ZETApress

hírportál

Hat sportág a hétvégi Utcalimpián

Negyedszer rendezik meg 31-én szombaton a Budapest Urban Gamest (BUG), amelynek keretében hat sportágat lehet kipróbálni különleges környezetben ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Horánszky utcai Lumenben.

Németh Lajos meteorológus, a rendezvény egyik arca arról beszélt, hogy szombaton a kora délutáni 32-34 fokos hőmérséklet ideális a Duna átúszására ? melyről idekattintva olvashatunk ?, viszont a többi sportágat választókat komoly kihívás elé állítja majd. A Klauzál tér ad otthont a foci és streetball versenyeknek, a Budai Várban található Öntőház udvar a BUG idei új sportágának, a falmászásnak, a Citadella pedig a laser runnak és a futásnak. Utóbbi keretében 5, 10, illetve 21 km-en lehet rajthoz állni.

Sticzay Péter fő-szervező elmondta, hogy az Utcalimpiának is nevezett BUG délelőtt fél 10-től este 19 óráig négy helyszínen zajlik majd. ? A harmadik Duna-átúszást a Szabadság híd mellett, a Corvinus Egyetem és Budapest Műszaki Egyetem között tartjuk, a résztvevőknek 470 métert kell teljesíteniük ? tájékoztatott Péter, aki szerint eddig 650-en jelentkeztek a feladatra.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kiemelte: az eseménnyel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a fővárosban sok olyan sportolási helyszín van, amire nem is gondolnánk. ? Fantasztikus környezetben lehet majd sportolni, ezért reméljük, a pozitív élmények arra sarkallják az embereket, hogy másként kötődjenek a városhoz, jobban szeressék, valamint többet mozogjanak ? jelentette ki a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: egy évben egyszer, most van rá alkalom, hogy valaki átússza a Dunát, vagy falra másszon a Budai Váron.

A sajtótájékoztatón részt vett Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, aki maga is vállalkozik a Duna-átúszásra. ? Nagy élmény lesz számomra a szülővárosomban átúszni a Dunát, hiszen erre eddig nem volt lehetőségem ? mondta. Hozzáfűzte: a Budapest Urban Games a főváros egyik legjobb és leglátványosabb, nemzetközi szinten is komoly sporteseménye, amellyel a város olyan arcát tudjuk megmutatni, amelyre büszkék lehetünk! A Duna-átúszásra 12 és 13 óra között kilátogat majd a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is, aki nem ugrik most vízbe, de a parton gratulál a távot teljesítőknek.

Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, az idei BUG másik arca elárulta, hogy ő ezúttal a falmászást próbálja ki és népszerűsíti. ? A lábsérülésem miatt még nem tartok ott, hogy komoly kihívásokkal nézzek szembe, ezért futni nem fogok, nekem amúgy is a rövid táv fekszik ? fogalmazott a gátfutó állatorvos, aki legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy visszatérjen az atlétikába, és teljesítse az olimpiai szintidőt Tokióra.

A Budapest Urban Gamesre a résztvevőknek az esemény honlapján 28-án szerdán estig kell regisztrálniuk, valamint befizetniük az 5000 forintos kauciót, amelyet a rendezvényen való megjelenéskor visszakapnak. Tavaly 2500-an látogattak ki a BUG-ra, most közel 3000 főt várnak a szervezők.

Szóljon hozzá!