ZETApress

hírportál

Véget ért a junior úszó vb

Békési EszterA magyarok közül szombaton a legjobb eredményt Mihályvári-Farkas Viktória érte el, aki 5. lett 1500 méter gyorson a Duna Arénában tegnapig tartó junior úszó-világbajnokságon.

Az FTC versenyzője 16:31,42 perces idővel csapott célba. Klubtársa, Török Dominik Márk a 400 méter vegyes döntőjében volt érdekelt és 4:21,98 perccel 7. helyen zárt, akárcsak a Fábián Fanni, Szőke Zita, Hatházi Dóra, Safrankó Sára összeállítású 4×100 méteres gyorsváltó.

Békési Eszter csütörtökön 100 méter mellen elért 8. helyezése után olimpiai A-szinttel az 5. helyen végzett 200 méter mellen a Duna Arénában rendezett junior úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. Az Egri Úszó Klub 17 éves versenyzője 2:25,49-es egyéni csúccsal csapott célba, 3 századdal az ötkarikás szerepléshez szükséges 2:25,52-es szintidőn belül. Jevgenyija Csikunova, a szám orosz győztese Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át az aranyérmet.

Tegnap nem nyertek érmet a mieink: Fábián Fanni 200 méter gyorson ugyancsak élete legjobbjával, 1:59,37-tel ugyancsak 5. lett. A 4×100 méteres vegyes-váltók küzdelmeiben a Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Kós Hubert, Zombori Gábor alkotta magyar csapat 3:40,46-tal 5. lett, míg a lányoknál a Szilágyi Gerda, Békési Eszter, Hatházi Dóra, Szőke Zita alkotta négyes 4:07,32-es idővel a 6. helyen végzett. A korosztályos világbajnokság vasárnap este zárult.

Minden idők legjobb junior világbajnoksága

Egy televíziós interjúban dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke, illetve az esemény záróünnepségén Dale Neuburger, a FINA alelnöke hivatalosan is minden idők legjobb junior világbajnokságának minősítette a Duna Arénában keddtől vasárnapig rendezett úszóviadalt. A FINA elnöke az M4 Sporton nemcsak a legjobbnak nevezte a vb-t, de olimpiai szintű versenyként jellemezte a hatnapos eseményt. Dale Neuberger ? aki nemcsak a FINA amerikai alelnöke, de nemzetközi szövetség úszósportért felelős vezetője is ? kijelentette: a budapesti világbajnokság igazi mérföldkő a sportág történetében, egy olyan színvonalú verseny, amelyre még sokáig fogunk emlékezni.

Cornel Marculescu FINA igazgató szintén nyilatkozott a Magyar Televíziónak közölve: a Duna Aréna továbbra is a világ jelenlegi legjobb uszodakomplexumának számít. ? Élmény minden itt eltöltött perc mind a versenyzőknek, mind a szurkolóknak. Szívesen jövünk ide, a magyar szervezők mindig kimagaslót nyújtanak! ? mondta.

A korábban Dél-Amerikában, majd Dubajban, Szingapúrban és két éve Indianapolisban megrendezett junior vb első ízben látogatott Európába, és a 125 résztvevő ország csapatvezetői is rendkívül elégedetten beszéltek a MÚSZ szervezőcsapatának munkájáról, amely az elmúlt hónapokban a Nemzeti Sportügynökség szakértői csapatával együttműködve, az Úszó Bajnokok Ligája versenyt követően újra hatékonyan dolgozott az esemény sikeréért.

Készülőben a MÚSZ-világrekord

A házigazda nevében Wladár Sándor elnök mondta el a zárszót az Arénában, aki hangsúlyozta: Mi is pontosan úgy készültünk erre a viadalra, mint az a 800 úszó, aki az elmúlt hat napban ebben a nagyszerű medencében versenyzett. Azaz a legjobbunkat akartuk nyújtani, pontosan azért, hogy aztán ők is a legjobbjukat nyújthassák! Az egykori olimpiai bajnok azt is megjegyezte, a mostani fiatalokat immár érett klasszisokként várja vissza Budapest a 2024-es rövid-pályás világbajnokságon, illetve a 2027-es FINA Világbajnokságon, hiszen ezt a két kiemelkedő eseményt is elnyerte már a szövetség, illetve a magyar főváros.

A világbajnokságon a magyar csapat az éremtábla 7. helyén végzett egy arany- és egy ezüstéremmel, míg a pontversenyben a rendkívül előkelő 6. helyet szereztük meg olyan nagyhatalmak előtt, mint Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Kína.

A Duna Aréna medencéje ismét igazolta, hogy 3 méteres mélységével és profi kialakításával a világ egyik leggyorsabb pályája, hiszen a 6 nap alatt 8 új junior világrekord és 18 világbajnoki rekord született. A maga nemében ugyanakkor a Magyar Úszó Szövetség is világrekordra készül: a májusi úszó Bajnokok Ligája, a júniusi nyílt-vízi Világkupa és a mostani junior vb után október 4-6-án péntektől vasárnapig az úszó Világkupa következik ? a FINA történetében pedig még sohasem volt példa arra, hogy egy nemzeti szövetség négy kiemelt úszóeseményt szervezzen egy évben.

Szóljon hozzá!