ZETApress

hírportál

Csapatezüst herceggel

Elképesztő hangulatban, több ezer néző előtt zajlott a UIPM Öttusa-világbajnokság szombati férfi döntője, amelyben a magyarok a közönség buzdításától hajtva szinte meghaltak a pályán. Kasza Róbert volt közülük a legeredményesebb ? 5. lett ugyanúgy, mint pénteken női csapatunk?, míg férfi csapatunk tegnap ezüstérmes lett.

Talán van jobb érzés annál, amikor az embernek szakadó esőben kell medencébe ugrania, nos erre a feladatra készülődött szombat délután a férfi döntő mezőnye a Kincsem Parkban kialakított öttusa arénában. Szerencséjükre a melegítés után csitult az égi áldás, s plusz motivációként, megérkezett a lelátóra II. Albert monacói herceg is, a Nemzetközi Öttusa Szövetség tiszteletbeli elnöke, akit Klaus Schormann, a UIPM elnöke, ifjabb Juan Antonio Samaranch, a UIPM első alelnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Habsburg György, a MOB nagykövete, hazánk utazó nagykövete fogadott.

Így ők is láthatták, hogy olimpiai bronzérmesünk, Marosi Ádám a negyedik legjobb időt (2:00,18) tempózza a mobilmedencében, vagy hogy Kasza Róbert két pontot szerez pluszban a bónuszvívás során, vagy hogy ugyanő hiba nélkül teljesíti a lovaspályát ? ugyanúgy, mint Demeter Bence. A laser run előtt már valósággal szikrázott a levegő az arénában, a versenyzők olyanok voltak, mint a csatába készülő gladiátorok ? pattanásig feszültek az izmok és az idegek.

Kasza Róbert negyedikként, Marosi Ádám ötödikként vágott neki a kombinált számnak, amelynek tétje az olimpiai részvétel volt, csak ehhez dobogóra kellett (volna) állni. A magyarok küzdöttek, hajtottak, kitették a szívüket is a pályára, ám a top 3-ba kerüléshez ezen a napon ez nem volt elég.

A sérüléséből nem sokkal a világbajnokság előtt felépülő Kasza Róbert ötödik helye így is több, mint elismerésre méltó. ? Azért szép sport az öttusa, mert itt mindig visszanyerem a hitemet saját magamban. Annyi ember segített az életem során, hogy nem tehettem meg velük, hogy nem hozom ki magamból a maximumot. Az, hogy itthon sikerült: áldás. Nem szereztem ugyan kvótát, de saját magamat kihúztam a gödörből. A selejtezőben majdnem kiestem, de fel tudtam állni, és most már tényleg célkeresztbe vettem Tokiót. Ez az ötödik hely visszaadta a reményt, hogy képes vagyok rá. Küzdünk, harapunk, sohasem adjuk fel. Bele kell halni, csak akkor van eredménye ? mondta Kasza.

Marosi Ádám is belehalt. Nem is egyszer, hanem háromszor. Először a selejtező során, amikor az életéért, vagyis a döntőbe jutásért futott a kombinált számban. Azután a pénteken a vívópáston, amikor bebizonyította, hogy lehet agyból teremteni, lehet magát beletenni egy olyan állapotba, amikor jön a flow. A lovaglást sajnálta, ennél többet tud, meg kell néznie, hol csúsztak be a hibák. Azután következett a kombinált szám.

? Minden kiadtam magamból, a végén már mindenhol vettem a levegőt, de nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna. Meghaltam. Ezúttal talán nem jött jól, hogy tegnap volt a vívás, mert lehet, hogy az a lendület végig kitartott volna, ilyenkor ugyanis óhatatlanul húzzák fel az embernek a zászlót, én is alig tudtam megnyugodni tegnap este, hiszen ahányszor az ötödik helyről indultam, mindig jól szerepeltem. A hazai közönség most is elképesztő volt, s bár egy kicsit csalódott vagyok, azt a tegnapi vívást elteszem magamnak az emlékezetes pillanatok közé ? mondta a 11. helyen célba érő Marosi.

Demeter Bence a férficsapatból egyetlenként már úgy érkezett a világbajnokságra, hogy zsebében van a tokiói kvóta, ami bizonyos mértékig megnyugtató, ugyanakkor nyilván őt is motiválta a hazai közönség, amely előtt próbált a lehető legjobban teljesíteni. ? Fizikailag ennyi volt bennem. A lövészetnek örülök, mert ki tudtam javítani a selejtezőben elkövetett hibákat, de a futásban nem volt több, ahhoz többet kellett volna edzeni, de azt a sérülésem miatt nem tudtam. Kezdetben úgy volt, nem is biztos, hogy rajthoz tudok állni a Kincsem Parkban, de az ember életében egyszer adatik meg a hazai világbajnokság, úgyhogy semmiképpen sem akartam kihagyni. Bejutottam a döntőbe, de ahhoz, hogy a legjobb hat között végezzek, kellett volna az a kis plusz, ami most nem volt meg ? vallotta be Demeter, aki végül a 13. helyen ért célba.

A magyar csapat legfiatalabb tagja, Regős Gergely azzal a céllal állt rajthoz a világbajnokságon, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezze. Ez sikerült is, igaz, az eredmény nem úgy alakult, ahogy Regős várta. ? Körülöttem olyanok futottak, akik nagyon jók a kombinált számban, de így is zavart, hogy nem tudtam velük menni. A pálya sem volt a legjobb, ott, ahol a fűről átértünk a homokra, teljesen ki volt taposva, le is lassult tőle az ember rendesen. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, és nagyon jó élmény volt több ezer szurkoló előtt versenyezni, igaz, a lövészetre éppen emiatt nem is volt könnyű koncentrálni. Nem vagyok tökéletesen elégedett, de menni kell tovább előre ? mondta Regős.

Ugyanezen a véleményen volt Martinek János férfi szövetségi kapitány is, aki szerint szenzációs versenyt vívtak a magyar öttusázók a Kincsem Parkban. ? Kasza Róbert a sérüléséből felépülve jutott döntőbe, s le a kalappal előtte amiatt, hogy ott ilyen teljesítményt nyújtott. Marosi Ádám a legidősebb versenyzőként tizenegyedik helyen ért célba úgy, hogy rendkívül erős selejtezőn volt túl, ami sok erőt kivett belőle. Demeter Bence későn kezdte a felkészülést, februárban másodszor is megműtötték, s most újra fáj a lába, ennek ellenére tisztességgel helyt állt, míg Regős Gergő a csapat legfiatalabbjaként hasznos tapasztalatokkal gazdagodott, hogy minél hamarabb felvehesse a lépést a legjobbakkal. Csapatban felálltunk a dobogóra, ami azt jelenti, hogy vannak olyan versenyzőink, akik ezt kiharcolják ? mondta Martinek kapitány.

A győzelmi dobogón a francia Valentin Belaud ünnepelhetett, ő vehette át II. Albert monacói hercegtől az aranyérmet. ? Nagy nap ez Franciaországnak, a csapatnak és nekem ? nagyon boldog vagyok. Minden számban jól teljesítettem, ennek nagyon örülök. Magyarország híres öttusanemzet és az edzőm is Budapestről származik, ezért külön öröm, hogy itt nyertem. Köszönöm ezt a nagyszerű rendezést és köszönöm a közönségnek a szurkolást ? nyilatkozta Belaud, a boldog nyertes.

A versenyt követően Martinek János férfi és Kállai Ákos női kapitány kijelölte a vasárnapi vegyes váltóban szereplő magyar csapatokat, eszerint Kovács Sarolta ? Regős Gergely, valamint Kardos Bence ? Gulyás Michelle vegyes párosok szállnak harcba a világbajnokság utolsó versenyszámában.

Szóljon hozzá!