. Hozzáfűzte: a tolerancia jegyében, az NKM támogatásával idén már hat csapat részvételével szerveznek tornát a kerekesszékesek számára.

A Magyar Kosárlabdázás Napjának egyik leglátványosabb eseménye a szombat délben kezdődő Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa, a BuDunkPest (ejtsd: Budánk Pest) lesz. A világ négy profi akrokosár csapata érkezik Magyarországra: a szlovén Dunking Devils, az amerikai USA DUNK, a francia Crazy Dunkers és a hazai színeket képviselő Face Team mérkőzik meg egymással. Ebben a sportágban gumiasztalokról elugorva, szaltókkal és egyéb akrobatikus elemekkel kiegészítve zsákolnak a kosárlabdázók. Az akrobatikus kosárlabdázás az Egyesült Államokból indult közel 40 éve, de eddig csak Magyarországon szerveztek belőle nemzetközi versenyeket.

? A korábban csak közönségszórakoztató előadásokként ismert akrobatikus kosárlabdázás történetében mérföldkő volt 2016, amikor mi magyarok, a szlovén csapattal együttműködve megalkottuk a sportág szabálykönyvét és pontozási rendszerét. Így már nemzetközi versenyek és nemzeti bajnokságok is szervezhetők az akrobatikus kosárlabdázásban ? közölte Takács Áron fő-szervező, a Face Team Akrobatikus Sportszínház alapítója. (2014. augusztus-szeptemberi spanyolországi vb-fellépésükről idekattintva olvashatunk.) Az egész napos hétvégi rendezvény 09 órától húsznál is több pályán zajlik majd a Hősök terén, melyre a belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!