ZETApress

hírportál

Elkezdődött a kajak-kenu vb

A tegnap esti ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság Szegeden. A ceremóniát a Maty-éri pályán tartották, a sportolók a fő lelátóról hallgatták meg a beszédeket, nézték meg a műsort, miközben a háttérben a lemenő Nap fénye megvilágította a vizet.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte az 1998-as első szegedi vb-t. ? Talán sokan emlékeznek arra, milyen izgalommal készült az ország, a város és a magyar szövetség két évtizede arra, hogy az egyik legsikeresebb sportágunk világbajnokságát méltó körülmények között, a lehető legjobban sikerüljön megszervezni. Az a verseny alighanem végképp meggyőzte a sportág képviselőit, vezetőit: Szegeden minden feltétel garantált egy igazán sikeres csúcsesemény lebonyolításához. Ennek jegyében tér vissza időről időre a világbajnokság ide, hogy most a legrangosabbnak számító, olimpiai kvalifikációs verseny házigazdái legyünk. Több mindent említhetünk, ami nem változik Magyarországon, ami világszínvonalú volt és marad: ezek közül természetesen a honi szurkolók sport iránti feltétlen szeretete a legfontosabb ? fogalmazott az államtitkár.

Szabó Tünde köszöntőjét követően Botka László polgármester úgy fogalmazott, hogy Szeged barátja a vizeknek és a vizes sportoknak, városa élete összeforrt a Tiszával és a csónakokkal. ? Itt talán mindenki tud bánni az evezőkkel is. A tehetség apáról fiúra száll. Így nevelt Szeged kiemelkedő sportolókat a vízi sportok területén. Természetes tehát, hogy a kajak-kenu sport ennyire népszerű itt. Szegedi gyermekek százai választják ezt a sportágat. Így vagyunk mi a Vizek Városa, a Bajnokok Városa, a kajak-kenu sportnak pedig magyarországi fővárosa! ? mondta, majd szimbolikusan átnyújtotta a város kulcsát José Perurena Lópeznek, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) spanyol elnökének. ? Megnyit minden ajtót barátaink számára, így a város az önöké. Kívánok mindenkinek jó versenyzést, és remélem, hogy otthon érzik magukat Szegeden! ? fogalmazott a városvezető.

A spanyol ICF-elnököt nagy örömmel töltötte el, hogy visszatérhettek Magyarországra és ismét itt lehetnek Szegeden a 2019-es esztendő legfontosabb gyorsasági versenyén. ? A következő néhány napban nemcsak egy kajak-kenu világbajnokságot láthatunk, de szemtanúi lehetünk annak is, ahogyan sportolóink igyekeznek kivívni helyüket a világ legrangosabb versenyére, a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékokra. Szeged tökéletes helyszíne ennek a fontos eseménynek. Sokan a gyorsasági szakág bölcsőjének tartják ezt a csodálatos pályát, és semmi kétségem afelől, hogy a magyar szurkolók ezúttal is megmutatják, hogy miért van ez így ? mondta. Emlékeztetett, hogy legutóbbi látogatásuk óta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Szeged városa nem kevés időt és pénzt fektetett abba, hogy az eddig is világszínvonalú versenyhelyszínt tovább fejlessze.

A Maty-éri pályán tegnap az utolsó simításokat végezték, versenyzőink pedig már nagyon várták a rajtot. A megnyitó előtti sajtótájékoztatót tegnap már a 15-én átadott megújult létesítményben tartották. Mint 12-én hétfőn megírtuk, a viadalon 101 ország 1098 versenyzője indul, a vb 21-én szerdán 9 órakor a paraversenyek előfutamaival rajtol.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az elmúlt napokban néhány kivétellel már minden magyar a helyszínen készült, mint mondta, mindenkinek nagyon tetszik a pálya. ? Mindenki tudja a dolgát, mindenki maximálisan felkészült. Én mindenkinek azt kívánom, hogy hozza ki magából a legjobbat, szolgáljuk ki a közönséget, és akkor a verseny végeztével mindenki boldogan távozhat majd ? fogalmazott a szakvezető.

A paraválogatottat irányító Weisz Róbert elárulta, hogy túl vannak az úgynevezett klasszifikáción, amely sikeres volt, minden sportolójuk abba a sérültségi kategóriába kapott besorolást, amelybe szerették volna.

A magyar csapat legfiatalabb tagja ? ami az épek 44 fős gárdáját illeti ? a kenus Nagy Bianka, aki szegediként duplán hazai környezetben versenyezhet majd. ? Nagyon várom már a rajtot, most már a célegyenesben vagyunk. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, kemény volt, a múlt héten volt is egy kis megfáradásom, de szerencsére ezen a héten már pihenhettem, így pihenten tudok nekiugrani a versenynek ? nyilatkozta a 19 éves sportolónő, aki C?1 200 méteren, azaz olimpiai számban száll majd vízre a vb-n. Elmondta: szeretne bejutni a döntőbe és ott jó időt evezni! ? Természetesen kvótát is akarok szerezni, de ez nagyon nehéz feladat, mert csak az első öt jut tokiói indulási joghoz. De ezért fogok küzdeni! ? tette hozzá Bianka.

Megkérdezték Balla Virágot is arról, mit szól Laurence Vincent-Lapointe pozitív doppingtesztjéhez. Hétfőn került nyilvánosságra, hogy a 11-szeres világbajnok kanadai kenus nem indulhat a vb-n, pedig párosban testvérével, Katie Vincenttel a Balla Virág ? Devecseriné Takács Kincső kenupáros legnagyobb ellenfelei lettek volna C?2 500 méteren. ? Mi is nagyon meglepődtünk, amikor meghallottuk a hírt. Egész évben arra készültünk, hogy ellenük versenyzünk majd. Őszintén szólva inkább csalódott vagyok, mint megkönnyebbült, hogy nem indulnak ? fogalmazott a győri kenus.

A világbajnokság 25-én vasárnap estig tart, a sportág képviselői számára ez az első és legfontosabb kvótaszerzési lehetőség a jövő évi tokiói olimpiára. A jövő évi ötkarikás játékok indulási jogainak 70%-a Szegeden kel el. A csongrádi megyeszékhely 1998, 2006 és 2011 után negyedszer lett vb-házigazda.

Szóljon hozzá!