ZETApress

hírportál

Remek kezdés a vb-n

Ezüstérmet nyert a Barta Luca ? Réti Kamilla páros váltóban a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság hétfői nyitónapján, míg a Simon Sarolta ? Guzi Blanka duó 5. lett. A győzelmet a mexikóiak szerezték meg, a bronzérmet pedig a dél-koreaiak harcolták ki. A versenyben 13 csapat szerepelt, mi rendezőként indíthattunk két párost.

Az augusztusi angliai Eb-n bronzérmes Réti?Barta duó jól kezdett, a Ludovika Arénában rendezett vívásban 30 győzelmet aratott és 18 vereséget szenvedett ? mindkét váltótag 15/9-cel zárt ?, mellyel 2. volt a dél-koreaiak mögött. Pozícióját a második szám után is megőrizte a hazai kettős, mert bár a 2×100 méteres úszásban csak a 10. időt érte el, kicsik voltak a különbségek. Fotóink Buza Virág / MÖSZ felvételei.

Délután a mezőny átköltözött a Kincsem Parkban kialakított öttusaarénába, ahol először a bónuszvívást bonyolították le. Ebben a körvívásban utolsó helyezett páros csapott össze először az utolsó előttivel, a győztes maradt a páston, majd fordított sorrendben következtek a csapatok. Réti és Barta utolsó előttiként vívott, de nem tudott újabb pontot hozzátenni addigi eredményéhez, mivel mindkét váltótag kikapott egyiptomi ellenfelétől.

Szerencsére a lovaglás nagyon jól sikerült a magyaroknak, hibátlanul mentek végig a pályán és mindössze 3 másodperccel lépték túl a szintidőt. A lehetséges 300-ból így 297 pontot kaptak, ami a legjobb eredmény volt. Ezzel át is vették a vezetést, a kombinált szám előtt két ponttal előzték meg a dél-koreaiakat.

A lövészetekkel megszakított futásban minden váltótagnak 2×800 métert kellett teljesítenie és kétszer lőnie. A zárószámra felerősödő szélben, hűvös időben Réti első sorozata gyors volt, így elsőként futott ki a lőállásból, a másodikban viszont csak 12 kísérletből jött össze az öt zöld lámpa, emiatt a harmadikként rajtoló, remekül futó mexikói Mariana Arcero megelőzte őt. A váltásig Réti valamelyest csökkentette hátrányát, mögötte pedig a dél-koreai ellenfele futott. Barta nyolc kísérletből teljesítette az első sorozatát, a sorrend nem változott, majd a másodikban tízből jött össze az öt zöld, de a mexikói Mayan Oliver is sok időt töltött a lőállásban, így együtt indultak az utolsó körre. A közép-amerikai öttusázó nagyon erős volt, rendkívül jól futott, Barta pedig eredményesen őrizte 2. helyét.

? Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja. Az utolsó nyolcszáz méteren sajnos nem tudtam a mexikóival menni, pedig mindent beleadtam. A lövészetnél nem kedvezett a nagy szél. A vívásban húztuk egymást, amikor egyikünknek nem ment, a másikunk szárnyalt, aztán meg fordítva ? mondta boldogan Barta Luca. ? Nagyon kemény volt, a lövészetben a szél megnehezítette a dolgunkat. Egészen a rajtig izgatott voltam, hiszen az élről vágtunk neki a távnak, de aztán kiment belőlem minden izgalom ? nyilatkozott Réti Kamilla.

? Nagyon nagy dolog, hogy az Eb-bronz után fényesíteni tudták az érmet, ráadásul vb-n és hazai közönség előtt ? mondta Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya. ? Sokat fejlődtek, nőnek föl a lányok, kiegyensúlyozottan, jól versenyeztek. A két mexikói nagyon jó a kombinált számban, ehhez képest is szoros volt a verseny. Ez egyértelműen megnyert ezüstérem, nem elvesztett arany ? hangsúlyozta a szakvezető, aki nagyon elégedett volt a vívásban és a lovaglásban nyújtott teljesítménnyel is.

A Simon?Guzi páros 22 győzelemmel és 26 vereséggel 9. volt a vívás után, majd az úszásban 11. lett, ezzel összetettben a 10. helyre csúszott vissza. A bónuszvívásban ez a kettős előbb 2:1-re nyert az oroszok ellen ? ezért pluszpontot kapott ?, majd 2:1-re kikapott a lengyelektől. Lovaglásban Guzi két akadályt vert le, Simon hibátlan volt, ehhez jött időtúllépés és a 278 pont 6. helyet ért ebben a számban. Ez a magyar páros 7. volt a kombinált szám előtt, melyben mindkét váltótag jól teljesített. Az utolsó körben már a 4. helyen is haladt, de a végére Guzi nagyon elfáradt, így az írek visszaelőztek. Simon és Guzi érte el a legjobb időt a kombinált számban.

? Kicsit csalódott vagyok, mert minden számban vesztettünk pontokat, de még fiatalok vagyunk, javíthatunk ? összegzett Simon Sarolta, kiemelve a lovaglásukat és a nagyon jól sikerült kombinált számot. ? Nem volt nagy bakink, de a vívásban nagy hátrányt szedtünk össze ? értékelt Guzi Blanka.

A lovaglás során két csapat gyakorlatilag kiesett a versenyből. Rebecca Langrehr, a németek első váltótagja nem bírt lovával, négy ellenszegülés után kicsengették. Ezzel ebben a számban nem szereztek pontot, ahogy az olaszok sem, akiknél a szintén elsőként pályára lovagoló Francesca Tognetti lesett a lováról, miután leszakadt a kengyele. A bukás után ? az első diagnózis szerint lapockasérüléssel ? kórházba szállították. A tegnapi nyitó sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk, ma a férfiak váltóversenyét rendezik.

Szóljon hozzá!