ZETApress

hírportál

Nyárvégi Duna-átúszás

Ötszázan úszhatják át a Dunát augusztus 31-én szombaton az Utcalimpiának is nevezett 4. Budapest Urban Games (BUG) keretein belül. A szervezők tájékoztatása szerint a jelentkezők a Műegyetem rakparttól teljesíthetik majd a 470 méteres távot.

Az úszók biztonsága érdekében 09 és 14 óra között teljes hajózár lép életbe a Duna belvárosi szakaszán, vagyis ebben az időszakban a hajóforgalom leáll a Rákóczi híd és az Árpád híd között, a kikötőkben álló hajók pedig nem hagyhatják el a pontonokat.

Az eseményt idén is a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja 15 mentőhajóval, hajónként 3-3 vízi-mentővel. Az átúszást menet közben megszakító versenyzőket azonnal kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a legbiztonságosabb folyószakasznak tartják, ezen a részen nincsenek örvények és augusztus végére az apadás is elkezdődik. A vízminőséget a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Vízminőségi Vizsgáló Laboratóriuma a verseny előtti napokban ismét ellenőrzi majd.

Tavaly a legjobb időeredményt elérő úszó 4:13 perc alatt teljesítette a távot, az átlagteljesítmény 7-10 perc volt. A szakértők elsősorban a gyorsúszást ajánlják, ami természetesen kiegészíthető mellúszással. A regisztráció ingyenes, azonban érvényes orvosi igazoláshoz kötött. Amatőrök esetében egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást kell a helyszínen bemutatni, de a szervezők elfogadják az idei Balaton-átúszáson és Velencei-tó-átúszáson résztvevők igazolásait is. Hivatásos sportolók esetében érvényes éves sportorvosi engedély szükséges az induláshoz.

A 4. Budapest Urban Gamest a Budapest 2019 Európa Sportfőváros sorozat részeként rendezik meg. Az Utcalimpia ? amelynek célja, hogy összekovácsolja a sportközösségeket és népszerűsítse a városi sportolást ? több sportolási lehetőséget kínál a futástól a streetballon át a minden évben kiemelt népszerűségnek örvendő Duna-átúszásig.

Szóljon hozzá!