ZETApress

hírportál

Megint kikaptunk

Azeri leütésA magyar női röplabda-válogatott az M4 Sport kamerái előtt tegnap este 3:0-ra (21, 15, 22) kikapott Azerbajdzsántól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének 4. játéknapján, a Papp László Sportarénában.

A két csapat a 2015-ös és a 2017-es Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepelt: előbbin Antwerpenben a magyarok 3:1-re nyertek, két évvel ezelőtt Bakuban az azeriek bizonyultak 3:0-ra jobbnak. A mieink a pénteki nyitónapon meggyőző játékkal 3:0-ra legyőzték az észteket, majd másnap a románoktól 3:1-re kikaptunk. Az azeriek pénteken a horvátok 3:2-es legyőzésével kezdtek, majd vasárnap a hollandoktól elszenvedett 3:0-s vereséggel folytatták az Eb-t.

Jan de Brandt, a magyar csapat szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt elmondta: alaposan elemezték a riválist, tudják, mik a gyenge pontjai, de csak akkor van esély a győzelemre, ha a szombatinál jobban szervál az együttes és a nyitásfogadások is rendben lesznek. A délelőtti edzés jól sikerült, a csapat hangulata jó, személy szerint neki jó előérzete van. A belga szakember nem változtatott kezdőcsapatán, ugyanaz a hatos kezdett, amely a péntek-szombati meccseken. Az azerieknél ott volt a kezdőben Polina Rahimova, aki két éve a hollandok elleni elődöntőben 38 pontot szerzett.

Az I. szett Németh Anett remek megmozdulásaival kezdődött, az Egyesült Államokban játszó 20 éves feladó 5 perc után 5 pontnál tartott. Az azeriek több eredményes blokkot is bemutattak, így hamarosan átvették a vezetést, a magyarok azonban jól tartották magukat az előző Eb-n 4. helyezett rivális ellen. A házigazda 18:18 után egymás után háromszor rontott, az azeriek ezt kihasználva előnybe kerültek.

A II. szettre Gyimes Zsófiát küldte pályára Nagy Eszter helyett de Brandt, majd 10 ponttal később Török Katát vitte be az Eb után visszavonuló Sándor Renáta helyére. A Vasas 20 éves négyesütője rögtön ponttal mutatkozott be, ám az azeriek minden játékelemben jobban teljesítettek, így a különbség folyamatosan nőtt a csapatok között. A magyarok kapitánya időkérésekkel és további változtatásokkal is próbálkozott, de csapata nem találta a ritmust, az azeriek pedig remekül mezőnyöztek, így a hazai válogatott bő 50 perc után kétjátszmás hátrányba került.

A III. felvonás elején az azeriek akarata érvényesült, de Bokorné Liliom Rita csapatkapitány és Bleicher Réka feladó becserélésével némileg megélénkült a hazaiak játéka és ötpontos hátrányból egyenlítettek, sőt Szakmáry Gréta támadása után a vezetést is átvették. Néhány magyar nyitásfogadási hiba után megint fordult az állás, de 20:20-nál ismét egyenlő volt. A végjáték újfent azeri fölényt hozott, így a magyar válogatott 80 perc után elszenvedte második vereségét is. A mérkőzés legeredményesebb játékosa Rahimova volt 22 ponttal, Ayshan Abdulazimova, a magyar bajnok Vasas centere öt pontot ütött. A magyarok közül Szakmáry 13 pontot szerzett.

Vasárnap Hollandia?Azerbajdzsán 3:0 (15, 23, 23), Románia?Észtország 3:1 (23, -30, 19, 21), tegnap Hollandia?Horvátország 3:0 (16, 18, 23) volt az eredmény. Az állás a 3. forduló után: 1. (már továbbjutó) Hollandia 9, 2. Románia 6, 3. Azerbajdzsán 5, 4. Horvátország 4, 5. Magyarország 3, 6. Észtország 0 pont. Az egy győzelemmel és két vereséggel álló magyar válogatott ma szabadnapos lesz, holnap 18 órától a horvátokkal vív sorsdöntő meccset, majd másnap 18 órakor a hollandok ellen zárja a C-csoport küzdelmeit, melyből az 1-4. helyezettek jutnak a nyolcaddöntőbe.

Szóljon hozzá!