ZETApress

hírportál

Győrben kick-boxolnak

Sporttörténelmi kick-box Eb lesz Győrben augusztusban. 26-án hétfőtől 31-én szombatig a Tóth László utcai Audi Aréna Győr ad otthont az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokságnak ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatóján a győri Városháza I. emeleti Zechmeister I-II. Termében. Fotóink Emily Aston és Rózsa Tamás felvételei.

A verseny a sportág eddigi legnagyobb korosztályos kontinensviadala lesz 38 ország közel 1600 ? ebből 180 hazai ? versenyzőjének részvételével. A rekordlétszámú Eb-n a magyaroktól minden idők legjobb eredményét várja a szakvezetés ? jelentette ki Galambos Péter, az eseményt rendező Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

Magyarország kick-boxban most rendez először utánpótlás Eb-t, melyre a mieink a vépi és csongrádi edzőtáborban készülnek. Az esemény különlegessége az is, hogy most mutatkozik be világversenyen a gyermek korosztály, hiszen a pointfighting szabályrendszerben már a 7-9 évesek is küzdhetnek majd. Rajtuk kívül kadet-1 (10-12 évesek), kadet-2 (13-15) és junior (16-18) korosztályú versenyzők indulnak. A 2017-es budapesti felnőtt vb-hez hasonlóan Győrben is ott lesz a sportág mind a hét szabályrendszere: a küzdelmi szakágak ? pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1 ? és a formagyakorlat. Az Eb-t nyolc tatamin és három ringben bonyolítják le.

? Soha nem vett részt utánpótlás Európa-bajnokságon ennyi ország, sem ennyi versenyző. Büszkék vagyunk rá, hogy sporttörténelmi Eb-t rendezhetünk, és igyekszünk megfelelni az elvárásoknak. Fiatal sportolóinktól pedig azt várjuk, hogy a nemzetek versenyében a legjobb háromban végezzenek ? mondta Galambos Péter elnök.

A 2028-as Los Angeles-i olimpia szempontjából is fontos lehet a győri utánpótlás Eb ? hangsúlyozta Király István, aki tíz Eb-aranyat vár most a magyaroktól. A szövetség alelnöke elmondta: bizakodik, hogy a 2028-as ötkarikás játékokon ott lehet az amerikai eredetű küzdősport. Az olimpia felé vezető úton fontos lépés volt, hogy tavaly a NOB elismerte a kick-boxot, és a Los Angeles-i szervezők is tapogatóztak a sportág háza táján.

? Győrben éppen azok a fiatalok lépnek küzdőtérre, akik 2028-ra válhatnak felnőtt világklasszissá. Izgatottan várjuk a történéseket, miközben azt gondoljuk, hogy a kick-box megérett arra, hogy bekerüljön az olimpiai programba. Ha esetleg ott leszünk 2028-ban, garantálom, hogy lesz magyar érem ? jelentette ki a sportvezető, aki május óta az európai szövetség elnöke is, így éppen a győri Eb-n debütál új tisztségében.

Sándorfi Róbert, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztályának vezetője elmondta: Győr büszkén ad otthont egy újabb sikersportág kontinentális küzdelmeinek, ahol a fiatal versenyzők nemcsak számot adhatnak tudásukról, de reményeink szerint olyan élményekkel is gazdagodhatnak, amelyek az egész későbbi sportpályafutásukra is hatással lesz.

A fővédnökök között olyan rangos személyiségeket tudhat magáénak az esemény, mint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és Borkai Zsolt győri polgármester. Az utánpótlás kick-box Eb győri programja:

Augusztus 26-a hétfő:
10:00-11:30 Megnyitó ünnepség
12:00-20:00 Selejtező küzdelmek

Augusztus 27-e kedd:
10:00-20:00 Selejtező küzdelmek

Augusztus 28-a szerda:
10:00-20:00 Selejtező küzdelmek és elődöntők

Augusztus 29-e csütörtök:
10:00-20:00 Elődöntők és formagyakorlat versenyszámok

Augusztus 30., péntek:
10:00-20:00 Döntők, formagyakorlat versenyszámok és díjátadások

Augusztus 31-e szombat:
10:00-20:00 Döntők, formagyakorlat versenyszámok és díjátadások

Szóljon hozzá!