ZETApress

hírportál

Búcsúzik a legenda

Kiss GergelyAz utolsó vízilabda-legenda is visszavonul. Mint múlt csütörtökön megírtuk: Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó az e hét végi Waterpolo All Star Festivalon fejezi be aktív pályafutását.

A háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, valamint világliga győztes vízilabdázó augusztus 30-31-én búcsúzik játékosi karrierjétől ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón. A legenda a Millennium Masters néven ismert olimpiai bajnokokból álló csapat tagjaként száll vízbe a fesztivál mindkét estéjén, először az orosz masters válogatott ellen, majd második este az Európa- és világbajnok masters csapat elleni mérkőzésen fejezi be hivatalosan játékos-pályafutását. Utóbbi mérkőzést a Millennium Masters tagjai csapattársuknak, Kiss Gergelynek ajánlják, ahol közösen búcsúztatják el az utolsó élő vízilabda-legendát.

A sajtótájékoztatón részt vett a Millennium Masters két tagja: Märcz Tamás, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya és Gergely István kapus, aki jelenleg a Honvéd ügyvezető elnöke. Előbbi elmondta: a VII. kerületben együtt nőtt fel a három évvel fiatalabb Kiss Gergellyel, akit már vízilabdás pályafutása előtt ismert, majd évekig ellenfelek voltak klubszinten, mielőtt a válogatottban együtt játszottak. Mint épp egy éve megírtuk, Kiss Gergely a Klauzál tér 7-ben töltötte gyerekkorát.

Gergely István hangsúlyozta: mielőtt nem kerültek azonos csapatba, sokszor csak azt érezte, hogy asszisztál Kiss Gergely lövéseinél. ? Egy hálóőrnek nem mindig a kapusok a példaképük, nekem, amikor hátul nem ment mondjuk annyira, mindig ő belé kapaszkodtam, tudtam, hogy elől majd vinni tudja a hátán a csapatot. A méretei mellett az emberi nagyságát is ki kell emelni, hiszen nincs olyan ember, aki nem szereti őt! ? nyilatkozta Gergely István.

A kétnapos Waterpolo All Star Festival mindkét napjának délelőtti szekciója az utánpótlás sportról fog szólni, az U12 és U15 eves korcsoportok Kelet és Nyugat válogatottjai játszanak oda és visszavágót. A délutáni meccsek 15 órától kezdődnek. Pénteken a 2005-ös korosztály kupa elődöntői lesznek láthatóak 17 óráig, majd a magyar és szerb junior válogatott játszik ki-ki meccset. Ezt követően 18 órától a magyar női válogatott és a női Universiade válogatott összecsapása vezeti fel a nap csúcspontját, a 19 órától kezdődő 2000-es Sydney-i olimpiai döntő visszavágóját. Először a 19 évvel ezelőtti 13:6-os győzelmet nézheti meg a közönség kivetítőn, majd 20 órakor kezdődik óriási show-műsor keretében a magyar vízilabda ünnepe, az orosz válogatott elleni múltidézéssel.

A 2000-es Sydney Olimpia előtt 24 évig nem született hazai olimpiai arany vízilabdában, de az oroszok elleni győzelemmel Magyarország újra nagyhatalommá vált ebben a sportban. A 19 évvel ezelőtti ikonikus győzelem után, most Kásásék újra megmérkőznek egykori legnagyobb ellenfelükkel. Magyar részről 34 olimpiai és 14 világbajnoki aranyérem száll vízbe, hogy megismételjék az emlékezetes bravúrt.

A fesztivál szombati délutánjának kezdéseként a szerb és magyar válogatott játssza le az előző nap visszavágóját, majd a 2005-ös korosztályos kupa helyosztói következnek a döntővel egyetemben 16 és 18 óra között. Ezzel párhuzamosan lesz lehetősége a vízilabda és a Millennium Masters rajongóknak találkozni a Kemény-legényekkel 17:30 és 18:45 között a Duna Aréna teraszán egy közönségtalálkozó keretében. 18:30 és 19:30 között a vizes világbajnokságon IV. helyezést elért magyar női válogatott játszik a kínaiak legjobbjaival, majd az est fénypontja a szombaton 20 órától kezdődő Kiss Gergely búcsúmérkőzés, amikor a Millennium Masters játszik az Európa- és világbajnok masters csapat ellen. Ezt a mérkőzést Gergő egykori csapattársai a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, valamint világliga győztes vízilabdázó Kiss Gergelynek ajánlják, méltóképpen ünnepelve aktív pályafutásának kiemelkedő eredményeit.

? Életem a játék ? mint ahogy a könyvem címe is erről árulkodik, életem a vízilabda és az is marad mindig. A Waterpolo All Star Festival szombati napjának esti meccsén nehéz szívvel ugyan, de hivatalosan is elbúcsúzom aktív játékos-pályafutásomtól. Ennek ellenére, terveim szerint a jövőben is ez a sport fogja kitölteni az életemet, segítem majd a fiatalabb felnőtt játékosokat a Honvédnál és biztos láthat még a közönség játszani a Millennium Masters tagjaként ? mondta Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó.

Kiss Gergely vízilabdázó életpályája

A háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, valamint világliga győztes vízilabdázó 7 évesen, 1986-ban a BVSC-ben kezdett játszani. Ekkor még a kisgyerekek szemével kémlelte a sportot, a bajnokokat. Szurkolt a meccseken, rosszalkodott az edzőtáborokban, az első érmeket is ekkor szerezte, de igazán 1990-től kezdett kibontakozni a Tungsram SC játékosaként. Ezen évek alatt lett ifjúsági Európa-bajnok és eközben a felnőtt válogatottba is kapott meghívást több játékostársával együtt. Válogatottként először Görögország ellen mutatkozhatott be 1994-ben, ugyanebben az évben szerezte meg a korosztályos kerettel a junior Európa-bajnoki, majd a következő évben a világbajnoki címet az 1975-76-es korosztállyal. 1996-ban a Ferencvárossal a LEN-kupa döntőjébe jutott. 1997-ben felnőtt Európa-bajnok, 1998 januárjában pedig vb-ezüstérmes lett.

A nagy kiugrás az 1997-98-as szezonban következett, amikor is a világ legjobb csapatához, a Posiliipo Napolihoz igazolt és karrierje egyik mérföldköveként megnyerték a Bajnokok Ligáját. A következő évadban visszatért Magyarországra az Újpesthez, itt néhány hónap után kiderült, hogy a csapatnak financiális gondjai akadtak, mégis végigcsinálták a szezont és elhódították a LEN-kupát. Az Újpest után visszatért az olaszokhoz, Canottieri csapatához, de egy évad után újabb költözés következett Bolognába. A válogatottal közben 1999-ben ismét Európa-, majd 2000-ben olimpiai bajnok lett. 2003-ban Eb-bronzérem következett, majd világbajnoki arany.

A karrierje csúcsát 2001-2008 a Honvédnál töltött évek jelentették, 6 magyar bajnoki arany és 4 Bajnokok Ligája döntővel zsinórban. Élete legjobb 4 hónapja 2004-ben volt, ami magyar bajnoki és Európa-liga aranyat hozott a konyhára, a válogatottal pedig Világliga és olimpiai aranyat szerzett. Ebben az évben a világ legjobb játékosának választották. 2008 és 2010 között ismét kis csapathoz szegődött a montenegrói Kotorba, amiből BL-arany és -ezüst lett. Karriere utolsó sikereit 2010-2012 között érte el a Vasasban, ekkor játszotta az utolsó BL Final Four-t, magyar bajnok lett és Európa-bajnoki bronzéremét is nyert. 2012-ben visszatért a Honvédba és most itt is fejezi be aktív sportolói karrierjét, de szakmai tudásával továbbra is segíti majd az egyesület fiatalabb felnőtt játékosait. Kiss Gergely sportolói pályafutása mellett jogi diplomát is szerzett és három lány: Viktória, Patrícia és Olívia édesapja.

1 hozzászólás

  1. Remek volt az újrajátszás: a Millennium Masters vízilabdacsapat 13:8-ra legyőzte az oroszok hasonló együttesét tegnap este a 2000-es Sydney-i olimpiai döntő újrázásán. 19 éve 13:6 volt a végeredmény. A Duna Arénában mintegy 4000 néző előtt rendezett gálán a meccs legjobbja a 4 gólos Biros Péter volt. Ma 20 órától Kiss Gergely búcsúmérkőzése kezdődik, melyen a Millennium Masters játszik majd az Oázis nevet viselő, világ- és Európa-bajnok Masters csapattal.