ZETApress

hírportál

Kajak-kenu vb Szegeden

Kajak-kenu vb 2019A maximális tokiói kvóta megszerzésében bízik Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az augusztus 21-én szerdától 25-én vasárnapig Szegeden rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyre több mint ezren neveztek. A február 27-ei honlapindítóról idekattintva olvashatunk.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség új úszóházában a délelőtti sajtótájékoztatón a szakember kiemelte: a 47 fős magyar csapatban kellő potenciál van ahhoz, hogy a kajakosoknál a hat férfi és hat női, valamint a kenusoknál a három?három kvótát megszerezze, melynek érdekében komoly stratégia döntéseket kellett meghozniuk.

? A mezőnyt látva ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen monumentális vb lesz, amelyre majdnem száz ország nevezett! ? mondta Hüttner Csaba hangsúlyozva: vannak olyan szakágak, amelyek húzóerői a magyar válogatottnak, máshol viszont taktikázniuk kellett az edzőkkel. A tokiói olimpián először indulhat egyesben és párosban akár két egység egy nemzetből, így még inkább előtérbe kerültek a kajakosok, akik 12 kvótát szerezhetnek, kajak négyesben viszont csak a vb-n osztanak kvótákat.

? A férfiaknál a négyesben ülők egyes teljesítményük alapján a világ élvonalába tartoznak, most viszont a négyes a cél. A női kajak szakágunk viszont olyan erős, hogy a legjobb egyes versenyzők, mint Kozák Danuta és Kárász Anna, nincsenek is benne a négyesben, hiszen hat-nyolc olyan magyar kajakos van, akik bármilyen körülmények között kvótát tud szerezni ? nyilatkozta hozzátéve: a kenusoknál a férfi szakágon elég sokat ütöttek az elmúlt években, hogy a kvótaszerzést illetően sikeres legyen, de még így is nehéz kihívás lesz, míg az új olimpiai szakágban, a női kenuban a nemzetközi mezőnyből is kiemelkedő Balla Virág?Devecseriné Takács Kincső páros mellett Nagy Bianka képes lehet a 3. kvóta megszerzésére. ? Egy héttel a vb-rajt előtt a versenyzők számára ez már a finomhangolás, a formába hozás és a mentális ráhangolás időszaka! ? hangsúlyozta a kapitány.

Weisz Róbert, a 12 fős magyar paracsapat szakmai vezetője elmondta: számukra is elsősorban az olimpiai kvóták megszerzése a lényeg, de mivel nagyon erős kerettel készülnek, így az éremszerzés is a célok között szerepel.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, a vb Szervezőbizottságának vezetője kiemelte: negyedszer szerepel magyar közönség előtt hazai vb-n a csapat, és ahogy a korábbi eseményeken, úgy ezúttal is több ezrek, illetve tízezrek látogatnak majd ki a Maty-érre szurkolni a jó eredményekért. ? 59 magyar versenyző vesz részt a vb-n, hasonlóan emlékezetes pillanatokra és nagyszerű eredményekre számítunk, mint az eddigi három világbajnokságon. A végén ez 59 sztori lesz, én azt kívánom, hogy ez mind sikersztori legyen, és tovább gazdagítsa a sportág magyar történelmét! ? fogalmazott közölve: 15-én csütörtökön 11 órakor megtartják a felújított, átépített pálya átadását. A vb-re sok ezer jegyet eladtak már, az A- és a B-lelátó megtelt, de a C-lelátón van még hely.

Székely Dávid, a vb-t közvetítő M4 Sport csatornaigazgatója és kommentátora emlékeztetett: a pálya legfontosabb újítása, hogy ezúttal a másik oldalon lesznek elhelyezve a kamerák, amelyek így a nézőket is mutatják a közvetítések során. Hozzátette: az is változás, hogy már csütörtökről, az előfutamoktól kezdve közvetítenek, és ezúttal minden döntő látható lesz a tévé képernyőjén, még az 5000 méteres finálék is. ? A vb-n korábban soha nem látott mennyiségű, 30 kamera dolgozik majd, a közvetítés iránt pedig nagyon komoly a nemzetközi érdeklődés csakúgy, mint 2011-ben, hiszen ez ismét egy olimpiai kvalifikációs vb lesz ? mondta Székely Dávid.

Szóljon hozzá!