ZETApress

hírportál

Futás életre-halálra!

Mind a négy magyar férfi döntős! A laser run elképesztő izgalmakat hozott a UIPM Öttusa-világbajnokság férfi versenyének tegnapi selejtezőjében: a magyar sportolók kitették a szívüket a pályára, így mind a négyen ? Marosi Ádám, Demeter Bence, Regős Gergely és Kasza Róbert ? bejutottak a holnapi döntőbe.

Ketten az uszodában, ketten a vívópáston remekeltek a férfi kvalifikációs verseny első két száma során. Kasza Róbert és Marosi Ádám remek úszást követően meglehetősen gyengén teljesített a Ludovika Aréna pástján, míg a C-csoportban úszásban nyolcadik helyen záró Demeter Bence és a rossz eredményét bemozdulásért még tíz pont levonással megfejelő Regős Gergely nagyon határozottan szerepelt a vívócsarnokban. A székesfehérváriak olimpiai kvótása 21 elsőséggel megnyerte csoportját, Regős Gergely, Takács Péter tanítványa 17 győztes találattal a 8. helyet szerezte meg. Fotóink Buza Virág felvételei.

? Az úszás nagyon jól indult, az idei legjobbamat értem el, majd következett a vívás, amelyben majdnem minden előzetes elképzelésemet meg tudtam valósítani, a 21:8-cal abszolút elégedett lehetek. Egyáltalán nem volt hullámvölgyem, s ezzel meg is alapoztam a döntőbe jutást. A kombinált számban a harmadik lövészet nagyon gyengén sikerült, szerencsém, hogy jó helyről rajtoltam, és az utolsó sorozatban sikerült javítani. Nagyon örülök, hogy a közönség így buzdít, remélem, a döntőre még többen jönnek, mert szükség lesz a segítségükre ? mondta Bence.

Regős Gergely a kombinált szám futás részének nagyon örült, mert jól mozgott, a lövészete azonban hektikusan alakult. ? Ebből a napból is levontam a megfelelő tanulságokat: egyrészt azt, hogy nem mozdulok be az úszás rajtjánál, mert ez tíz másodpercembe került, aggódtam is, hogy elmegy rajta a versenyem. A vívásban örültem a 17:12-nek és az sem zavart, hogy tizenharmadiknak rajtoltam a kombinált számban, mert elég sokszor voltam már tizenharmadik, és eddig szerencsét hozott. A döntőben is próbálom azt csinálni, amit tudok, aztán meglátjuk, mire lesz elég! ? mondta Gergely.

A kombinált szám a B-csoportban élet-halál kérdése volt a mieink számára, s ennek megfelelően ki is tették a szívüket a pályára. ? Ha elmesélném, milyen gondolatok kavarogtak bennem futás közben, talán el sem hinnék. Az első nyolcszáz méter után éreztem, hogy van erőm, s próbáltam úgy felépíteni a futást, hogy ne lőjem el túl korán a puskaport. A harmadik nyolcszáznál már csak arra koncentráltam, hogy jól lőjek, és akkor minden rendben lesz. Nagyon nehéz nap volt? A vívóteremben ismét bevertem magamnak néhány koporsószöget, rezgett a léc, de nem baj, holnap újrakezdem ? mosolygott a 8. helyével biztos továbbjutó Marosi.

Kasza Róbert is kifutotta magát: a 11. helyen ért célba a csoportjában, de annyira jó időeredménnyel, hogy végül nem kellett izgulnia a döntőbe jutás miatt. ? Jól indult a vívás, hat nullal kezdtem, amitől meg kellett volna nyugodnom, de nem sikerült, a mozgás most nem oldotta a feszültséget. Sorra halmoztam az amatőr hibákat, de azután a szívemet-lelkemet kitettem a laser runban. Nagyon nehéz volt? Ha nem itthon vagyunk, lehet, hogy ez nem jött volna össze a végén már a szívem vitt előre, vagy a Jóisten ? mondta Kasza.

S hogy miként értékelt Martinek János férfi szövetségi kapitány? Nos, mivel mind a négy versenyzője döntőbe jutott, érthetően nem volt elégedetlen, ám azért a hibákat sem rejtegette. ? Marosi és Kasza, a két legrutinosabb versenyzőnk a saját dolgát nehezítette meg a vívásban, de a csodálatos közönségnek köszönhetően a kombinált számba az utolsó energiájukat is beleadták. Nagyon nagyot küzdöttek, ezzel biztosították a helyüket a döntőben. A C-csoportban induló két magyar, Demeter Bence és Regős Gergely hozta a kötelezőt: mindketten biztosan jutottak a döntőbe. Ők jól vívtak, így a kombinált számban volt lehetőség, hogy hibázgassanak, meg is tették a lövészetben, a döntőben ezeket a hibákat kell kiküszöbölni. Bízzunk benne, hogy sikerül! ? mondta Martinek.

A szerdán döntőbe jutott 36 nő közben csütörtök este a körvívással megkezdte a küzdelmeket a Ludovika Arénában, ahol Kovács Sarolta érte el a legjobb eredményt, 19 győzelmével a 11. helyet szerezte meg, de ezzel a produkcióval egyáltalán nem volt elégedett. ? Nehéz volt az eleje, mert nagyon izgultam, ez nem titok. Jóval görcsösebben vívtam, mint szoktam, az elején két tus mellé is ment, majd elvettek kettőt, mert azt mondták, földet szúrtam. Na ekkor beleestem egy gödörbe, amiből nehezen tudtam kikászálódni. Nagyon akartam és most ez okozta a bajt, nem tudtam felszabadultan vívni! Remélem, a holnapi nap jobb lesz! ? bizakodott Sarolta.

Alekszejev Tamara 18 találattal a 16. helyet szerezte meg, s ő is csalódottan jött le a pástról. ? Fejben nem voltam itt, a selejtező túl sokat kivett belőlem. A kezem nem fájt, erre nem foghatom. Csak azt tudom mondani, hogy ennél én jobban vívok ? magyarázta Tamara. A harmadik magyar versenyző, a még junior korú Gulyás Michelle 9 győzelemmel a 34. helyen zárt.

A férfi selejtezőből 36-an jutottak döntőbe: 1. Alekszandr Lifanov (orosz) 1129 pont, 2. Martin Vlach (cseh) 1128, 3. Vladislav Sukharev (kazah) 1124, ?18. Marosi Ádám (magyar) 1125, ?25. Demeter Bence (magyar) 1131, ?27. Regős Gergely (magyar) 1128, ?33. Kasza Róbert (magyar) 1120.

Szóljon hozzá!