ZETApress

hírportál

Női röplabda Eb holnaptól

Női röplabda Eb 2019A nyolcaddöntőbe jutás a minimális célja női röplabda-válogatottunknak a holnap rajtoló budapesti társrendezésű Európa-bajnokságon, a negyeddöntőbe kerüléshez már több bravúrra is szüksége lesz a csapatnak ? derült ki az esélylatolgatásokon.

Az Eb-újonc észtek ellen holnap 20:30-kor kezdi, jövő csütörtökön 18 órakor az olimpiai 4. és világbajnoki elődöntős hollandok ellen zárja a C-csoportkört a belga Jan de Brandt csapata, amely e két mérkőzés között szombaton 20:30-kor a románokkal, hétfőn 20:30-kor az azeriekkel, szerdán 18 órakor a horvátokkal találkozik. A magyar szövetség és a szakmai vezetés célkitűzése a csoportból való továbbjutás, azaz a legjobb 16 közé kerülés, amihez az 1-4. helyen kell végeznie!

? Már az első mérkőzésünkön sem lesz könnyű dolgunk, mert bár papíron az észtek a csoport leggyengébb tagjai, fiatal játékosok alkotják a keretüket, és támadásban nagyon erősek ? mondta előzetes esélylatolgatásában a riválisról Jan de Brandt. A 60 éves szakvezető ? aki másodszor vezeti Eb-n a magyar válogatottat ? kiemelte, a másik négy csapat mindegyikének olasz vezetőedzője van, így hiába győzték le a magyarok az utóbbi években az azerieket, a horvátokat és a románokat is, ezúttal biztosan csak a legjobb játékkal lesz ellenük esélye csapatának.

? A legmagasabb szintű szakmai munka folyik a riválisoknál, akik nyilván rendkívül felkészülten érkeznek majd Budapestre ? nyilatkozta a szövetségi kapitány, aki hozzátette, a hollandok kiemelkednek a csoportból. ? Rutinos, a világ legjobb csapataiban játszó röplabdázóik vannak ? tett hozzá a németalföldiekkel kapcsolatban de Brandt, aki szerint nem számít hogyan, de a nyolcaddöntőt el kell érni!

Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára kifejtette, tettvágyó, motivált csapatot látott az edzéseken és az eddigi mérkőzéseken, ráadásul az utóbbi évek egyik legjobb felkészülésén van túl a keret. ? Sok meccs, sok külföldi túra van a lányok mögött, rengeteg lehetőség volt arra, hogy összeszokjanak. Együtt mondtuk ki, hogy a cél a nyolcaddöntős szereplés, utána minden esetleges győzelem és továbbjutás óriási eredmény lenne ? fogalmazott a főtitkár.

Eb-csoportbeosztásAmennyiben a magyar csapat továbbjut a C-csoportból, a nyolcaddöntőt ugyancsak hazai pályán vívhatja az A-csoport valamely tagjával úgy, hogy a csoportgyőztes a másik hatos negyedikével, a második a harmadikkal csap össze a nyolcba kerülésért. Ha a magyar és az ugyancsak házigazda török válogatottnak egymás ellen kéne játszania, az európai szövetség módosítja a párosításokat úgy, hogy mindkét együttes hazai környezetben folytathassa szereplését.

Ha a magyarok csoportjuk 4. helyén végeznek, a nyolcaddöntőben jó eséllyel a világbajnok szerb csapat érkezne Budapestre, ezért is lenne fontos de Brandt együttesének, hogy minél több győzelmet szerezzen a csoportkörben, mert csak úgy lehet reális esélye a szerbek elkerülésével a negyeddöntős szereplés kiharcolására.

Az augusztus 23-án péntektől szeptember 8-án vasárnapig Budapest mellett három további helyszínen ? Ankarában, Lódzban és Pozsonyban ? sorra kerülő kontinenstorna az első, amelyen 24 válogatott vehet részt. A magyarok sorozatban harmadszor lesznek ott a tornán, 2015-ben a 12. helyen, két éve a 15. helyen végeztek. Dobogóra eddig négyszer állhatott a nemzeti csapat: 1975-ben ezüst-, 1977-ben, 1981-ben és 1983-ban bronzérmet szereztünk.

A mostani lesz a 30. női Eb, a rekorder oroszok (előtte szovjetek) eddig 19 alkalommal nyertek aranyérmet. A címvédő szerb válogatott két éve Azerbajdzsánban Hollandiát verte a fináléban. A mostani tornán a negyeddöntőknek Lódz és Ankara ad otthon, a végjáték küzdelmeit a török fővárosban rendezik.

Szóljon hozzá!