ZETApress

hírportál

Elszálltak az esélyeink

Magas labdaÚjabb magyar vereség, csoda kell a továbbjutáshoz. Női röplabda-válogatottunk az M4 Sport kamerái előtt 3:0-ra (20, 23, 33) kikapott tegnap este Horvátországtól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság C-csoportkörének 6. játéknapján a Papp László Sportarénában.

A mieink továbbjutási esélyei a vereséggel minimálisra csökkentek: ahhoz, hogy Jan de Brandt szövetségi kapitány csapata ott legyen a nyolcaddöntőben, 3:0-ra vagy 3:1-re le kell győznie az előző két Eb-n ezüstérmes, a mostani tornán eddig szettet sem veszítő hollandokat a mai csoportzárón, előtte pedig a hétfőn minket 3:0-ra verő azerieknek ugyanilyen arányban kell megverniük a román lányokat.

A két csapat az utóbbi években többször is összecsapott egymással: 2017-ben vb- selejtezőn Eszéken 3:2-es magyar győzelem született, a tavalyi Európa-ligában Budapesten 3:1-re nyert Jan de Brandt csapata, ezt követően viszont sorozatban háromszor a horvátok örülhettek: kétszer 3:2-re, egyszer 3:1-re nyertek. A belga szakember ezúttal sem változtatott kezdőcsapatán, ugyanazok kezdtek, akik az előző három mérkőzésen.

Mintegy 4000 néző előtt Sándor Renáta indította útjára a labdát, és bár az első labdamenetek után még egyenlő volt az állás, 12:8-as horvát vezetésnél De Brandt máris cserélt: Sándort a tavasszal a Vasas színeiben magyar bajnok Török Kata váltotta. Mindkét csapat sokat rontott, a játék nem volt magas színvonalú, de a magyar válogatott a horvát hibák ellenére sem tudott közelebb lépni. A horvátok szinte végig vezetve 25 perc alatt előnybe kerültek.

Bár a II. szett negyedik pontjára már négy helyen változott a magyarok összeállítása, a játékuk ennek ellenére nem javult jelentősen. Gyimes ásznyitásával ugyan négypontos hátrányból mínusz egyre zárkózott a hazai együttes, újabb hibáinak következtében nem tudott egyenlíteni. A felvonás második fele ötpontos horvát előnyről indult, de a magyarok egymást követő négy eredményes blokkal ismét szorossá tették az állást. A közvetlen hajrá 21:16-os horvát vezetésről kezdődött, de a házigazda ? ezúttal az időközben visszaállt Sándor Renáta nyitássorozatával ? 21:21-nél utolérte ellenfelét. A folytatásban két buta hibát követett el a magyar együttes, a horvátok pedig nem tették meg azt a szívességet, hogy kiengedjék a kezükből a szettet.

A III. felvonás elején jobban játszottak a hazaiak, koncentráltabbak voltak riválisuknál, több jó befejezést is bemutatva ezúttal ők vezettek több ponttal. A horvátok a szett középső szakaszában tartották a lépést a magyarokkal, de Szakmáry Gréta pontjainak köszönhetően a hajráig két pontnál közelebb nem tudtak zárkózni. 20 fölött az ellenfél utolérte a házigazdát, 23:22-nél pedig már vezettek a horvátok, de az igazi izgalmak csak ezután következtek: mindkét csapat többször is sikeresen vette igénybe a videobíró segítségét, de a horvátok ? öt magyar szettlabda hárítása után ? hatodik mérkőzéslabdájukat érvényesítve megnyerték az összecsapást. A meccs legeredményesebb játékosa Samanta Fabris, a horvátok BL-döntős feladóátlója volt 25 ponttal, a magyarok közül Szakmáry 19 pontot szerzett.

Kedden Hollandia?Észtország 3:0 (18, 12, 10) és Horvátország?Románia 3:1 (21, -23, 18, 22), tegnap pedig Azerbajdzsán?Észtország 3:2 (20, -18, 22, -22, 11) volt az eredmény. Az állás: 1. Hollandia 4 győzelem/0 vereség, 2. Azerbajdzsán 3/1, 3. Horvátország 3/2 (mindhárman továbbjutottak), 4. Románia 2/2 (6), 5. Magyarország 1/3, 6. Észtország 0/5. Az észtek és horvátok már befejezték C-csoportmeccseiket, ma 15:30-tól a románok az azeriekkel, mi meg 18 órától a hollandokkal röpizünk.

Szóljon hozzá!