ZETApress

hírportál

Jövő keddtől úszó vb

Augusztus 20-án kedden reggel kezdődik a 7. FINA Junior Úszó Világbajnokság Budapesten. A hatnapos versenyre rekordszámú résztvevőt várnak a szervezők, miután a nevezés jelenlegi állása szerint 130 nemzet képviseletében közel ezer sportoló érkezik a Duna Arénába. Az esemény múlt pénteki előzetese idekattintva olvasható.

A világbajnokság mai első hivatalos edzésnapján sajtó-nyilvános edzést tartottak a szervezők ? a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ?, ahol a magyar utánpótláskorú válogatott legjobbjai ? Berecz Blanka (Budapest, 2002.06.20. Kőbánya SC), Mihályvári-Farkas Viktória (Budapest, 2003.11.26. FTC), Zombori Gábor (Szolnok, 2002.10.08. Budafóka XXII. SE) és Kós Hubert (Telki, 2003.03.28. ÚTE) ? is részt vettek.

A sajtó-nyilvános edzés végén egy különleges kihívásra is vállalkoztak a junior úszó vb reménységei: a Rubik’s Brands Ltd. a vb hivatalos partnere jóvoltából összemérhették magukat az ország legjobb kockaforgatóival. Kiderült, hogy mi a gyorsabb: leúszni 4×50 métert mix vegyes-váltóban vagy kirakni egy 4x4x4-es Rubik-kockát.

Az eseményen részt vett Milák Kristóf világbajnok úszó, a FINA Junior Úszó Világbajnokság korábbi aranyérmese és Késely Ajna Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok. A junior vb-ről Wladár Sándort, a MÚSZ elnökét, Szántó Dávidot a MÚSZ igazgatóját, a vb főszervezőjét és Petrov Ivánt, a junior úszók szövetségi kapitányát kérdezgethettük.

A résztvevők számát tekintve az eddigi csúcstartó a 2013-as dubaji junior vb volt, ahol 91 ország 700 úszója vett részt. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a sajtó-nyilvános edzés végén kiemelte: a részvételi szám hatalmas részvételi rekord, mindenki itt lesz, aki ebben a korosztályban (14-17 éves lányok, 15-19 éves fiúk) számít az úszósportban. A 2006-ban indult eseményen eddig a 2013-as dubaji vb volt a csúcstartó, akkor 91 ország 700 úszója indult. Minden feltétel adott ahhoz, hogy az augusztus 20-25-e között egy kiváló eseményre kerüljön sor a Duna Arénában, ahol azok a versenyzők ugranak vízbe, akik majd a 2027-es felnőtt budapesti vb-in is főszereplők lehetnek.

Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány jelezte, a junior vb-n 30 magyar versenyző áll rajthoz. ? Ez lesz minden idők eddigi legerősebb junior vb-je, bár kicsit szokatlan időpontban rendezik, hiszen a versenyzők ilyenkor, augusztus végén általában már a jól megérdemelt pihenőjüket töltik ? hangsúlyozta Petrov, aki konkrét jóslásokba egyelőre nem bocsátkozott, mert csak vasárnap zárulnak le a nevezések, s akkor lesznek végleges rajtlisták. Annyit elárult, hogy döbbenetes, milyen erős csapattal érkeztek például az amerikaiak.

? Ebben a magyar csapatban most nincsenek Milák Kristófok és Késely Ajnák, akik két évvel ezelőtt az indianapolisi junior vb-n remekül helytálltak, de van például egy Berecz Blanka, aki eddig minden versenyt megnyert, ahol elindult ? jelentette ki Petrov Iván, aki szerint Bereczen kívül még Kós Hubert, Zombori Gábor, Fábián Fanni, Mihályvári-Farkas Viktória és Török Dominik esélyes az éremszerzésre. Wladár Sándor bátrabban tippelt: három dobogós, valamint több pontszerző helyezésben bízik.

A junior vb rövid története

A junior úszó világbajnokság a FINA legfiatalabb úszó világeseménye, 2006-ban rendezték meg először. Az első három viadalt Dél- és Közép-Amerika látta vendégül, majd a nemzetközi úszószövetség, a FINA könnyebben megközelíthető helyszíneket kezdett keresni. 2013-ban Duhajban rendezték meg a junior vb-t, majd Szingapúr következett 2015-ben, míg a legutóbbi, 2017-es világbajnokságnak az amerikai úszósport egyik igazi szentélye, az indianapolisi Natatorium adott otthont.

Bár a FINA a latin-amerikai térségben is igyekezett népszerűsíteni az úszást, később mégis jobban megközelíthető városokat kellett keresnie, hiszen az első riói világbajnokság után visszaesett a résztvevők száma (60 ország kevesebb mint félezer úszója vett részt a 2-3. alkalommal). Duhajban azonban már 91 szövetség több mint 700 úszója indult a világbajnokságon. Bár az utóbbi két alkalommal valamelyest ismét csökkent a részvételi kedv, a nevezések jelenlegi állása szerint Budapest őrületesen nagy rekordokat fog dönteni: várhatóan több mint 1000 sportoló érkezik 130 nemzet képviseletében! Érdekesség, hogy ? miközben a junior vb is kinőtte magát, így ugyanolyan show-t illik adni körítésként, mint bármelyik komolyabb felnőttviadalon -ez lesz az első junior vb, amelyet Európában rendeznek meg.

A jövő nagy sztárjai

A versenyek rangját növeli, hogy több olyan ifjú klasszis is rendszeresen részt vesz a junior vb-n, aki igen fiatalon letette a névjegyét a legnagyobb felnőttversenyeken, így például 2013-ban olimpiai bajnokként érkezett a dubaji viadalra a litván Ruta Meilutyte, míg 2017-ben a kanadai Penny Oleksiok. Mint ahogy számtalan, először a junior vb-n feltűnt kiválóság hódított később a nagyok között: így a 2013-as vb sztárja, az ausztrál Mack Horton, illetve honfitársa, a 2015- ben robbantó Kyle Chalmers ? Rióban aztán mindketten olimpiai aranyérmesek lettek. Ebbe a sorba illeszkedik a 2017-ben, Indianapolisban remeklő Milák Kristóf kvangdzsui világszenzációt okozó szereplése is, amivel Micheal Phelps évtizede fennálló világcsúcsát adta át a múltnak 200 méteres pillangón, egyúttal megszerezve ezzel magának első felnőtt világbajnoki címét is.

A most következő junior csúcson a magyar úszósportot egy őrségváltás után újjáépülő válogatott képviseli, amelynek egyik éremesélyese az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka, a Kőbánya SC versenyzője, aki nemrégiben a junior Eb-n is aranyérmet nyert ? természetesen a manapság legmagyarabb távnak számító, Milák Kristóf és Kapás Boglárka jóvoltából a felnőttek vb-jén is kisajátított 200 méteres pillangón.

Szóljon hozzá!