ZETApress

hírportál

Duna parti félmaraton

Félmaraton Budán és PestenIdén is megrendezésre kerül a Wizz Air Budapest Félmaraton, mely az ország legnagyobb egyben rajtoló mezőnye. Szeptember 8-án vasárnap 08 órakor rajtol az ország legnépszerűbb félmaratoni versenye és a legnagyobb egyben rajtoló mezőnye. A rajt és cél a tavaly jól bevált helyszínen, a Pázmány Péter sétányi ELTE Campus előtt lesz.

Idén előzetesen már 84 ország 2500 külföldi futója nevezett a 34. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, ami 10%-os növekedés a tavalyi évhez képest. A kísérőikkel együtt, több, mint 5500 futóturista érkezik Budapestre erre a hétvégére, akik több mint 15 ezer vendégéjszakát töltenek itt és közel 700 millió forintot költenek el. A legtöbb külföldi nevezőt felvonultató országok: Egyesült királyság, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Olaszország. Az eseményt élőben közvetíti a Sport2 07:30 és 10:30 között. Részletek az esemény honlapján olvashatók.

Beszédes adatok

Az eddigi nevezések alapján Magyarország 850 településéről érkeznek futóik a versenyre. Nevezők száma az eseményre: 14.500 fő. Egyéni félmaraton nevezők: 9700 fő. A nemek aránya a félmaratonon: 60% férfi és 40% nő (az eseményen 55% férfi és 45% nő). Csapatban neveznek: 4200 fő. Az első félmaratont futó magyar nevezők száma: 1300 fő. A nemek aránya itt is 51% férfi és 49% nő. Legidősebb egyéni félmaraton induló férfi: Richter Ferenc 81 éves, Legidősebb egyéni félmaraton induló nő: Blokland Johanna 72 éves (NL), Dobó Katalin 69 éves (HUN). 80 év fölötti indulók száma: 3 fő. 66 év feletti indulók száma: 115 fő.

Amivel a futókat várják: közel 5000 liter izotóniás ital, közel 30 ezer liter víz, 100 kg szőlőcukor, 15 ezer alma és 5200 banán az asztalokon, több mint 200 mobil WC vagy piszoár, 4 zuhanykonténer. A teljes szervezői létszám: közel ezer fő.

Ismert arcok a mezőnyben: Nagy László világklasszis kézilabdázó, Váczi Eszter jazz énekesnő, Saicu Simona ötszörös maratoni magyar bajnok, Szekeres Ferenc veterán hosszútávfutó, kétszeres olimpikon, Cser Krisztián operaénekes, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Hámori Máté karmester, Megyes Melinda, Grisnik Petra és Magyar Bálint színészek.

Jubileumi futók klubja: 26 futó 24. alkalommal teljesítheti a Budapest Félmaratont. Szakmai bajnokságok, külön versenyek: 6 szakmai bajnokság ? informatikus, jogász, közgazdász, orvos, mérnök, pedagógus ? az egyéni félmaratoni távon 630 résztvevővel.

A Magyar Nemzeti Bank szervezésében, idén először kerül megrendezésre az európai jegybankok atlétikai versenye az EuroAthletics. A hétvégi esemény egyik állomása a Wizz Air Budapest Félmaraton, amelyre több mint 10 országból összesen 122 banki szakember nevezett, köztük az MNB 9 munkatársa. A Magyar Honvédség Amatőr Utcai Futóversenyén 326 futó indul.

Papageno Varázsfutoda Kupa

A klasszikus, jazz és népzenét játszó muzsikusok az NN Trió Félmaraton keretében versengenek. A 19 muzsikus csapatban, összesen 57 fúvós, vonós, ütős muzsikus, énekes és zeneszerző fut a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az Operaház, a MÁV Szimfonikusok, a Szombathelyi Szimfonikusok, a Váczi Eszter Quartet és a Berka Zenekar képviseletében. A Diplomata Kupára, amit szintén az NN Trió Félmaraton keretében hirdettek meg, az Egyesült Királyság Nagykövetsége, a Francia Nagykövetség, az Orosz Nagykövetség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevezett csapatokat.

Jótékonyság az eseményen

Jótékony futóikkal az alábbi szervezetek gyűjtenek adományt. Gyűjtési céljuk összesen hétmillió forint. SUHANJ! Alapítvány, Szent Márton Gyermekmentő, Vidám Oroszlán (Happy Lion), Izsó Veronikáért Alapítvány, Őrzők Alapítvány, Bátor Tábor Élménykülönítmény, Utcáról Lakásba! Egyesület, UNICEF, Ökumenikus Segélyszervezet.

Látványos figyelemfelhívó akcióval, sztárokkal teli futócsapattal és játékos kitelepüléssel készül az Ökumenikus Segélyszervezet a 34. Wizz Air Budapest Félmaratonra. A karitatív szervezet az évente több mint 2000 hátrányos helyzetű gyermeket segítő Kapaszkodó programjának támogatására gyűjt adományokat. Az akcióhoz több olimpiai bajnok és sztár csatlakozott, akik a segélyszervezet által támogatott gyermekekkel együtt állnak rajthoz, előtte pedig egy látványos élőkép kialakításában is részt vesznek. 11:15 és 11:30 között a félmaraton után a Lágymányos-kör előtti bemelegítéshez kapcsolódva több száz futó formálja meg a segélyszervezet 1353-as adományvonalának számjegyeit. Múlt vasárnapi Üllői úti akciójukról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!