ZETApress

hírportál

Könnyes búcsú az Eb-től

Röplabdás lányainkVereséggel búcsúzott a magyar női röplabda válogatott. Lányaink 3:0-ra (17, 13, 15) kikaptak a hollandoktól a budapesti társrendezésű női röplabda Európa-bajnokság hetedik játéknapján, ezzel elbúcsúztak a kontinenstornától.

A belga Jan de Brandt irányította nemzeti csapat egy győzelemmel és négy vereséggel a C-csoport 5. helyén végzett. A hollandok az elmúlt évek egyik legjobb válogatottjaként döntőt játszottak a legutóbbi két Eb-n, illetve elődöntőig jutottak a tavalyi vb-n és a 2016-os riói olimpián is.

Szerdai harmadik veresége után nem kezdte megilletődötten a magyar csapat a mérkőzést esélyesebb ellenfelével szemben. Ezt követően magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a rivális, és bár a házigazda együttes több szép akciót is bemutatott ? elsősorban Szakmáry Gréta jeleskedett ?, egy pillanatig sem volt kérdéses, melyik csapat nyeri az I. felvonást.

A II. játékrészt Török Katával, Dékány Bernadettel, Gyimes Zsófiával és Miklai Zsanettel kezdték a magyarok, utóbbi a torna során először lépett pályára. A hollandok hatékonyabban blokkoltak, mint korábban, a hazai támadások sokszor visszapattantak, de 3:9 után Gyimes, majd Bleicher Réka szerváival egy pontra felzárkózott a magyar együttes. Miklai több pontot érő ütést is bemutatott, de mivel a szett második felére a magyarok nyitásfogadása visszaesett, a hollandok még az elsőnél is nagyobb különbséggel nyerték a játszmát. A rivális 2:0-s vezetésével biztossá vált, hogy Magyarország nem jut nyolcaddöntőbe.

A III. etap első három pontját a magyarok szerezték, 5:1-re is vezettünk, de a hollandok hamar fordítottak néhány jó akcióval. A magyarok szépen helyt álltak az erősebb rivális ellen, lelkesen röpiztek, így sokáig tartották a lépést a világsztárokkal teletűzdelt ellenféllel, amely azonban 15:15 után ellépett, és egyetlen pontot sem engedett a magyaroknak, így 72 perc alatt megnyerték a találkozót.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Lönneke Sloetjes, a hollandok feladóátlója volt 18 ponttal, a magyaroknál Szakmáry és Miklai Zsanett is 5-5 pontot szerzett. A mérkőzés után Bokorné Liliom Rita csapatkapitány könnyeivel küszködve köszönte meg a szurkolóknak az egész Eb alatti biztatást. Délután Azerbajdzsán?Románia 3:0 (15, 14, 21) volt az eredmény. A C-csoportban: 1. Hollandia 5 győzelem/0 vereség, 2. Azerbajdzsán 4/1, 3. Horvátország 3/2, 4. Románia 2/3, 5. Magyarország 1/4, 6. Észtország 0/5. Szeptember 1-jén vasárnap két nyolcaddöntőt rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában.

Szóljon hozzá!